2704 Views

EM-forberedelser i Bergen preget av korona-uvisshet

– Vi føler vi har god hånd om det vi KAN ha kontroll på, sier Anita Bolstad Raa, prosjektleder for sommerens U23-EM på Fana stadion. Men uvissheten rundt den vedvarende koronasituasjonen gjør forberedelsene krevende.

Mars 19, 2021
BYEN ER BERGEN-BANA ER FANA: EM-forberedelsene er krevende på grunn av korona-uvissheten. Men prosjektleder Anita Bolstad Raa og hennes store stab jobber med det soleklare målet å kunne ønske deltakere, ledere og trenere fra 51 land velkommen til Bergen i juli. FOTO: JON WIIK.
Skrevet av:

Jon Wiik

Planleggingen av det store arrangementet har pågått lenge, og det jobbes nå for fullt med alskens forberedelser. Prosjektlederen understreker at grunntanken for alt arbeidet er at mesterskapet skal gå som normalt på Fana stadion 8-11. juli.

Samtidig erkjenner hun at dette er bare ett av tre mulige scenarier. De to andre er at mesterskapet går uten publikum, som NM på samme arena i fjor, samt avlysning.

– Det er med andre ord mange hensyn å ta, mye vi ikke har kontroll på og følgelig en rekke forbehold som tvinger seg fram. Det er klart at all denne usikkerheten gjør forberedelsene krevende, fastslår Anita Bolstad Raa overfor Friidrett.

Hvor store smitteverntiltak?

Hun regner med at smitteverntiltak må iverksettes uansett. Men spørsmålet er hva slags restriksjoner som måtte gjelde i juli, og dermed hvor omfattende tiltak som vil være nødvendige.

– Vi høstet gode erfaringer på dette under fjorårets NM. Men da behøvde vi ikke å ta noen endelige avgjørelser før tre-fire dager i forkant av mesterskapet. Nå får vi tilreisende fra 50 nasjoner, så alle avklaringer rundt mesterskapet må selvsagt gjøres mye lenger i forveien. Det største spørsmålstegnet er jo hvilke krav som på det aktuelle tidspunktet vil stilles til de utenlandske deltakerne. Det sier seg selv at det vil bli mye fokus på strategier for å håndtere ulike smitteverntiltak i tiden framover, sier Bolstad Raa.

Hun trekker også fram et par andre eksempler på utslag av usikkerheten:

– Hensynet til sponsorene, som naturligvis trenger trygghet for sine avtaler. Og hva med billettsalget? Det skulle vi gjerne ha satt i gang allerede nå, men vi vet jo ikke om vi kan ha publikum engang Og hvis vi får grønt lys for det, blir jo spørsmålet om det blir krav til fastmonterte sitteplasser eller om billettene kan være unummererte. Det er klart vi helst vil at folk skal kunne bevege seg rundt på stadion.

KAN BLI MAGISK: – Dette kan bli magisk, mener Anita Bolstad Raa om U23-EM på vakre Fana stadion i juli. FOTO: ANDERS SEIM BERENTSEN.
KAN BLI MAGISK: – Dette kan bli magisk, mener Anita Bolstad Raa om U23-EM på vakre Fana stadion i juli. FOTO: ANDERS SEIM BERENTSEN.

1200 Deltakere fra 51 land

EM-arrangørene forventer om lag 1200 deltakere fra 51 nasjoner til mesterskapet i juli. Innkvartering er problemfritt. De seks hotellene som ligger mellom Flesland flyplass og Fana stadion har kapasitet til å ta imot alle deltakerne. Representantene for media, derimot, vil bli innkvartert i Bergen sentrum.

Det trengs i alt rundt 600 funksjonærer for å avvikle det storstilte arrangementet. Med andre ord en dobling av antallet under fjorårets NM.

– Funksjonærene vil hovedsakelig komme fra de 13 klubbene i Bergensalliansen. Men vi trenger også mange utenfra, fortrinnsvis fra Vestland fylke, det vil si tidligere Hordaland og Sogn og Fjordane. Det har dessuten meldt seg flere utenlandske frivillige, som gjerne stiller opp for opplevelsens skyld og som nøyer seg med funksjonertøyet som «godtgjørelse». Dette synes jeg er meget fascinerende. Uansett vil vi få en funksjonærstab preget av en god miks, påpeker prosjektlederen.

Det er Norges Friidrettsforbund som er formell arrangør av EM. Forbundet har tildelt Bergensalliansen ansvaret som teknisk arrangør, anført av hovedkomiteleder Ragnfrid Nedberge Llano og prosjektleder Anita Bolstad Raa, som har permisjon fra sin jobb som daglig leder for Fana IL Friidrett.

Nyttige erfaringer

Det er ikke første gang Fana stadion vil være arena for et europamesterskap i friidrett. Fortsatt har mange friskt i minnet de to årene på rad med lag- EM – første divisjon i 2009 og superligaen året etter.

– Rapportene fra de to EM-helgene er en god ballast for oss nå, og noen av de som var med den gangen er «still going». Erfaringer fra en rekke andre større stevner, som Bislett Games i 2004, Trond Mohn Games og mange store barne- og ungdomsstevner, er også gode å ha med seg. Vi kan trygt fastslå at vi har en sterk og erfaren arrangørstab, understreker Bolstad Raa.

De ferskeste inntrykkene har de som nevnt fra fjorårets NM. – De blir viktige, ikke minst for å se hvor mange steg opp vi må ta på alle områder i forhold til i fjor. All service og alle nødvendige gjøremål må mangedobles. Dessuten var det mange ting vi ikke fikk testet ut i fjor som følge av restriksjonene, framholder hun.

Blant det som da gikk i vasken var de planlagte medaljeseremoniene på kveldstid på storsenteret Lagunen like ved stadion. Siden opplegget rundt dette ikke kunne testes, er disse planene nå skrinlagt for EMs vedkommende. Seremoniene blir på stadion.

Kan bli magisk

Men all uvisshet til tross – prosjektlederen både drømmer om og tror på et fantastisk mesterskap på Fana stadion. Det er det som er den store drivkraften i det omfattende arbeidet som nå utføres.

– Vi har en vakker arena, som kommunen har oppgradert for mange millioner de siste årene. Jeøyden bak bortre langside og sving, og forestiller meg hvilken idretts- og folkefest dette kan bli dersom alt går som vi ønsker. Det kan rett og slett bli magisk, sier Anita Bolstad Raa opprømt.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy