4410 Views

Den store familiefesten

Larvik var vertsby, men nabobyen Sandefjord markerte seg mest. NM i terrengløp ble ei jubelhelg for IL Runars friidrettsfamilie generelt og familien Halle Haugen spesielt.

Mai 14, 2019
Skrevet av:

admin

SJOKKERT: Andrea Modin Engesæth på vei inn til en av Runars NM-titler i Bøkeskogen. 19-åringen debuterte i terreng-NM og vant like godt juniorklassen til sin store overraskelse. – Jeg tenkte bare at jeg fikk gjøre så godt jeg kunne, og ble sjokkert da det holdt til gull, utbrøt hun.

Nå må vi skynde oss å tilføye at sistnevnte er for Larvik-folk å regne – bosatt som de er i Stavern, som lenge har vært en del av storkommunen Larvik. Dessuten trener Runars gode mellom og langdistansegruppe i Bøkeskogen hver mandag både vår, sommer og høst, så de hvite- og svartkledde følte seg til de grader på hjemmebane.

– Helt siden Larvik Turn fikk tildelt dette mesterskapet i fjor høst, har det vært et stort mål for oss alle. Derfor var det ekstra moro å lykkes så godt i hjemlige og velkjente omgivelser, fastslo Gunhild Halle Haugen, mangeårig frontfigur i Runar og nå ivrig medvirkende i trenerapparatet.

 

I POSE OG SEKK

Blant dem hun har et ekstra oppsyn med er hennes tvillingdøtre Ina og Maren, som slo an tonen for familiefesten ved å løpe inn til dobbeltseier i 16-årsklassen i UM.

Deretter var deres kusine Petronella Tordsdatter Halle også med på en dobbeltseier til Runar ved å bli toer i klasse 17 år, bare slått av Mari Roligheten Ruud.

Også i guttenes 16-årsoppgjør kunne klubben glede seg over gull, signert Abdullahi Dahir Rabi, før Andrea Modin Engesæth overraskende knep NM-tittelen i kvinner junior.

Til slutt rundet” mor sjøl”, Gunhild Halle Haugen (46) – med dusinet fullt av NM-titler fra sin lysende karriere som senior – av jubeldagen med å bli klart beste kvinnelige veteranløper. På oppløpet sto de tvillingdøtrene og heiet ivrig på sin mamma, trener og fremste hjelper.

Men ikke nok med det – dagen etter sørget de to ungjentene for en oppsiktsvekkende og svært gledelig sølvmedalje i NM-stafetten for kvinner, bare ett sekund bak BUL!

HEIA MAMMA: Ina (til venstre) og Maren Halle Haugen fulgte spent med på mamma Gunhilds oppvisning i veteranoppgjøret, etter at de et par timer tidligere hadde slått an tonen for en minnerik lørdag både for egen familie og klubben sin.

 

 

LØPING OG LANGRENN

Det har lenge handlet om løping for Ina og Maren Halle Haugen. De har fulgt hverandre tett gjennom barneårene og alltid trent sammen. Det gjør de fremdeles, og utfyller hverandre godt med variert trening, ifølge moren.

Men i fjor tok Ina et lite steg fra søsteren, tok UM-gull på 2000 meter og var nest best i landet i sin årsklasse på 1500 meter. Maren har på sin side valgt å fokusere litt mer på langrenn. 4. plass i vinterens hovedlandsrenn tyder på at den prioriteringen var fornuftig. Men det skapte samtidig en viss usikkerhet på løpsformen foran UM.

– Vi har vært jevne på trening i det siste og tok mål av oss til pallen begge to, men dobbeltseier hadde vi ikke snakket om. Det ble en stor opplevelse, forsikret tvillingsøstrene begeistret etter nappetaket i Bøkeskogen, og la ikke skjul på at det var en fordel å være godt kjent med den 1900 meter lange og temmelig flate løypa. – Slik løpet utviklet seg ble jeg redd for Maren, som virket sterk. Men heldigvis klarte jeg å rykke fra henne og de andre i den lille bakken 300 meter før mål. Det ble avgjørende, sa Ina, mens Maren ikke var det minste misfornøyd med nederlaget. Tvert imot veldig godt tilfreds med sølvet.

 

BESTEFAR NYTTIG MEDSPILLER

I bakgrunnen sto en opprømt bestefar og fulgte nøye med barnebarna. Per Halle – en av våre beste langdistanseløpere tidlig på 1970-tallet, blant annet OL-sjuer på 5000 meter i München i 1972, samme år som Gunhild ble født – har også betydd mye for dem.

– Bestefar har alltid vært positiv og støttet oss. Til høsten får vi trent mer med ham også. Da begynner vi på toppidrettslinjen på videregående skole i Sandefjord, så da kan han være med oss når vi trener i Bugårdsparken – på sykkel, sa Ina og Maren lattermildt.

– Veldig moro å oppleve slikt som dette, bemerket Per, som nylig rundet 70.

– Men så ligger det mye trening bak. Treningsvilje er noe som kjennetegner alle søsknene, både Simen og tvillingene, og ikke minst yngstemann Per August på ni og et halvt, kanskje den ivrigste av alle.

– Det blir spennende å følge jentenes utvikling videre. Den er først og fremst avhengig av at de holder seg skadefrie og får trent godt. Samtidig er det like viktig å ikke ta ut for mye i ung alder, men tenke på helsa. Å bygge videre på grunnlaget med mye mengde i rolig tempo må være oppskriften. Dette tror jeg jentene klarer å styre godt, fornuftige som de er og med foreldre som besitter stor kompetanse, framholdt løperfamiliens nestor, proppfull av erfaring.

 

STOLT STOREBROR

Søskenflokkens anfører, 20-årige Simen, var like stolt av søstrenes prestasjoner.

– Det er også motiverende for meg at de rundt meg gjør det bra, når jeg ikke kan løpe selv, sa storebror, som var satt ut med en skadet sene på baksiden av kneet og fulgte mesterskapet som ekspertkommentator for lokalavisa Østlands- Postens streaming.

– Jeg visste at Ina var i favorittsjiktet, men var usikker på Maren. Det var veldig moro å se at begge lyktes så godt, sa Simen

– som akkurat DA var litt inhabil, men som ellers skjøttet den uvante rollen bra. Og som sikkert synes det er helt greit å ikke lenger være alene om å føre løperfamiliens ærerike tradisjoner videre!

NY SESONG I VENTE: Det ble en flott start på friidrettssesongen i Larvik. FOTO: JON WIK

 

Om NM terrengløp 2019

NM terrengløp, kort løype ble arrangert i Larvik, nærmere sagt i Bøkeskogen den 6. og 7.april. Distansene for menn senior og veteran var på 2800 meter, mens kvinner senior, veteran, junior og jente og gutteklasser 15 til 17 år var på 1900 meter. Neste NM i terrengløp er lang løype den 13. oktober i Oslo, som blir arrangert av SK Vidar. Start er i Frognerparken, og distansene er 4, 6 og 10 kilometer.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy