Fantastisk kveld på Bislett!

Juni 05, 2021
Skrevet av:

Kristin Roset

Det ble levert flere sterke prestasjoner under ”Bislett Night of Highlights” fredag kveld der Karsten Warholms løp var høydepunktet. Han åpnet sesongen med en klar verdensbestenotering på 300 meter hekk. Karsten Warholm åpnet sesongen med 300 meter hekk på Bislett stadion, akkurat som han gjorde i fjor.

RESULTATER

Karsten Warholm åpnet sesongen med en klar verdensbestenotering på 300 meter hekk. Foto: Kristin Roset

Verdensbestenotering med over halvsekundet. Foto: Kristin Roset

Han løp på 33.78 forrige sesong, noe som var verdensbestenotering på den lite løpte distansen. Dimna-karen leverte til de grader under sesongåpningen fredag kveld og smalt til med 33.26. Dette er verdensbestenotering med over halvsekundet, og viser at gullgutten er i rute til det helt store.

– Jeg er veldig fornøyd med tiden. Dette lover bra, men jeg får repetere Leif Olav til det kjedsommelige: bedre godt gjort enn godt sagt, sa en offensiv og trygg Warholm til NRK like etter løpet.

Gneists Herman Ellingsen løp inn til andreplass på 36.19. Med det forbedret han den nesten 20 år gamle U20-bestenoteringen til Ragnar Bergheim på 36.30, og viste at den gode formen i starten av sesongen ikke er noen tilfeldighet.

Karoline Bjerkeli Grøvdal fortsatte sin strålende sesong med å løpe 3000 meter på 8:30.84. Tjalve-løperen var da under den norske rekorden til Grete Waitz fra 1979 på 8:31.75, men vil ikke få tiden godkjent ettersom hun brukte mannlige harer og løp med ikke-godkjente sko. Dette var uansett en meget solid opptreden fra Bjerkeli Grøvdal og hun vil nok ha gode muligheter til å sette norsk rekord også når formalitetene er i orden.

Karoline Bjerkeli Grøvdal fortsatte sin strålende sesong med å løpe 3000 meter på 8:30.84. Foto: Kristin Roset

En av tidenes 5000 metere

Kvelden ble avsluttet med 5000 meter og to utøvere fra Sandnes og Team Ingebrigtsen kjempet om seieren.

Henrik Børkja Ingebrigtsen viste at det unike konkurransehodet fortsatt er i orden og vant med 13:16.80, et drøyt sekund bak pers og hans nest beste tid noensinne drøye tre sekunder bak OL-kravet.

Hans klubbkompis Narve Gilje Nordås smadret som ventet persen på 13:33.39 da han løp på 13:16.82 og viste at han har nivået inne til å få OL-billett på distansen. Gilje Nordås er nå nummer seks i Norge gjennom alle tider på distansen. Det var trolig tidenes 5000 meter av norske løpere med hele ni nordmenn under 14 minutter, og seks av dem var under kravet til fjorårets avlyste EM på 13:44.00. Gulars Marius Vedvik løp inn til årsbeste og nest beste tid i karrieren 13:36.60. Ull/Kisas Per Svela løp på 13:36.82, mens Jølsters Eivind Øygard satte nok en solid pers med 13:37.45 og han har perset med over 23 sekunder denne sesongen. Runars Simen Halle Haugen perset også for andre gang i år med pene 13:37.74, og han er fjerde beste europeer i U23-klassen i år.

Henrik Børkja Ingebrigtsen viste at det unike konkurransehodet fortsatt er i orden. Hans klubbkompis Narve Gilje Nordås smadret som ventet persen på 13:33.39 da han løp på 13:16.82. Foto: Kristin Roset

Amalie Sæten fra Ull/Kisa leverte en meget solid 1500 meter da hun vant på 4:08.81. Hun motbeviste undertegnede sine spådommer da hun senket persen fra i fjor med nærmere sekundet. Hvis sørlendingen får bedre matching bør hun absolutt kunne barbere persen med noen sekunder. Runars Ina Halle Haugen ble nummer to med 4:19.82 og også hun perset. Halle Haugen er syvende beste U20-løper i Europa i år og inne topp 15 i J18 i Norge gjennom alle tider. En annen junior som perset var Skjalgs Sara Busic med 4:21.54.

Amalie Sæten fra Ull/Kisa leverte en meget solid 1500 meter da hun vant på 4:08.81. Foto: Kristin Roset

På herrenes 1500 meter var som ventet Tjalves Ferdinand Kvan Edman den sterkeste da han vant på 3:42.07. Ull/Kisas Fredrik Sandvik ga Edman god kamp og ble nummer to med 3:42.85 da han perset med over fire sekunder.

Ferdinand Kvan Edman. Foto: Kristin Roset

Sondre Nordstad Moen fra ROS viste hvem som var sjefen på 10 000 meter i Norge da han vant med 28:11.71 og var syv sekunder foran Stavangers Zerei Mezngi. Nordstad Moen måtte slippe Mezngi underveis i løpet, men Mezngi stoppet opp midt i løpet og da løp trønderen opp i tet, en posisjon han holdt hele veien inn.

Flere pene tider

Lambertseters Andrea Rooth leverte en fin sesongåpning på 400 meter hekk med 57.70, et snaut sekund bak pers. Fredrikstads Nora Kollerød Wold ble toer med 57.91 og var 81 hundredeler bak pers.

På 200 meter kom Skjalgs Mathias Hove Johansen seg endelig ned på 20-tallet da han vant på 20.98/-0.4. Hans gamle pers var 21.00 fra 2016 og han har hatt totalt 33 løp uten- og innendørs mellom 21.00 og 21.30.

Mathias Hove Johansen vant på 20.98. Foto: Kristin Roset

Det var altså meget fortjent at han nå bryter den magiske grensen. Nå kan han slippe ned skuldrene og da kan vi fort se enda bedre tider utover sesongen. Johansen vant ganske greit, Gulars Andreas Haara Bakketun ble toer med 21.24, mens Orions Jonathan Quarcoo løp på 21.28.

BULs Markus Einan leverte varene på 800 meter og vant på 1:47.32. Han forbedret sin årsbeste og pers med 30 hundredeler. Med bedre konkurranse hele veien inn har han nok absolutt bedre tider inne. Unge Ingeborg Østgård fra Ren-Eng var som ventet sterkest på kvinnenes 800 meter da hun løp på 2:05.43. Hun forbedret årsbeste med 32 hundredeler og var under halvsekundet bak pers. Hun avanserer til en tiendeplass på årets europeiske U20-statistikk. Tidligere mangekjemper Amanda Marie Grefstad Frøynes fra Sem viste at hennes overgang til mellomdistanse har vært meget vellykket med 2:06.09 og pers med nærmere to sekunder, det er nok enda mer i vente fra henne.

Markus Einan. Foto: Kristin Roset

Vidars Line Kloster vant 200 meter for kvinnene på 23.78/+0.7 og var 12 hundredeler foran Skjalgs Elisabeth Slettum, som avsluttet løpet meget bra. Tønsbergs Henrik Flåtnes vant lengde med 7.50/-0.2 og var 36 hundredeler bak persen han satte forrige helg. Dimnas Toralv Opsal ble toer med 6.81/-0.2. Thale Leirfall Bremset fra Stjørdal vant kvinneklassen med 6.01/0.0. Stevnet ble innledet med 100 meter hekk og BULs junior Josefina Maria Biernacki var sterkest med 14.14/-1.0.