979 Views

4992 km lang joggetur

Mandag 1. september 1980 stod 28-år gamle Frank Giannino på trappene forran rådhuset i San Francisco. Han tenkte, «hva faen er det jeg skal begynne på nå?» 46 dager senere, 18. oktober, løp han inn i New York City etter å ha tilbakelagt 4992km og en ny verdensrekord for raskeste løp på tvers av USA var satt. Når han ble spurt hvorfor? svarte han «ego.»

November 23, 2017
Skrevet av:

admin

Frank Giannino ble født I 1952 og tilbrakte de første 6 ukene av livet sitt med gips på begge beina etter å ha blit diagnostisert med lateral curvature i begge føttene. Foreldrene hans, Ruth Hitchens-Giannino og Frank Giannino Jr. viste sjelden kjærlighet for hverandre og Frank både elsket og så på moren som kilden til problemene han hadde med selvtillit; de hjemsøkte han helt fram til voksen alder. Han og søsknene manglet også mange av fordelene som deres jevnaldrende hadde da den mest eksotiske ferien var en road trip til New Jersey Shore da Frank var 7–8 år gammel. I boken «46 Days», som forteller Franks liv og «reisen» på tvers av USA beskriver hans søster, Barbara, familielivet deres som «det var ikke unormalt dysfunksjonelt.» Forfatteren av boken, Kevin Gleason, kommenterer «barna i Giannini familien hadde en god oppvekst, som på 1950 og 60 tallet kunne defineres som å komme overens med foreldrene uten å bli misbrukt av dem. Litt lenger inn i boken skriver han «Franks barndom var full av forlegenheter.» Et slikt minne var da en nonne ved hans katolske skole dro vekk hår fra adamseple hans, et annet var en såpetyggende straff, etter at han slapp en f-bombe i timen, i tillegg til et enkelt, dobbelt og trippelt padle slag mot rompa. Han var ikke typen som du trodde skulle sette verdensrekord.

Men det gjorde han.

Frank, som nå er 65, satte verdensrekorden i sitt andre reise på tvers av USA. Han fullførte den første på 60 dager og 6 timer til et snitt på 77,34km per dag, mens verdensrekord reisen ble fullført på 46 dager, 8 timer og 36 minutter til et snitt på 107,64km per dag. Nå, nesten 32 år etter at han satte verdensrekorden, eier og driver han «Frank’s Custom Shoe-Fitting» i Middletown, New York – et sted som ofte er fullt med folk. Gleason beskriver han som «en person som liker å gjøre andre fornøyde» og ja, han er nok inne på noe der. Når denne journalisten gikk gjennom døren for dette intervjuet, var Frank fult oppslukt i en handel med en kvinne som var der sammen med mannen hennes. Hun vurderte et par Hokas og da de gikk mot kassa sa Frank «vet du hva? Jeg har løpt tvers over landet to ganger», og dermed ble samtalen deres fem minutter lenger. En annen kvinne og hennes man var også inne i butikken og når hun sa at lissene på skoene hun prøvde var litt for stramme svarer Frank «vell vi kan løsne lissene til det punktet som er best for deg.» Franks kone, Michelle, forklarer i «46 Days» at Frank er på sitt lykkeligste når butikken er full og han er midtpunktet som kan undervise og spøke med folk. – Fortelle en kone at mannen hennes har feminine føtter. Han har et manus, han vet virkelig hva han skal si og han er så lidenskapelig. Det er derfor det er så mye kjærlighet rundt han.

Men Frank’s butikk har vært langt fra en dans på roser; han har vært nær konkurs ved flere anledninger. For eksempel som ved finanskrisen i 2008 da Franks kontantstrøm problemer begynte å koste han verdifullt inventar og New Balance krevde det han skyldte selskapet ellers ble kontoen hans stengt. Frank ble nødt til å låne $16 500 bare for å holde bedriften over vannflaten. I 2010 solgte han bygningen som huset butikken hans for 11 % under annonsert pris og dette bidro til at han unnslapp mye av sin finansielle gjeld. Men. Dette var ikke første gang Frank var på randen av konkurs. Det same skjedde I 1995. I «46 Days» belyser han dette temaet. – Jeg har alltid sett på ting som målsetninger og prosjekter, selv i mitt yrkesliv. Du kommer til å overleve og dermed klare deg eller du overlever og gir opp. Det å gi opp er verre enn å dø for meg.

HVA FØRTE TIL LØPETURENE?
5. juni da denne journalisten var tilstede i Franks butikk for å snake om å løpe på tvers av USA var en hjernekirurg der samtidig. Han spurte, «hvorfor løp du?» hvorpå Frank ga han et klart og tydelig svar. – Kun ego, se på meg, se på meg, kun oppmerksomhet. Da denne journalisten spurte et par timer senere utdypet han temaet. – Du må ha et ego. Det er som en skuespiller, men det er bare bensinen for lidenskapen som er hva enn din historie bringer med seg til bordet. Og mens du fortsetter innser du at du har åpnet noe som ikke bare handler om at de ser på deg, men at du har en innflytelse på dem. Frank gir et eksempel ved å refere tilt tre medlemmer av Bruderhof miljøet* som bare minutter tidligere var innom butikken. Bruderhof er et kristent miljø med et virke som minner om byggesteinene til kommunisme. Frank har blitt invitert inn i deres miljø. Han forklarer at litt tøff kjærlighet er nødvendig og at en må jobbe rundt fobiene deres. – Det hjelper å ha litt erfaring så du vet hvordan du kan håndtere folk for nå det kommer til slutt så er du der for å hjelpe og hvis du starter med å vite det så kan du nå dem. En annen forklaring som belyser hvorfor noen kan finne på noe sånt som å løpe 4992 km er å finne i e-mail Frank sendte til Marshall Ulrich og Charlie Engle før de la ut på sin egen reise på tvers av USA. – Jeg blir ofte spurt hvorfor folk gjøre slike ting som dette. Jeg svarer med et ord, eierskap. Vi har alle en sterk trang etter å eie noe, selv om det er noe så enkelt som en utholdenhetsprestasjon. Når du har nådd målet ditt så eier du den prestasjonen og du kan nyte den resten av livet. Ingen kan ta fra deg den egenverdien som kommer fra å fullføre et mål.

8.90 M: Bob Beamon kom på besøk til Franks butikk lørdag 3. juni etter barnestevnet var over. På spørsmål hvordan han husker hoppet fra OL i Mexico City i 1968 svarte han med sin tydelige Queensdialekt «hvordan jeg husker det?» før han smilte. Mannen i rød jakke er Jeff Benjamin, sjef for langdistanse for det amerikanske friidrettsforbundets avdeling i New York. Frank Giannino står helt til høyre i bildet.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy