5931 Views

Frank Brissach: En dedikert og engasjert trener

Han har vært i friidrettssirkuset i lang tid, men han har ennå mye mer å gi. Møt Frank Brissach på hjemmebane.

Mars 09, 2021
IVRIG GJENG: En fornøyd gjeng etter en lang treningsøkt i Ranheimshallen. Framme til venstre: Timofei Porjajev, Frederik Gerhardsen Øvereng, Henrik Flåtnes. Bak til venstre: Caroline Fleischer, Thale Leirfall Bremset, Maria Børstad Jensen, Ingar Kiplesund. Bakerst: Frank Brissach.
Skrevet av:

Kristin Roset

Jeg blir møtt av en blid Frank på togstasjonen i Trondheim. Det er lenge siden vi har sett hverandre, men praten går like fint som i «gamle dager». Etter en liten kjøretur blir vi møtt av samboer Tove, datter Ingrid og Henrik Flåtnes. Han har tatt turen til «Bartebyen » for å trene med «Team Brissach», og har inntatt kjelleren for noen dager.

–Her er det full oppvartning, sier den spenstige karen fra Tønsberg.

PÅ HJEMMEBANE: Redaktøren ble bydd på eplekake, kaffe og ein god prat hjemme hos Frank med familie.
PÅ HJEMMEBANE: Redaktøren ble bydd på eplekake, kaffe og ein god prat
hjemme hos Frank med familie.

På største alvor

Frank er en ekte trønder som vokste opp i Grong. Han hadde en aktiv barndom preget av langrenn, orientering, fotball, friluftsliv og friidrett. Ja, han har hoppet 7.17 meter i lengde og 14.92 meter i tresteg.

–Jeg kunne nok blitt betydelig bedre hvis jeg brydde meg mer, men det ble med sporadisk trening og konkurranser, sier den blide 57 åringen.

Som trener derimot er ikke det å «bry seg så mye» et mye brukt ord. Han tar trener rollen på største alvor, og har vært en viktig person for svært mange friidrettsutøvere og miljø opp gjennom årene. I dag er det gjengen i «Team Brissach» som tar meste av tiden.

–Vi er en flott og dedikert gjeng som stort sett møtes hver dag. Det blir lagt ned mange treningstimer i Ranheimshallen nå på vinteren. Vi er heldige som har så flotte forhold når kulda biter som verst ute. Og spesielt nå når vi ikke kan dra til sydlige strøk. Egentlig skulle vi vært i Stellenbosch (Sør-Afrika) i januar, men det ble naturlig nok avlyst, sier han.

FLOTTE FORHOLD: Ranheimshallen byr på flotte innendørsforhold.
FLOTTE FORHOLD: Ranheimshallen byr på flotte innendørsforhold.

Troen på bredt samarbeid

Frank flyttet til Stjørdal i 1987, og kom raskt inn i friidrettsmiljøet her. Ved siden av jobbet han flere år i NSB.

–Mange av persene mine satte jeg faktisk da jeg var nærmere 30 år, men i 1993 sluttet jeg helt å konkurrere. Da ble jeg kjent med Vebjørn Rodal i Trondheim, og vi startet så smått et samarbeid innenfor styrke og spenst trening. Dette utviklet seg til å bli et meget godt team work, der også andre gode utøvere var med i gruppa. Jeg fikk svært god erfaring med det å ha et bredt samarbeidsteam. En formel jeg har stor tro på den dag i dag.

Dagen etter eplekakespising og hyggelig prat, møter jeg «Team Brissach» i Ranheimshallen. Her står spenst, sprint og styrke på programmet. Frank har klokka med seg hvor enn han går, og roper høyt hvilke tider utøverne løper på. Han følger opp hver enkelt. Han er bestemt, men har alltid en humoristisk kommentar på lager Dette setter utøverne pris på.

FULL OPPVARTNING: Henrik Flåtnes tok turen til Trondheim denne helga for å trene med «Team Brissach». –Jeg får full oppvartning hjemme hos Frank, sier han.
FULL OPPVARTNING: Henrik Flåtnes tok turen til Trondheim denne helga for å trene med «Team Brissach». –Jeg får full oppvartning hjemme hos Frank, sier han.

–Det er gøy å være på trening med Frank, men han stiller krav. Øktene er nøye gjennomtenkt, og vi kan ikke komme uforberedt og ta enkelt på det. Han vier mye tid til oss, så vi må gi full gass, sier Thale Leirfall Bremset. Ingar Kiplesund og Henrik Flåtnes er skjønt enige. For sistnevnte er det gull verdt å få trene innendørs da han ikke har de samme fasilitetene i Tønsberg.

–Nå er det en god stund siden jeg var her sist, så dagene med gjengen betyr mye for meg. Du føler deg ikke som en «ensom ulv» innenfor disse dørene, forteller Flåtnes.

FULL KONTROLL: Frank studerer og følger med på hver enkelt.
FULL KONTROLL: Frank studerer og følger med på hver enkelt.

Mye friidrett

Frank har interessert seg for eksplosiv trening i mange år, og har opparbeidet seg solid erfaring.

–Da jeg møtte Vebjørn på tidlig 90 tallet startet vel egentlig samarbeidet ved at jeg kritiserte styrke og spensten hans. Vi endret på opplegget, og jeg fikk ansvar for denne biten i gruppa som ble bygget opp rundt Rodal. Det var en veldig trivelig tid, og utrolig gøy å se framgangen til Vebjørn og de andre disse årene. Det ble trent hardt og godt.

I dag bruker Frank mellom tre og fem timer per dag på friidrett. Det være seg planlegging, gjennomføring av økter og oppfølging av utøvere.

–Jeg er stor tilhenger av god dialog. En må kunne lufte seg, og si det en mener begge veier. Jeg setter krav til hver enkelt, men det skal være god takhøyde for egne meninger. Jeg er ærlig i tilbakemeldingene, og tilbringer ikke tid som kompis utenfor treningsarenaen. God humor er også viktig for motivasjon og prestasjon, forklarer han.

KRAMPE: Timofei Porjajev fikk seg en krampe under treningen i Ranheimshallen. Maria Børset Jensen hjelper til.
KRAMPE: Timofei Porjajev fikk seg en krampe under treningen i Ranheimshallen. Maria Børset Jensen hjelper til.

Ingen snarvei til suksess

En av utøverne som får ta del i Franks treningsplan er Thale Leirfall Bremset. Hun er 21 år og kommer fra Stjørdal. Hun begynte på Strinda videregående for å satse på friidrett, og flyttet derfor på hybel i Trondheim da hun var 17 år. Nå kombinerer hun lærer studie med satsing.

–Det som motiverer meg til å drive med friidrett er først og fremst at jeg synes det er morsomt. Jeg liker å se forbedring på trening over tid og hele tiden sette meg nye mål. Jeg har også lyst til å finne ut hvor god jeg kan bli og nå mitt fulle potensial som jeg føler jeg ikke har fått ut enda, sier Bremset som har personlig rekord på 6.15 meter i lengde.

TRENINGSVENNINNER: Thale Leirfall Bremset (til venstre) og Caroline Fleischer trives på trening, og ser fram til sommeren.
TRENINGSVENNINNER: Thale Leirfall Bremset (til venstre) og Caroline Fleischer trives på trening, og ser fram til sommeren.

– Treningsgruppa vi har nå er veldig bra. Vi alle har god kjemi, og har det moro på trening. Det er mye latter og tulling, noe som gjør at jeg gleder meg til å dra på trening hver dag. Hadde jeg ikke hatt denne treningsgruppa hadde jeg ikke vært så motivert som jeg er nå. Jeg har uten tvilt lært mye av Frank. Det finnes ingen snarveier for å oppnå suksess. En må trene hardt og være tålmodig. Jeg har også lært at man ikke skal være altfor seriøs hele tiden, og huske på å slappe av, sier 21 åringen som håper på å bli en del av U-23 EM laget i Bergen til sommeren.

MUSIKK: Det er alltid musikk med når gjengen trener.
MUSIKK: Det er alltid musikk med når gjengen trener.

Håper på bedre tider

Tre timer har gått, og utøverne gjør siste finish i styrkerommet. På lørdager er det bare en økt på menyen, men så er den noe lengre enn de andre dagene.

–Nå håper jeg bare at denne koronatiden snart er over. Det tærer på å ikke vite hva som vil skje med treningsfasiliteter, og konkurranser framover. Det eneste positive jeg kan si om det siste året er innskjerpingen i henhold til hygiene. Utøverne har vært friske, og på den måten hatt mindre avbrekk i treningen, avslutter Frank Brissach.

STYRKETRENING: Ingar Kiplesund avslutter lørdagsøkta med styrke.
STYRKETRENING: Ingar Kiplesund avslutter lørdagsøkta med styrke.

Vebjørn Om Frank

–Frank er en trener med et stort hjerte for friidretten. På tvers av flere øvelser. Han har, etter hvert, opparbeidet seg et bredt erfaringsgrunnlag. Han er dedikert og legger mye i trenergjerningen. Kanskje burde han stilt enda tøffere krav til dedikasjon hos noen av sine utøvere? Han er en god pedagog, som formidler sin kunnskap på en lettfattelig måte. Det er en viktig egenskap for å skape en trygghet for at det som skjer på trening er det riktige. Jeg opplever også at Frank er dyktig på å skape treningsglede og motivasjon gjennom et godt miljø tuftet på humor, smil og gjensidig respekt. Når jeg var aktiv, gledet jeg meg alltid til treningene med Frank.

SIKTER MOT U-23 EM: Fredrik Gerhardsen Øvereng trener godt og har U-23 EM som mål til sommeren.
SIKTER MOT U-23 EM: Fredrik Gerhardsen Øvereng trener godt og har U-23 EM som mål til sommeren.

Fakta

Om Frank Brissach
Alder: 57 år
Fra: Grong
Bosted: Trondheim
Familie: Samboer med Tove. Har døtrene Ingrid og Julie på 22 og 16 år.
Yrke: Coach
Tidligere lengde- og tresteghopper: 7,17 meter og 14.92 meter.

Utøvere han har trent/trener:
Vebjørn Rodal
Morten Sand
Ådne Svahn Dæhlin
Magnus Husby Rostad
Arild Larsen
Kari Uglem
Lars Vikan Rise
Lars Eric Sæther
Emil Oustad
Ingar Kiplesund
Henrik Flåtnes
Fredrik Gerhardsen Øvereng
Thale Leirfall Bremseth
Thomas Roth
Andreas Roth
Even Pettersen
Petter Northug (barmarkstrening og rådgivning)
Rådgiver for Team Ingebrigtsen (styrke, spenst, og koordinasjon)

Beste friidrettsminne: Vebjørn Rodals storhetstid, Ingar Kiplesunds 8.10 meter hopp, Morten Sands NM gull på 400 meter og første gang Ingar hoppet 8.00 meter i lengde.

Favoritt treningsøkt: God kvalitetsøkt med forskjellig øvelser som gjøres sammen- sprintutholdenhet eller spenst.

Favoritt treningsarena: Ranheimshallen og Trondheim stadion.

Favoritt treningsleir plass: Stellenbosch.

Favoritt konkurranse arenaer: Byrkjelo og Overhalla.

Favoritt avslapping: Fiske (ferskvannsfisk).

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy