1628 Views

– Det er galskap

November 28, 2017
Skrevet av:

admin

TEKST. JØRUND WESSEL CARLSEN. FOTO: PRIVAT

– Da jeg kom i mål grein jeg som bare det. Da var det så mye følelser. Jeg knakk sammen, og holdt på å kollapse i målområdet. Jeg ble bare liggende helt til jeg klarte å stable meg på beina.

Det forteller Bekkelien fra målgangen. Da hadde han vært syv dager i ørkenen – overlatt til seg selv for å løpe den 31. utgaven av Marathon des Sables–sandmaraton.

«Akkurat nå er jeg den lykkeligste mannen på jorda. Dette er over alle forventninger jeg hadde på forhånd», skrev han i dagboken sin dagen han kom i mål. Han endte som nummer 179 totalt. Over 1200 var påmeldte.

 

HEI-SAND!: Omtrent halvparten av løpet gikk i sanden, og de fleste av deltakerne gikk mesteparten av tiden. Bekkelien løp mest, men måtte ty til gange i sanden.

BUSS I ØDEMARKEN

Sammen med de andre deltakere fløy Bekkelien til byen Ouarzazate – et sted som passer bra til beskrivelsen «in the middle of nowhere». Fra flyplassen gikk turen i buss. Seks timer inn i ørkenen før de ankom startområdet. Etter en lang busstur var det to dagers forberedelser før starten. Arrangøren sjekket legeattesten, veiet sekken og at du hadde med nødvendig utstyr. Blant annet var det krav til en anti-gift-pumpe, dersom du skulle bli bitt av noe giftig.

– Møtte du noe farlig?– Møtte du noe farlig?

– Det gikk veldig fredelig for seg. Det mest spennende jeg så var geiter og kameler, svarer han før han tenker seg om et par sekunder.

– På den lengste etappen (84 kilometer) tenkte jeg at det var lenge siden jeg hadde sett en fugl. Da tok det en halvtime, og plutselig så jeg en enorm gribb som sirklet rundt meg. Da trakk jeg tilbake det ønsket og tenkte «ser jeg virkelig så sliten ut?» Den fulgte meg sikkert i 20 minutter før den gikk til noen andre.

 

 

UTKLEDD SOM KAMEL

Å løpe i ørkenen krever vanvittig mye. Ikke bare var det drøyt 270 kilometer fordelt på seks dager. Temperaturen lurer oppunder 50 grader mens sanden pisker deg i ansiktet. Alle løperne har med seg GPS, og hvis det skulle gå galt har de en nødknapp de kan trykke på. Da kommer det hjelpepersonell for å plukke deg opp. Men for å være med var det krav til en del ekstra-utstyr.

– Sekken var vel mer en vest for å fordele vek-ten best mulig. Og alle hadde gamasjer for å holde sanden ute. De gjorde nytten, og jeg fikk ikke et sandkorn i skoa. Det var noen som fikk det, og da ble det tungt, forteller Bekkelien.
Aller tyngst ble det for deltakeren som løp i kamel-kostyme.

– Han brøt på dag to, sier han og ler.

 

30 PROSENT STIGNING

– Mange tror at Sahara-ørkenen er flat, men det stemmer ikke. Det er sanddyner, men også masse fjell. Det er veldig varierende underlag, alt fra at man vasser i sand hele tiden, til stei-nete underlag og det å klatre i fjellpass. Det eneste som ikke forandrer seg er sola, sa Øyvind Hammer til Aftenposten da han ble intervjuet om saken. Bekkelien utdyper om forholdene, og forteller om en beintøff start:

– Det var 15 kilometer med kryssing av de største sanddynene i Marokko. Det var en gan-ske brutal start, men ellers er det litt variert. Alt fra store åpne sletter hvor du løper i timesvis uten å føle at du kommer deg fremover til svære sanddyner. Det var ingen byer der vi løp; arrangøren legger vekt på at det skal være mye tid i ørkenen.

Og det var flatt for det meste? Neida. Ikke i det hele tatt.

– Det var 30 prosent stigning på det meste. Der slepte vi oss oppover i tau. Jeg hadde sta-ver også, så jeg fikk bruk for skiteknikken. Det funket som bare det med elghufs i ørkenen! SAND, SAND, SAND

Ni dager i ørkenen tar på, og er en voldsom fysisk påkjenning. Martin Bekkelien bor i Lon-don, og trente ved å løpe i forskjellige parker i London. Treningsturer på tre, fire, fem mil er helt vanlig, men det er en voldsom forandring å løpe rundt i sanden. Etter endt etappe lå deltakerne i berbertelt som var satt opp. Der blåste sanden rett inn.

 

«MARATON AV SANDEN»

– Det var kjipt da jeg lå i teltet og det blåste sand tvers gjennom soveposen. Men det hand-ler om mental innstilling. Det heter «maraton av sanden», og man vet hva man går til. Jeg bodde i et telt med en brite som klagde over all san-den på første dag. Da blir det en lang tur, fortel-ler han.

– Hvordan hadde du kontakt med omverde-nen?

– Det var lov å ha med mobil, men det ville jeg ikke; jeg måtte spare vekt. De hadde internett-telt der du kunne sende mail til en adresse av gangen, så jeg sendte til søsteren min som videresendte alt. Hver kveld kom det represen-tanter fra arrangøren med mail som de hadde skrevet ut. Da satt jeg i mørket og leste.

KI-TEKNIKK: Han løp med staver, og fikk bruk for skiteknikk. Bekkelien er tidligere skiløper, og klinte til med litt elghufs i de bratteste partiene.

Da var det som å være med i hvilket som helst reality-TV-program.

– Det var noen tårer i øyekroken der ja. Det var fra venner, familie, kolleger og andre. Folk tok seg tid til å skrive lange meldinger. Det hjalp veldig, for man blir jo lei etter hvert. Det var sykt kult fra ende til annen, men det er en men-tal utglidning å holde på med det.

 

KOSTER FLESK

Å være med på Marathon des Sables koster 3000 euro. 24-åringen hadde hørt om løpet før, men begynte først å vurdere det i februar 2015. Da han så at det fortsatt var ledige plasser meldte han seg på, og i vår fullførte han.

– Det er jo galskap, men jeg liker ideen og er glad i å løpe langt. Du må være litt gæren for å melde deg på.
Foruten påmeldingen måtte han kjøpe en del utstyr, men alt i alt er det ingen prislapp på opp-levelsene han sitter igjen med.

– Å løpe under helt klar stjernehimmel midt i Sahara uten noe som helst rundt meg, midt på natten er noe for seg selv. Det er mye penger, men hvis jeg skulle opplevd dette på egenhånd hadde det kostet en del. Det er veldig bra sikker het rundt der, og det de driver med er nesten paramillitært. Så det er ikke så dyrt, kon-kluderer han.

 

GI OPP? ALDRI!

– Var du i nærheten av å gi opp?

– Nei. Det var jeg ikke. Jeg var aldri i nærheten av å gi opp. Det er det beste løpet jeg har gjort i mitt liv. Det gikk over all forventning hele veien. Store deler av veien var det sinnssykt kult, og jeg var aldri nære ved å gi opp.

Ståpåviljen er beundringsverdig, og mentali-teten ligner en toppidrettsutøver. Syv dager helt alene. Litt samtale med teltkameratene, men ellers en beinhard kamp mot deg selv i stekende hete midt ute i ødemarken. Uten noen av dine nærmeste.

 

MÅTTE TA EN DUSJ

På toppen av dette ble siste etappe en ekstra påkjenning. Martin Bekkelien hadde som mål  å bli blant de 200 beste, og var så vidt inne på listen før siste dag. Da startet topp 200 halvan-nen time bak resten for å skape spenning. Det betyr mer tid i varmen – og verre forutsetninger.

– Jeg beina som en gærning hele veien, og kan trygt si at jeg ikke satt pris på denne delen. Det handlet bare om å komme seg i mål. Etter mål-gang lå jeg og spøy opp alt sammen. Jeg hadde gitt alt.

– Hva var det første du gjorde da du var «menneske» igjen?

– Dusj!– Dusj!

– Det var det aller første. Jeg måtte tre runder i dusjen før jeg hadde sanda ute av ørene. Da var det åtte netter siden jeg hadde dusjet, og jeg hadde løpt 270 kilometer. Det var på tide.

 

PUST I BAKKEN: De fleste dagene kom han i mål i 13–14-tiden, og resten av dagen gikk med på å prate med teltkameratene – og ikke minst restitusjon.

NYE EVENTYR

Han har løpt en av verdens mest vanvittige løp. Kanskje er det kun maraton over Antarktis som er mer eksotisk. Uansett er han lysten på mer moro, og i desember kan han bli klar for sitt neste eventyr. Han har meldt seg på et tilsvarende løp runde Mount Blanc, men der er pågangen så stor at arrangøren må ty til loddtrekning.

– Sjansen er ca 50/50, forteller han.
Løpet er 169 kilometer og starter i franske Chamonix. Han får neppe heteslag avløpet, men det har sine utfordringer det også.

– Det er skikkelig høyfjell, så du må forberede deg godt der også. Dessuten er det tynn luft.
5. november skal det dessuten løpes langt. 100 miles skal gjennomføres i Yorkshire.

– I fjor løp jeg på 27 timer, og nå er målet 24, forteller han.

 

LES OGSÅ: 25 spinnville fakta om maraton

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy