1107 Views

Den nye presidenten

Det er ikke bare dialekten som skiller Tore Hornes fra forgjengeren. Etter en halv uke som sjef for norsk friidrett, sto Tore Hordnes frem med sin «tiltredelseserklæring».

September 21, 2015
Skrevet av:

admin

Det er ikke bare dialekten som skiller Tore Hornes fra forgjengeren. Etter en halv uke som sjef for norsk friidrett, sto Tore Hordnes frem med sin «tiltredelseserklæring».

 

I forbindelse med presidentskiftet, ble det sendt ut en pressemelding hvor innledningen var denne:

«Presidenten i Norges Friidrettsforbund, Svein Arne Hansen, har i dag informert styret om at han fratrer sitt verv som leder av friidretten i Norge. Visepresident Tore Hordnes overtar som friidrettspresident.»

Hansen ble valgt til president i det europeiske friidrettsforbundet i april i år, og ble i kraft av dette vervet også valgt inn i styret i det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF). Det er av IAAF anbefalt at en områdepresident ikke er leder for sitt nasjonale forbund. Hansen vil bli sittende som styremedlem i Norges Friidrettsforbund, og etter behandling i lovutvalget og styret ble Tore Hordnes konstituert som fungerende president frem til friidrettstinget i 2017. I daglig bruk omtales han som president. I henhold til lovutvalgets uttalelse ble det ikke konstitueres ny visepresident i perioden. Styremedlem Anne Farseth vil være møteleder dersom president er forhindret fra å delta på et styremøte.

Vil utvikle friidretten med stø hånd

– Jeg skal fortsette å jobbe for friidrettens beste i Norge, og er sikker på at Hordnes vil bli en leder som vil styre og utvikle friidretten med stø hånd fremover. Siden jeg ble valgt til leder for friidretten i Europa har dette tatt mye av min tid, og Hordnes har allerede tatt ansvar for mange av mine oppgaver, sier Hansen. Dermed var en 12 år lang epoke som friidrettspresident over for Hansen, og i og med at Tore Hordnes ble valgt til visepresident på det samme tinget tilbake i 2003, er det mye som tyder på at han høyst trolig er den lengst sittende visepresidenten.

– Akkurat det har jeg ikke noe forhold til, kommenterer bergenseren, som hadde en periode bak seg som styremedlem før han ble klappet frem som «presidentens høyre hånd». Hordnes mener det vil bli annerledes å jobbe under ham som president.

– Vi har vel forskjellig lederstil også, vil jeg tro. Men jeg vil understreke at vi jobbet godt sammen og det er også noe av målsetningen min, at vi fortsatt skal jobbe sammen som et team med det overordnede mål, nemlig hva vi vil med norsk friidrett. – Du satt i styret med ansvaret for det sportslige. Vi du fortsatt ha dette ansvaret?

– Inntil videre vil jeg også ha det sportslige ansvaret, men etter hvert må vi se på de forskjellige ansvarsområdene. I styret er medlemmene allerede kommet godt igang med jobben innenfor sine ansvarsområder.

 

BEDRE SAMHANDLING

– Hva blir de største utfordringene de kommende årene?

– Vi har en utfordring ikke minst med tanke på toppidretten. Vi må samle troppene og sørge for at vi samhandler bedre. Dette gjelder ikke bare utøvere, men hele spekteret innen klubber, forbundet og Olympiatoppen. Det må stå klart at vi alle vil utøvernes beste, dermed stilles det krav til god samhandling og samling av ressursene, alt for at utøverne skal bli bedre.

– Hva med trenersiden?

– Vi har mange kompetente trenere. Nå gjelder det å få til stadig bedre løsninger for at trenerne skal kunne følge opp ansvaret de har overfor utøverne, sier Hordnes. Det er helt klart i tråd med den strategiplanen han selv hadde ansvaret for og som gjelder for årene 2015–2017 hvor stikkordene var «toppidrett og talentutvikling».

– Vi må se på utviklingen kontinuerlig, og heve kompetansen til de trenerne vi har samtidig som vi må tilføre systemet stadig nye trenere. Det finnes ingen entydig løsning, derfor må vi diskutere oss frem til de gode løsningene sammen, sier presidenten, og viser til det gode arbeidet Ellen Strøm Juliussen allerede er i gang med på denne sektoren.

 

Presidentens personlige mål
• Har vært aktiv friidrettsmann.
• Favorittdisiplinen var innen mellomdistansene.
• Løp 800 meteren under to minutter.
• I senere år har han løpt halvmaraton. Tidligere i å fikk han med seg ikke mindre enn 14 kolleger fra arbeidsplassen, Stend videregående skole, til halvmaraton i Berlin. Tiden hans ble sterke 2.12.24! Med ankelskade! Persen, uten ankelskade, er enda sterkere: 1.55.38 fra København i forbindelse med fjorårets VM halvmaraton.

 

MÅ IKKE BLI UTÅLMODIGE

– 2016 blir et utfordrende år med OL, EM pluss flere mesterskap for de aldersbestemte klassene. Hva er dine visjoner?

– OL vil alltid være et høydepunkt og blir vel også i Rio en av de store happeningene. Men jeg ser kanskje vel så mye frem til EM i Amsterdam som en av våre store utfordringer. Det er mange av våre unge utøvere som banker på nettopp den døren. Men når det gjelder alle våre gode og unge utøvere, må vi ikke bli så utålmodige at vi tror de vil ta steget opp til topp seniornivå på ett år. Vi må ikke bli for ivrige, formaner Hordnes og trekker frem Isabelle Pedersen som sitt gode eksempel:

– Isabelle var i verdenstoppen som junior og som utøver i U23-klassen, men det var først fem år etter at hun var på topp i junior-VM at hun var etablert i verdenstoppen. Utøverne må ha den tålmodigheten i visshet om at de har valgt en knallhard idrett å hevde seg i. Nå er målet hans klart: –

Mitt mål er å bli den i styret med best tid på halvmaraton!

 

NUMMER 23 I REKKEN

En ny president i Norges Friidrettsforbund etter 12 år med Svein Arne Hansen ved roret, tilsier at det høytidelige skiftet også blir satt inn i et historisk perspektiv:

• Norges Friidrettsforbund ble stiftet under navnet «Norsk Idrætsforbund » den 1. mai 1896. Dermed kan forbundet markere sitt 120 årsjubileum neste år!
• Den første presidenten i dette første forbundet het Wilhelm Baastad.
• I 1918 ble Johan Falchenberg den første lederen av styret i friidrettsforbundet etter splittelsen fra De Norske Turn– og Gymnastikkforeninger.
• Svein Arne Hansen var vår 22. formann/president, dermed skulle Tore Hordnes gå inn i den lange rekken som nummer 23 i et forbund som består av 19 kretser og nærmere 900 klubber med drøyt 81.000 medlemmer.
• Den nye presidenten satt som medlem av Bergen bystyre, valgt inn for Høyre i forrige periode.
• Allsidigheten til den nye presidenten kommer også klart frem gjennom hans engasjement som medlem av styret for VM på sykkel, som arrangeres i Bergen i 2017.
• Den nye presidenten rundet 53 år den 20. juli.

 

LES OGSÅ: Friidrettssjefen setter kvalitet foran kvantitet

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy