1376 Views

Fremtidens konkurranseform Nitro Athletics

November 23, 2017
Skrevet av:

admin

Den består av fart, kraft, teknikk og utholdenhet og ikke minst, lagarbeid. Utøverne konkurrerer i uvante øvelser som 3-minutters distanseutfordring, elimineringsmile og 2x 300m stafett. Stevnet strakk seg over tre dager og det store trekkplasteret var Usain Bolt som også har en eierandel i stevnet.

Hvordan fungerer det?

Laginnsats står i fokus gjennom hele stevnet og belønnes istedenfor individuelle resultater. Det var 6 lag som deltok 4. 9. og 11. februar: Bolt All-Stars, Australia, Japan, Kina, England og New Zeland. De to førstnevnte knivet om 1. plassen gjennom hele stevnet, men Bolt All-Stars vant til slutt med 12 poeng. Poengsystemet fungerte som følger: 1.plass (100), 2. (80), 3. (70) 4. (60) 5. (50) 6. (40). Lagene bestod av 12 men og 12 kvinner og det var også muligheter for hvert enkelt lag å ta i bruk taktiske virkemidler for å jevne ut poengdifferansen.

Nitro Power Play – hvert lag får en øvelse hvor deres oppnådde poeng teller dobbelt Nitro Turbo Charge – gjelder i lengdehopp hvor en utøver kan, før tilløpet, erklære en distanse og klareres denne oppnår man bonus poeng. Hver utøver får mulighet til 1 turbo charge. Target hit – i spydkast kan man treffe en målskive og treffes den oppnår man bonuspoeng. Tjuvstart – 1. tjuvstart straffes med 50 poeng, 2. straffes med 100poeng.

Stevnets første dag ble vunnet av Bolt All- Stars og inkluderte øvelser som 3 minutters distanseutfordring, hvor hvert lag stilte med en kvinne og en mann. Førstnevnte løp så langt hun maktet i 3min og deretter gjorde hennes lagkamerat det samme fra punktet hvor hun avsluttet. Bolt All-Star (Camille Bascomb og Elijah Kipchirchir) og Australia (Genevieve LaCaze) delte 1. plassen etter å ha løpt 2350m.

På stevnets andre dag vant Heidi See og Ryan Gregson hver sin eliminerings mile. Øvelsen gikk på å løpe en engelsk mil, men krysset du mållinja som siste utøver røk du også ut av løpet. Dette førte til taktiske løp hvor første sving ble løpt i oppvarmingsfart og siste langside så ut som siste 100 av en finale. 4x100m ende også opp med en uvanlig matching.

Da Bolt la på veg nedover langsiden på den 2. etappen etter å ha mottatt stafettpinnen fra Asafa Powel konkurrerte han blant annet mot 16år gamle Riley Day fra Australia som har 11,67 som pers på distansen. IAAF melder om en spennende sistedag og tar man en titt på resultatene ser en hvorfor. Bolt All-Stars vant begge 60meterne (Jenna Prandini 7.31/Asafa Powell 6.62), kvinnenes elimineringsmile (Sela Busienei (4:36,78) 4x100m (Powell, Bolt, Prandini og Tarmoh 40,45), Lengdehopp for menn (Jarrion Lawson 8,02) 150m for men (Bolt 15,28). I sistenevne brukte Bolt Nitro Power Play og dermed oppnådde laget hans 200 poeng.

Australia derimot vant kvinnenes 150m (Riley Day 17,63), mennenes elimineringsmile (Ryan Gregson 4:06,02), 2x300m (Morgan Mitchell og Luke Stevens69,71), mix 2000m sprint medley (Mitchell, Stevens, Rubie og Mathews 4:23,92), 3-min distanseutfordring (Heidi See og Jeff Riseley 2354m) og spyd for menn (Hamish Peacock 81.12m). Sistnevnte var også en lagkonkurranse (100 poeng deltes mellom kvinnenes og mennenes vinnere), og siden Peacock traff målskiven ble det 15 bonus poeng til Australia. Til slutt endte Bolt’s All Stars med 1030 poeng mot Australias 1018.

VEIEN VIDERE
Hvordan vil denne konkurranseformen utvikle seg i tiden fremover?

Stevnet selv sier Nitro Athletics vil revolusjonere sporten da det vil utfordre de beste utøverne i verden samtidig som det vil sette fyr på Melbourne da tilskuere opplever den ultimate underholdning. Usain Bolt kalte det brilliant og spennende, Lord Sebastian Coe sa til Athletics Weekly Nitro Athletics er et flott eksempel på hva som kan og bør bli gjort for å revolusjonere hvordan vi presentere sporten vår i tillegg til hvordan våre fans kommer i kontakt med sporten og utøverne.

Det høres positivt ut og tar vi for oss college idretten i USA (se side 12 til 31) ser vi at friidrett som lagidrett har potensiale til å skape gode mennesker og prestasjoner. Men ikke alle ser ut til å være enige. Athletics Weekly redaktør Jason Henderson skriver i en blogpost på AthleticsWeekly.com at han følte seg forvirret etter at stevnet var ferdig da han slet med å se den reelle fornyelse som arrangøren påstod at stevnet representerte. Det er verdig tankegang, men amerikanske college friidrett og 7039, 6722 og 9107 tilskuere på 1. 2. og 3. dag i en stadion som har sitteplasser til 7400 mennesker er også valide argumenter for det motsatte.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy