1247 Views

Fargerik satsing

I år har Rolf Einar Jensen (24) et mål om å klatre tusen høydemeter i snitt per dag. Drømmen er å leve av skyrunning.

Februar 02, 2016
Skrevet av:

admin

Han er opprinnelig fra Mo i Rana, bor i Tromsø, og går langrenn for regionlaget Team Veidekke Nord-Norge. Om sommeren har han alltid vært glad i å gå i fjellet, men det var først i fjor at han fikk prøve seg i verdenscupen.
Der debuterte han med en tredjeplass. Da innså 24-åringen at han kunne bli verdens beste.

– Jeg var ikke særlig godt forberedt, og løp mot verdens beste. Likevel ble jeg nummer tre. Da tenkte jeg at det var større sjanse for på bli verdens beste skyrunner enn langrennsløper. Det er naturlig motivasjon, sier Jensen til Friidrett.

I år har han satt seg et hårete mål. Rolf Einar Jensen ønsker å gå tusen høydemeter i gjennomsnitt per dag. Det innebærer totalt 366.000 høydemeter totalt. Det betyr opp Galdhøpiggen 148 ganger, Kilimanjaro 62 ganger eller Mount Everest 41 ganger.

– Jeg legger nok litt prestisje i det, og har blitt mer og mer opptatt av høydemeter, sier han med et stort smil.

Og alle monner drar. Da Jensen gikk NM på ski på ”hjemmebane” i Tromsø i januar la han inn løypa, og fikk med seg et par høydemeter der også.

– Det blir mer fokus på høydemeter enn plassering?

– Haha, nei. Jeg teller selvsagt plassering, men det er artig å følge med på.

I januar signerte han kontrakt med utstyrsleverandøren Scott, som garanterer satsing mot årets verdenscup. Samtidig vanker det bonus ved eventuelle topp-plasseringer.

– Jeg er utrolig heldig som får holde på med dette og bo et så flott sted. Jeg er utrolig privilegert som får drive med dette.

 

Trives i eget selvskap

– Men det blir mye tid alene?

– Ja, du må trives i ditt eget selskap. Det blir mange økter helt alene. Men skal du trives i hverdagen må du ha det artig, og det beste jeg vet er å springe i fjellet. Når det er bratt opp og bratt ned har jeg det bra.

Du kan trygt si at skyrunning ikke er for alle, men idretten virker å være skreddersydd for ranværingen. Han er en av få som trekker på smilebåndet av å snakke om sekstimersøkter og ekstreme fjellturer.

Totalt anslår han at åtte-ti er profesjonelle skyrunnere i Norge. Han er en av dem.

– Det blir litt hardkjør før løpene. I fjor var det noen forberedelsesøkter med 50-60 kilometer løping i rundt seks timer. Det er lett de fire første og hardt de siste to timene. Da er du j… sliten når du er ferdig!

– Men det ble automatisk sånn for meg. Det er artig å komme seg opp og få utsikt. Det er jo en mestringsfølelse også, sier Jensen.
Som skiløper skulle han dog ønske at han kunne leve av begge deler. Den muligheten har han hatt i år, men blir neppe aktuelt i mange år framover.

– Ut denne sesongen lar det seg kombinere, men slik langrennssporten har utviklet seg er jeg redd det er over. Det blir mer og mer krav til sterkere overkropp. Når du skal opp et fjell er det derimot best å ha sterke bein og ganske tynn overkropp. Da er det utvilsomt hva som havner i første rekke.

– Slik jeg ser det kommer skyrunning til å bli fokus. På sommeren gir det meg sinnssykt mye mer enn å dundre rundt på rulleski på flate asfaltveier, sier Rolf Einar Jensen.

 

LES OGSÅ: Gloppen-kasterne med mange nye gull

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy