1165 Views

Friidrettsjefen: – Hadde sett at vi tok flere medaljer

Oktober 07, 2019
Skrevet av:

Kristin Roset

Toppidrettssjef i Norges Friidrettsforbund, Erlend Slokvik, var ikke fornøyd med at det bare ble én medalje i friidretts-VM.

Karsten Warholm leverte til gull på 400 meter hekk, mens Jakob Ingebrigtsen havnet rett utenfor pallen på både 5000 meter og 1500 meter. Status ble 5.- og 4.-plass.

– Tre medaljer var et veldig hårete mål. Vi er kjempefornøyd med gullet, men hadde håpet på to medaljer.

– Tror du familien Ingenbrigtsen hadde hatt større mulighet på medaljer om de ikke hadde doblet med to distanser i mesterskapet?

– Det blir spekulasjoner, men jeg har sett Jakob piggere i år. Det kan være at han kjenner dette kjøret. Og det er ganske annerledes å doble i et VM enn i et EM. Nivået her er veldig mye høyere.

Summa sumarum

– Vil du råde dem til å gjøre det samme i OL neste år, eller ser du helst at de ikke gjør det? spurte NRKs reporter.

– Nå får vi ta en diskusjon på det og summere opp. Det er lett å være etterpåklok?

– Du vil helst ha nordmenn i færre løp hvis det øker medaljesjansen?

– Ja, det er ingen tvil om. Det er medaljer vi blir målt på. Sett i ettertid hadde det vært enklere å ta en medalje på 1500 meter hvis han ikke hadde løpt 5000 meter først. Det tror jeg.

Voldsomt

– Jakob sa i pressesonen at hadde han visst at det ville bli 4.- og 5.-plass, så hadde han ikke giddet å dra til Doha. Har han da litt for høye ambisjoner?

– Han er en ung gutt med voldsomme ambisjoner. Samtidig er han i en læreprosess. Det er det første verdensmesterskapet der han kjemper om medaljer. Så han skal være veldig fornøyd med 4.- og 5.-plass. Egentlig.

– Hva er den største positive overraskelsen?

– Amalie Iuel løfter seg til et nivå der hun ikke vært på før. Ellers er det mange som presterer bra, men vi har ikke hatt noe stang inn. Det har vi ikke. Vi mangler den utøveren som overgår seg selv.

NTB

 

Doha, Qatar 20191003.
Filip Ingebrigtsen og etiopiske Taddese Lemi (t.h.) under kvalifisering på 1500 meter under VM i friidrett 2019 i Doha i Qatar i Khalifa International Stadium.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

 

Filip Ingebrigtsen: – Det er en stor prestasjon

Filip Ingebrigtsen (26) føler seg overbevist om at doblingen i Doha-VM vil betale seg på sikt.

Filip lyktes ikke i mesterskapet. Han måtte bryte 5000-meterfinalen med magekramper, og mannen med bronse på 1500 mener i London-VM for to år tok seg ikke til finale denne gangen.

Jakob Ingebrigtsen ble eneste løperbror i finalen på Khalifa stadion søndag kveld. Der endte han opp på 4.-plass og førstemann utenfor pallen. På 5000 meter tidligere i mesterskapet ble han nummer fem.

Det var etter London-VM at Filip Ingebrigtsen kom på ideen om å løpe to distanser i Doha-VM. Først i august bestemte Jakob seg for å henge seg på.

– Det kan spekuleres i valgene vi gjør, men de er bevisste og de er slik vi har beregnet det. Det visste Jakob, og det visste jeg også. Det er langsiktig tenkning, og hva andre mener om det er ikke så interessant. Det er klart at når man er i mesterskap så er det medaljer som teller, og da er alt annet skuffende, sier Filip.

Han vil slett ikke avskrive muligheten for at de kommer til å prøve seg på to distanser også senere. De gjorde det samme i EM i Berlin sist år, men da var det færre løp, og nivået i EM er langt svakere enn i et VM.

– Jeg tror at det blir flere medaljer i framtiden med den måten vi jobber etter. Det er litt skuffende akkurat nå at vi blir tomhendte, men jeg tror at også Jakob ser hvilken enorm prestasjon det er han gjør når han får det litt på avstand.

– Jakob nullet seg selv og var svært selvpiskende i intervjusonen etter løpet?

– Det er klart at det er forståelig. Han har mål om medalje uansett hvor mange løp han har deltatt i. Det er uinteressant når du står på startstrek. Han er ekstremt nærme, og prestasjonsmessig er nok dette det største som er gjort i mesterskapet.

NTB

 

 

Doha, Qatar 20191006.
Friidrettsutøvere under VM i friidrett 2019 i Doha i Qatar i Khalifa International Stadium. Jakob Ingebrigtsen på 1500m og Sondre Nordstad Moen på 10000m.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Moen tatt igjen med en runde: – Jeg tålte ikke fartsøkningen

Sondre Nordstad Moen løp inn til 12.-plass på 10.000-meteren i VM og erkjente at maratontreningen ikke holdt til noe særlig bedre

Joshua Cheptegei avgjorde i spurten og løp inn til vinnertiden 26.48,37. Yomif Kejelcha fra Etiopia tok sølvet og Rhonex Kipruto fra Kenya bronsen.

Det norske håpet Moen var sjanseløs mot de beste, men løp inn til 12.-plass og 28.02,18, som var 37,4 sekunder bak sin egen norske rekord.

– Det gikk i en bra fart fra start, men etter en fem-seks runder ble det løpt litt i rykk og napp. Så ble den en fartsøkning der ble gått til, og da famlet jeg litt. Skal henge på eller ikke? Jeg beit på og var i 200-300 meter, og i den måten jeg trener på nå så taklet jeg ikke den ene fartsøkningen. Jeg lå på fullt maskineri, sa trønderen.

Ikke tålt to

Han sier at han kanskje hadde tålt den fartsøkningen for en måned siden og rundt tiden han satte sin norske rekord.

– Men jeg hadde ikke tålt to fartsøkninger da heller. Plasseringsmessig var det greit. Det beste jeg kunne håpe på var topp åtte, men slik løpet ble så er det på dette nivået jeg er. Enten må du være med i tetgruppa, eller så må du klare deg selv.

Han trodde ikke at han hadde løpt noe raskere om han var bedre akklimatisert. 28-åringen kom til VM-byen først fredag.

Joggesko

Moen brukte også joggesko under løpet. Han fikk ikke de nye piggskoene i tide.

– Jeg fikk skoene som jeg spurte sponsoren min om for tre måneder siden. Jeg er ikke en del av Diamond League, og jeg skjønner at de har andre løpere de må prioritere.

Moen har vært skadd i seks av de siste 12 månedene, og han fikk ikke lov av treneren Renato Canova til å løpe i gamle piggsko.

– Han sa at jeg måtte klare meg på 65-66-runder i joggesko denne gangen, og så får vi senere om det blir noen flere baneløp i mesterskap.

Moen løp for øvrig i joggesko da han satte den norske rekorden i Kristiansand i august også.

Langdistanseløperens store mål er maraton i neste års OL. Han håper å kunne klare kvalifiseringskravet i et maraton i Valencia 1. desember.

– Nå er jeg i hvert fall skadefri og er i mye bedre form enn på samme tid i fjor. Da var det mange triste tanker oppe i topplokket.

Sondre Nordstad Moens sesong er langt fra over.

 

 

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy