4327 Views

Bli kjent med Ferdinand Kvan Edman

August 01, 2022
Skrevet av:

Kristin Roset

Full jobb for første gang i livet og mindre trening har gjort susen for Ferdinand Kvan Edman.
– Målet mitt er å komme ned på 3.34 eller 3.33, sier drammenseren.

TEKST OG FOTO: TORE SHETELIG

– Det har også hjulpet mye at jeg det siste året har holdt meg skadefri, sier Ferdinand til magasinet Friidrett i juni.

Han satte personlig innendørsrekord på 1500 meter med 3.37.39 i tsjekkiske Ostrava i februar. Kun to norske løpere kan vise til bedre tider. Det gir få ekstrapoeng å prikke inn navnene på Jakob (3.31,80) og Filip Ingebrigtsen på de to første plassene på den norske «all time»-lista for løp innendørs.

Utendørs perset Edman på 3.37,98 i fjorårets Bislett Games.

– Det går litt «tregere» innendørs, så det er en av grunnene til at jeg har et berettiget håp og et klart mål om å dytte persen min enda mer nedover, sier mannen som betegnes som en «late bloomer» av sin trener Eirik Førde.

 

FARTSHOLDER: Snorre Holtan Løken, norgesmester på 1500 meter i 2015 og 2016, er god å ha i treningsarbeidet. Her er han fartsholder på sykkel.

HAR BRUKT TID

– Ferdinand har brukt tid på å finne sin vei til toppen. Det har tatt litt tid for ham å finne sin plass. Jeg har veldig tro på ham som utøver, og er sikker på at Ferdinand har mange gode år foran seg på friidrettsbanen, legger Førde til.

– Noe av det morsomste med løpet mitt i Ostrava, var at jeg løp under tiden til Lars Martin Kaupang. Han løp på 3.37,4 på Bislett helt tilbake i 1976, og fram til Ingebrigtsen-brødrene dukket opp, hadde ingen løpt fortere, sier Ferdinand.

 

OSLO I REGN: Ferdinand varmer opp med klubbkameraten Ibrahim Buras.

VAR NØKKELEN

Hvordan var overgangen til fulltidsjobb, kombinert med fortsatt fulltidssatsing?

– Jeg var spent på overgangen, men den har gått over all forventning. Jeg begynte i full jobb i august i fjor, og har naturlig nok gått noe ned på treningsmengden – på grunn av tiden som er til disposisjon – etter full dag på jobben før treningstøyet kan trekkes på. Denne forandringen var nøkkelen til framgang for meg.

Hvor mye trener du i uka nå, sammenlignet med tiden da du ikke måtte på jobb?

– Før jobblivet begynte løp jeg mellom 150 og 160 kilometer i uka. Fra i august i fjor gikk jeg ned til mellom 100 og 120 kilometer i uka. Det har funket veldig fint for meg, sier mannen som er prosjektleder i Bouvet, et stort norsk konsulentselskap, som bistår bedrifter og samfunnsaktører i alle bransjer.

Ferdinand tok sin batchelorgrad i økonomi i USA. Han studerte i fire år på University of California, Los Angeles (UCLA). Han reiste over på stipend, og fikk på den måten finansiert en del av studiene.

Etter studiene og hjemkomst til Norge, satset Ferdinand i fire år hundre prosent som topputøver – uten å jobbe. Men under Koronaen fikk han andre tanker. Voksenlivet – med jobb og inntekter innhentet ham.

 

PÅ OLYMPIATOPPEN: – Ferdinand har blomstret i en mørketid – under koronaperioden, sier trener Eirik Førde.

BRUKTE STEINALDERMETODER

Ferdinand har hatt forskjellige opplevelser med sine trenere oppigjennom, men treneren han hadde det første året på UCLA tar kaka. Han holdt på å bli trent i hjel av 800-meter-legenden Johnny Gray, som tok bronse i sommer-OL i 1992 i Barcelona.

Gray var en god løper, men brukte steinalder-metoder som trener.

– Alt skulle være hardt. Vi skulle løpe fort, hele tiden. Hans «filosofi» var at vi skulle bli harde i nøtta – ved å steinhardt hele tiden. Vi skulle trene hardt – for å tåle smerten. Systemet var veldig militært lagt opp. Vi skulle følge ordre. Det bar ikke rom for noen egne meninger. Det endte selvfølgelig med at jeg ble skadet, forteller Ferdinand.

Johnny Gray holdt bare den sesongen som trener på UCLA, og Ferdinand ble en erfaring rikere – om hvordan treningen ikke skal legges opp.

– Jeg lærte viktigheten av å tenke selv og være selvstendig.

 

EN MER LYTTENDE TRENER

Hvordan vil du beskrive din nåværende trener?

– Eirik er en mer lyttende trener. En god sparringpartner, som jeg har hatt gleden av å ha som trener siden 2019.

Hva er det beste med livet som toppidrettsutøver?

– Selvrealisering. Jeg får en god mestringsfølelse av å prøve å bli best i noe. Det gir god mening for meg.

Hva driver deg?

– Å se hvor god jeg kan bli.

Hva med ambisjoner. Kan du se deg selv i en VM-finale?

– Ja, det hadde vært kronen på verket. Å nå en VM-finale – og samtidig ha noe der å gjøre, ville vært topp. Akkurat dette tenker jeg ofte på i motivasjonsarbeidet. Jeg har et veldig innebygd kompass som jeg bruker til å kalibrere hverdagen min med. Kompasspila peker mot VM i Eugene.

 

TOSPANN: Ferdinand sammen med trener Eirik Førde.

BLOMSTRET I EN MØRKETID

Trener Eirik Førde sier at Ferdinand har blomstret i en mørketid – under Koronaperioden.

– Men fortsatt har han ikke fått de solskinnsløpene han fortjener. Jeg ser for meg at mulighetene er gode for at Ferdinand vil blomstre i en finale i et internasjonalt mesterskap. Det hadde vært så uendelig moro og så fortjent, sier Eirik Førde.

Når Ferdinand skal slappe av fra jobb eller trening, fyrer han opp sin nye og gassdrevne pizzaovn.

– Jeg gjærer deigen over flere dager. Jeg er en sånn type som vil gjøre alt veldig grundig og skikkelig. Når jeg først går inn for noe, går jeg all-in, smiler den sympatiske mellomdistanseløperen.

 

NØYE TESTING: Det ble tatt laktatprøver av Ferdinand mellom hver av de fem 800 meterne.

 

Om Ferdinand Kvan Edman

Født: 12. februar 1993 i Drammen. Vokst opp på Toppenhaug.

Klubb: IK Tjalve.

Tidligere klubb: IF Sturla. Byttet klubb i 2018. Og Drammens Ballklubb som langrennsløper i ungdommen. Kjørte også alpint i Haukåsløypa.

Bor: På Uranienborg i Oslo.

Sivil status: Har kjæreste.

Utdanning: Gikk på toppidrett på Drammen videregående skole, med langrenn som spesialfelt.

Meritter:
Har fem sølv på 1500 meter i NM. Siste sølv under årets NM i Stjørdal.

Vant 1500 meter under lag-EM i friidrett i 2021.

Røk ut etter 1500 m forsøket i VM Eugene.

Andre interesser: Glad i å ta bilder og film. Hører mye på podcast. Lex Freedman om kunstig intelligens og «The Drive» om teknologi.

Musikksmak: Alt fra Beatles til Metallica. Siden jeg bodde fire år i USA, er det også fint å høre på countrysangeren Toby Keith.

Favorittmat: Egenbakt pizza.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy