2404 Views

Det er duket for STOR FRIIDRETT i Ulsteinvik

Februar 27, 2020
Skrevet av:

Kristin Roset

Et av tidenes stevner innendørs i Norge arrangeres på fredag når Karsten Warholm inviterer til fest på hjemmebane i Ulsteinvik. Og NRK viser alt sammen.

Nettsiden til stevnet

Utenom gullgutten selv stiller råsterke utøvere som Yaroslava Mahuchikh, Sam Kendricks, Pierre-Ambroise Bosse og Juan Miguel Echevarria, i tillegg til nasjonale stjerner som Amalie Iuel, Hedda Hynne, Ingar Kiplesund, Marcus Thomsen og Pål Haugen Lillefosse. Stevnet streames live på NRK, i tillegg til at det blir direktesending på NRK1 fra 18:20-18:35 og eget magasin fra Ulsteinvik rett etter Lindmoe; fra 22:25-23:00.

Årets første konkurranse for Warholm

Hovedøvelsen starter klokken 18:28 og det er da Ulsteinviks store sønn Karsten Warholm skal legge i vei på to runder og løpe 400 meter på sin 24-årsdag. Dimna-utøveren gjør unna sin første konkurranse for året og det blir uhyre spennende å se hva den doble verdensmesteren får til.

Warholm har nylig vært på treningsopphold og er nok meget lysten på å vise seg godt frem på hjemmebane. Han har den europeiske innendørsrekorden på distansen, delt med Thomas Schönlebe, med 45.05 fra EM i fjor. Det kan ikke forventes at han setter rekord i sesongens første løp, men det er ikke overraskende om han kommer godt ned på 45-tallet og da nærmer seg rekorden. Det kommer nok til å løpes meget fort første 200 meter og så får vi se hvor godt Warholm holder.

De tre øvrige utøverne som stiller er tsjekkerne Pavel Maslak og Adam Zelinka og Fredrik Øvereng fra Overhalla. Førstnevnte har vunnet VM innendørs på 400 meter hele tre ganger og hadde tre strake EM-gull innendørs før Warholm vant i fjor. Han har ikke vist helt toppform i år og står med 46.12 som årsbeste. Han er nok lysten på å gi Warholm god kamp her, men må nok heve formen om det skal bli seier. Zelinka vil nok ikke klare å henge med de to fremste og skal kjempe om siste pallplass. Øvereng tar stadige steg fremover og en tid på 47-tallet er ikke utenkelig.

Flere utenlandske stjerner

Et annet høydepunkt fredag blir nok stav for menn, der to verdensnavn i Sam Kendricks og Pawel Wojciechowski stiller, i tillegg til det norske fenomenet Pål Haugen Lillefosse. Sistnevnte har hatt en fremragende vinter og hevet sitt nivå flere hakk. Fana-utøveren har flyttet den norske juniorrekorden innendørs til 5.65 og har nok enda høyere høyder inne på en dag der alt klaffer. Han viste ikke helt storform i Polen på tirsdag, men er nok lysten på å slå tilbake i sesongens siste innendørskonkurranse.

Kendricks har vunnet VM de to siste utgavene, i tillegg har han bronse fra OL. Amerikaneren har en personlig rekord på elleville 6.06 utendørs fra juli i fjor, mens han innendørs har hoppet 6.01 denne vinteren. Det er ikke utenkelig at han kan komme til å prøve seg på hopp over 6 meter i Ulsteinvik. Polske Wojciechowski ble litt overraskende verdensmester i 2011 og har siden det blant annet tatt bronse i VM i Beijing og sølv fra EM i Zürich. Han står med 5.65 i år og den høyden bør kunne forbedres her. Også Fanas Eirik Dolve, som har hoppet 5.30 i år, stiller opp.

Muligheter for verdensrekord

Høydekonkurransen for kvinner har samlet et meget habilt felt, ledet an av et av friidrettsverdens mest omtalte navn det siste året: Yaroslava Mahuchikh.

Den ukrainske tenåringen har hoppet forrykende den siste tiden og satt juniorverdensrekord både innen- og utendørs. Hun viste seg fram allerede i juni i fjor da hun ble tidenes yngste Diamond League-vinner og var en klar medaljekandidat før VM i Doha. Der innfridde hun så absolutt med sølv og 2.04. Denne vinteren har hun flyttet verdensrekorden for juniorer innendørs til 2.02 og over to meter er absolutt mulig for kvinnen som har tre konkurranser over den magiske grensen hittil i år.

Tjalves Tonje Angelsen er det norske alibiet i høyde og hun har kommet seg over 1.90 i år. Hun har hatt gode forsøk på høyere høyder og det skal kunne være mulig for EM-sølvvinneren fra 2012 å tukte sin innendørspers på 1.93 på en topp dag. Svenske Sofie Skoog er blant de påmeldte, det samme med flere utøvere som har pers på 1.94 i Yuliya Chumachenko fra Ukraina og Barbara Szabo fra Ungarn. Marija Vukovic fra Montenegro har tredje best pers utendørs med 1.95.

. Photo/Petr David Josek)

Iuel jakter egen norgesrekord

Amalie Iuel har løpt to konkurranser på 400 meter i år og vist meget solid form. Hun forbedret sin norske innendørsrekord til 52.25 under NM og løp på 52.87 da hun vant Nordenkampen. Tjalve-løperen bør kunne ha mulighet til å senke sin norske rekord og hun bør kunne ta nok en seier. Ungarske Evelin Nadhazy har pers på 52-tallet utendørs og kan gi Iuel kamp.

 De tre øvrige utøverne i feltet er alle meget spennende norske løpere. Fredrikstads Nora Kollerød Wold har løpt bra i år ved å forbedre persen sin innendørs flere ganger i vinter og det er ikke utenkelig at hun ser 54-tallet nå. Tjalves Lakeri Ertzgaard og Lambertseters Andrea Rooth er to lovende juniorer og de kan nok få se 55-tallet hvis de får ting til å klaffe.

Verdensstjerne i lengde

I lengde er fenomenet Juan Miguel Echevarria fra Cuba hentet inn og man er da nærmest garantert hopp over 8 meter. Echevarria er bare 21 år, men har allerede en fin merittliste med VM-bronse utendørs og gull fra VM innendørs. Han har hoppet en konkurranse i år og fløy da 8.41, fem centimeter bak innendørspersen fra 2018.

 I fjor hoppet han hele 8.92 i litt for mye medvind utendørs og hopp over 8.50 er mulig med god klaff. Det er faktisk enda et cubansk stortalent som stiller opp i Maykel Masso. Han er født i 1999 og hoppet 8.33 allerede i 2017, som fortsatt står som pers utendørs. Han hoppet sterke 8.26 utendørs på Cuba forrige helg og mannen som har vunnet VM både i U20- og U18-klassen kan nok gi Echevarria god kamp om seieren.

Flere muligheter for norsk rekord

Den norske rekorden i lengde utendørs røk endelig i fjor da Ingar Kiplesund hoppet 8.10. Vidar-utøveren har ikke toppet formen til innendørssesong i år og står da med 7.47 som årsbeste. Med en liten formheving og klaff skal det kunne være mulig å tukte den norske innendørsrekorden til mangekjemper Martin Roe på 7.81. Stortalentet Henrik Flåtnes har den norske juniorrekorden innendørs på 7.63 fra Ulsteinvik i fjor og er fortsatt junior. Denne sesongen har han flydd 7.47 og denne lengden skal det være mulig å slå i helgen. Den siste nordmannen som stiller er Marius Bull Hjeltnes fra Tjalve, som har en innendørspers på 7.35.

Ellers stiller et knippe hoppere i Yaroslav Isachenkov fra Ukraina, Laszlo Szabo fra Ungarn, Vladyslav Mazur fra Ukraina og Christopher Ullman fra Sveits, som alle er kapable til hopp opp mot åtte meter.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Bamsen fra Voss Marcus Thomsen leder an kulefeltet. Tjalve-utøveren har levert en bunnsolid innendørssesong med mange konkurranser rundt 20.50, toppet med norsk innendørsrekord 21.01 under NM. Han har rapportert om enda lengre lengder på trening og OL-kravet på 21.10 er realistisk å tukte. Han får kamp fra et par utlendinger med potensiale til støt godt over 20 meter i Aliaksei Nichypar fra Hviterussland og Ashinia Miller fra Jamaica. I tillegg stiller regjerende U20-europamester Aleh Tamashevich fra Hviterussland. Thomsen ble for øvrig U20-europamester i 2017, slik at de to siste vinnerne av det mesterskapet er til start i Ulsteinvik.

 Det er lagt opp til et felt som skal kunne gi Hedda Hynne meget god kamp om seieren på 800 meter. Tjalve-løperen tok et enkelt gull på NM på distansen i starten av februar, men fikk en liten skade etter NM og det kan da ikke forventes en norsk rekord, men forhåpentligvis blir det et raskt løp. Liga Velvere fra Latvia og Renee Eykens fra Belgia har begge perser på 2:00-tallet på distansen utendørs og kan da gi Hynne solid kamp. Førstnevnte har vist best form i år med 2:02.52. Ull/Kisas Amalie Sæten og Tjalves Solveig Hernandez Vråle stiller også opp. Sæten har ikke løpt noe innendørs i år, men hun bør likevel kunne slå sin innendørspers på 2:09.02.

Verdensmester til start

Stevnets siste øvelse er 600 meter og der stiller verdensmesteren på 800 meter fra 2017 Pierre-Ambroise Bosse. Franskmannen har en pers på 600 meter innendørs på 1:15.63 fra 2013 og en tid godt under 1:20 må forventes. Flere meget solide løpere stiller i fjorårets bronsevinner på 400 meter i EM innendørs Tony van Diepen fra Nederland, Yevhen Hutsol fra Ukraina og Zan Rudolf fra Slovenia, som har sølv fra U20-EM og bronse fra U23-EM. Det norske alibiet er Jørgen Kåshagen fra Moelven. Han har gjort et strålende comeback på tartanen det siste året og en tid under 1:20 bør være mulig om åpningen ikke blir altfor hard. Pavel Maslak stiller for øvrig som hare, så blir det spennende å se om han klarer å løpe i jevn fart.

Spennende nordmenn i flere øvelser

På herrenes 200 meter møtes flere av landets raskeste menn til dyst. Mathias Hove Johansen fra Skjalg har som vanlig løpt solid på distansen i år med perstangering innendørs 21.27. Gulars Even Meinseth løper sin første 200 meter innendørs siden 2016 og dette er distansen han vant bronse på under U20-EM i 2015. Han ble norsk mester på 60 meter for en snau måned siden og om han har taklet all oppmerksomheten etter å ha utfordret Erling Braut Håland til duell skal han kunne pushe Hove Johansen. Et par lovende bergensere i Filip Bøe fra Fana og Andreas Haara Bakketun fra Gular er også kapable til tider rundt 21.50. Dimnas lovende Jonas Andre Ose er nok lysten på å se 21-tallet.

I kvinnenes lengdekonkurranse får de lovende norske utøverne som stiller god kamp fra to ungarske hoppere i fjorårets sølvvinner fra U23-EM Petra Farkas og Anastasia Nguyen, som begge har pers over 6.70 utendørs. Ranheims Mia Guldteig Lien er et meget lovende talent og hun er nok lysten på å utfordre persen innendørs på 6.04, mens også Thale Leirfall Bremset fra Stjørdal kan hoppe over 6 meter med fullklaff.

To nordmenn er påmeldt 1500 meter i Dimnas Ådne Andersen og Sems Moa Abounnachat Bollerød. Begge har tatt fine steg de siste sesongene og tider under 3:50 bør man kunne se fra begge to. De får tøff kamp fra regjerende sølvvinner fra U20-EM Robin van Riel, som har løpt på 3:44.79 i år, ungarske Balazs Vindics og italienske Enrico Riccobon, som har perset til 3:40.89 i år.

NRKs sendeskjema:

18:20-18:35 NRK1

22:25-23:00 NRK1

Kilde: Friidrett.no

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy