1756 Views

Friidrettsnytt med NM og Nordisk mesterskap

Februar 05, 2019
Skrevet av:

Kristin Roset

I helgen ble det arrangert NM innendørs i Haugesund. Mange av våre store profiler valgte ikke å delta, noe som synes godt på noen av resultatlistene. Men det var likevel flere som glimtet til med gode resultater.

Oda Utsi Onstad fulgte opp gårsdagens norske innendørsrekord i tresteg med to gull og norsk rekord i lengde uten tilløp under andre dag av NM innendørs i Haugesund. Markus Einan løp et strålende sololøp på 800 meter og Martine Hjørnevik viste at formen er bra. Alt du trenger å vite om andre dag av norgesmesterskapet i Haugesund finner du her.

Oda Utsi Onstad fornektet seg ikke og sikret seg en norsk rekord også på dag to av NM innendørs, nå i lengde uten tilløp. Norna-Salhus-utøveren hadde selv den norske rekorden fra NM i fjor på 2.93. Hun åpnet fint med 2.90, før det ble 2.88 og 2.91. I fjerde omgang smalt kvinnen fra Fagernes til med 2.94 og da nok en norsk rekord. I femte omgang ble det 2.92 før hun avsluttet en strålende konkurranse med 2.99. Utsi Onstad vant naturligvis og har nå hele ti NM-gull i lengde uten tilløp.

NMinne19-4.jpg

Oda Utsi Onstad kunne smile også etter lengde uten tilløp. Foto: Eirik Førde

– Dette er så drøyt. Jeg hadde ikke forventet å hoppe så langt og det er sprøtt å stå med to norgesrekorder, sa rekordkvinnen til friidrett.no.

Som i fjor ble det sølv til Kristine Moberg fra Fana og med 2.84 hoppet hun identisk med det hun hadde i fjor. Bronsen gikk til Gracia Thiama Kongolo fra Søndre Land med perstangering 2.71.

Oda Utsi Onstad hadde rett og slett en superhelg i Haugesund. Hun sikret seg sitt tredje gull for helgen da hun vant lengde med 6.27, som bare er seks centimeter bak hennes åtte år gamle innendørspers. Utsi Onstad leverte en meget god serie med totalt fem hopp over seks meter. Dette var Utsi Onstad sitt sjette NM-gull i lengde innendørs, det første tok hun for hele 13 år siden.

– Jeg er kjempefornøyd og glad for tre gull. Jeg ble overrasket over 2.99 i lengde uten tilløp og lengdegullet var en stor bonus. Er kjempefornøyd med alt og jeg fikk bare positive svar som gjør at jeg tror jeg kan hoppe langt til sommeren, sa Utsi Onstad til Knut Skeie Solberg etter helgen.

Også Ranheims Kristina Stensvoll Reppe leverte en meget fin serie da hun hoppet over seks meter i de tre siste omgangene, der det lengste målte 6.15. Dette er persforbedring innendørs med 49 centimeter, hennes første NM-medalje i lengde innendørs og fem centimeter over kravet til U20-EM. Det ble en trønder også på bronseplassen i Stjørdals Thale Leirfall Bremset, som hadde et lengstehopp på 5.97, som er innendørspers. Ranheims stortalent Mia Guldteig Lien hoppet også 5.97, men hadde dårligere andrehopp og ble da nummer fire.

Kjempeløp av Markus Einan

Markus Einan tok teten fra start på herrenes 800 meter og det gikk unna med 26 sekunder på første 200 meter. Ull/Kisa-løperen som fikk sin EM-debut for seniorer i fjor  passerte første 400 meter på høye 52 sekunder og da 400 meter var passert var det bare Tyrvings Didrik Hexeberg Warlo som hang på. Warlo måtte slippe da en drøy runde gjenstod og Einan suste inn til suverent gull på 1.48.90, som er strålende i et sololøp og det raskeste som er løpt i NM innendørs noensinne.

– Det kostet, men jeg er utrolig godt fornøyd med å ta EM-kravet. Det var målet i forkant og da er det gøy å lykkes. Jeg har trent veldig bra den siste tiden og er i veldig rute sammenlignet med i fjor, sa Einan til friidrett.no.

Einan tok sin første NM-medalje innendørs og viste at persen utendørs på 1.47.64 lever farlig til sommeren. Einan perset innendørs og bare tre nordmenn har løpt raskere enn Einan innendørs noensinne, han klarte også kravet til EM innendørs med tre tideler. Warlo fikk igjen for å henge på Einan med å ta sølvet med 1.51.48. Bronsevinner Thomas Myklebust Heggøy fra Gular ble bronsevinner på innendørspers 1.54.90.

– Dette var planen og jeg er veldig fornøyd med dette. Tiden sier at treningen funker bra og at jeg er i rute, sa Einan til speaker.

Hjørnevik like bak Pedersen-rekord

Martine Hjørnevik fra Norna-Salhus viste fin form da hun vant 60 meter hekk på 8.41. Hjørnevik forsvarte gullet fra i fjor med en tid som bare er fem hundredeler bak pers og syv hundredeler bak Isabelle Pedersen sin norske juniorrekord innendørs. Hjørnevik forbedret sin årsbeste med elleve hundredeler og er sjette raskeste europeiske junior hittil i sesongen.

NMinne19-Hjørnevik.jpg

Martine Hjørnevik. Foto: Eirik Førde

– Jeg traff godt og hekkepasseringene er blitt bedre, var de lovende ordene fjorårets U18-europamester kom med til speakeren like etter løpet.

Kristina Stensvoll Reppe senket sin pers med hele 36 hundredeler da hun løp inn til sølv med 8.50 og sikret seg sin første NM-medalje for seniorer innendørs. Bronsemedaljen gikk til Agathe Holtan Wathne fra Sandnes med 8.56. Dette er bergenserens femte NM-medalje på korthekken innendørs, den første tok hun i 2011.

Angelsen med norsk årsbeste

Tonje Angelsen kom seg over 1.90 i høyde og forbedret sin norske årsbeste med fem centimeter. Tjalve-utøveren tok sitt femte NM-gull innendørs og tangerte også kravet til EM innendørs, som hun også klarte i fjorårssesongen. Angelsen kom seg over 1.70 i første forsøk, før hun trengte to forsøk på 1.75 og 1.78. Deretter trengte hun tre forsøk på 1.83, før hun flyttet listen opp på 1.90 og kom seg over i andre forsøk. Det ble stopp på 1.92, men den høyden kan det absolutt være mulig å klare under nordisk innendørslandskamp neste helg. Bare 15 europeiske kvinner har hoppet høyere enn Angelsen denne sesongen.

NMinne19-Angelsen.jpg

Tonje Angelsen. Foto: Eirik Førde

– Dette var kjempemorsomt. Jeg trodde jeg skulle ende på 1.70 i starten, ingenting stemte da. Når jeg kom på 1.90 måtte jeg kjøre på full speed og jeg er glad for at jeg kom over. Jeg har ventet på dette og jeg håper å bli stabil på 1.90 i løpet av 2019, sa Angelsen til Skeie Solberg.

Både sølv- og bronsemedaljen gikk på 1.75 og Ålesunds Sigrid Kleive sikret seg sølvet da hun kom seg over den høyden i første forsøk, mens bronsevinner Thea Leirfall Bremset fra Stjørdal kom seg over i tredje forsøk. Begge disse sikret seg sin første NM-medalje i høyde innendørs og både mangekjemper Kleive og Leirfall Bremset tangerte sin innendørspers. De var også bare fire centimeter bak internasjonale mesterskap til sommeren, Kleive til U20-EM og Bremset til U23-EM. Verdt å nevne 14-åringen Hedvig Kallåk fra Tyrving som ble nummer 4 med 1.70, centimeteren under persen.

Første NM-gull for Lillefosse

Etter to sølv på rad sikret Pål Haugen Lillefosse fra Fana sitt første NM-gull for seniorer med 5.40 i stav, ti centimeter bak hans norske juniorrekord innendørs som han satte forrige helg. Fjorårets U18-europamester gikk inn på 5.10 og kom seg over i andre forsøk, 5.30 klarte han i første forsøk før han trengte to forsøk på 5.40. Han prøvde seg deretter på 5.56, men rev i alle forsøkene. Norgesmesteren de to siste årene, Eirik Dolve fra Fana, ble nå sølvvinner med 5.20, hans åttende NM-medalje i stav innendørs. Simen Guttormsen fra Vidar viser at han er blitt stabil på fem meter da han klarte alle høyder fra 4.70-5.10 i første forsøk, før han rev på 5.20. Junioren sikret seg sin første NM-medalje for senior. Dette er forøvrig første gang alle medaljevinnerne i NM innendørs hopper over fem meter og bare to ganger tidligere i NM utendørs har bronsemedaljen gått på høyder over 5.10.

– Jeg er ganske fornøyd og jeg hoppet bra. Stavhopp er smådetaljer og jeg bommet litt på avstanden på to av forsøkene på 5.56. Når alt er på stell tror jeg at det kan gå ganske høyt. Hovedmålet mitt i år er U20-EM og jeg skal prøve å ta gullet. Akkurat nå tror jeg at jeg kan hoppe 5.65 på et perfekt hopp, sa Lillefosse til friidrett.no

En annen unggutt vant gull i en hoppøvelse for herrene på søndag og det var Henrik Flåtnes i lengde. Tønsberg-karen hoppet 7.56 som sitt lengste og sikret seg sitt første NM-gull innendørs etter bronse i fjor. Dette er det lengste som er hoppet i NM siden mesterskapet fikk offisiell status. Flåtnes satte norsk juniorrekord innendørs med 7.63 forrige helg og viste nå at det ikke var noe blaff. Regjerende mester Amund Høie Sjursen fra Gneist hoppet 7.52 og sikret seg sølvet, mens Trondheims Ingar Kiplesund ble bronsevinner med 7.39.

– Det var gøy med NM-gull når så mange gode stilte til start. Målet med denne sesongen er å stabilisere seg på lange lengder og ikke være ustabil. Ambisjonene for 2019 var å perse og kvalifisere til U20-EM, det har jeg allerede klart og tar resten som bonus, sa Flåtnes med gullet rundt halsen.

NMinne19-Flåtnes.JPG

Henrik Flåtnes. Foto: Eirik Førde

Kloster norgesmester i sin debut

På 800 meter for kvinner satte Margrete Jørgensen Baustad fra Haugesund opp tempoet fra start, med 800 meter-debutant Line Kloster i rygg. Baustad var fortsatt i tet da 200 meter gjenstod, men Kloster kom seg opp i tet da det var en halv runde igjen BULs Sigrid Jervell Våg yppet seg og det ble litt knuffing, men Kloster holdt unna og tok NM-gull i sin debut på distansen med tiden 2.13.10. Langhekkløperen var da 66 hundredeler foran sølvvinner Jervell Våg. Bronsevinner ble vinneren fra førsteheat Anniken Årebrot fra Fredrikstad som løp på 2.14.53. Unge Erle Musum Lyng fra Verdal, som var med i medaljekampen, falt dessverre på sisterunden.

Svela med sterk avslutning

Gular hadde en tredjedel av deltakerne i det beste feltet på 3000 meter for menn og da var det bare rett og rimelig at de tok på seg drajobben i starten. Per Svela var mannen som først gikk opp i tet, men var lite lysten på dra etter et par runder og Narve Gilje Nordås fra Sandnes gikk etterhvert opp i tet. Svela smalt til med to runder igjen og fire mann gjorde opp om medaljene. Svela fikk etterhvert en god luke og kunne løpe inn til sitt første NM-gull på 3000 meter med innendørspers 8.10.95. Med tanke på den sterke avslutningen med siste 1000 meter på rundt 2.35 er det ikke utenkelig at han kan klare kravet til EM innendørs på 8.05.00.

Sølvkampen stod mellom Ruud Skjeseth og Tom Erling Kårbø fra Stord. Som vanlig hadde Kårbø en fin avslutning og sikret seg sølvet på tiden 8.12.26, hans andre medalje på distansen i NM. Skjeseth, som tok sølv i fjor, måtte ta til takke med bronsemedaljen med 8.12.42.

NMinne19-Epland.JPG

Pernilla Eugenie Epland. Foto: Eirik Førde

På kvinnenes 3000 meter var det favoritten Pernilla Eugenie Epland fra Stord som dro fra start av. Etterhvert kom Haldens Tessa Frenay opp i tet og det ble klart at gullet stod mellom disse to. Noen runder før mål klarte ikke Epland å henge med lengre og det så ut til at Frenay kunne løpe inn til sitt første gull på distansen, men Epland hadde en sterk sisterunde og vant på 9.34.30, hennes første NM-gull innendørs. Frenay ble sølvvinner på 9.36.55, mens Gneists Eli Anne Dvergsdal ble bronsevinner med tiden 9.44.40. Både Frenay og Dvergsdal satte innendørsperser.

Sprint åpnet dagen

Første løper som kunne krysse målstreken og kalle seg norgesmester på siste dag av mesterskapet var Even Pettersen fra Trondheim. Han løp på 21.90 og det var meget jevnt om gullet med Andreas Haara Bakketun fra Gneist. Unggutten Bakketun havnet bare hundredelet bak Pettersen og forbedret sin innendørspers med tre hundredeler. Både Pettersen og Haara Bakketun sikret seg sine første NM-medaljer på 200 meter innendørs. Bronsevinner Carl Emil Kåshagen fra Moelven sikret seg sin femte NM-medalje innendørs på distansen med tiden 22.15.

PSX_20190203_115809.jpg

Jevn mellom Andreas Haara Bakketun og Even Pettersen. Foto: Eirik Førde

Astrid Mangen Ingebrigtsen utnyttet muligheten når den norske rekordholderen innendørs Helene Rønningen ikke stilte på 200 meter. Sandnes-løperen var suveren og løp på årsbeste 24.18. Dette var hennes andre NM-gull på 200 meter innendørs og sjette medalje totalt. Trondheims Marte Pettersen løp inn til sin første medalje på distansen innendørs da hun sikret sølv på 24.64, mens det ble bronse til Gulars Christine Bjelland Jensen med tiden 24.87.

NMinne19-Astrid.jpg

Astrid Mangen Ingebrigtsen. Foto: Eirik Førde

Frederik Jahr vant sølv i høyde under NM innendørs både i 2017 og 2018. I år kunne han endelig stå øverst på pallen da Tyrving-hopperen var den eneste som kom seg over 2.00. Sølvvinner ble Moelvevns Jon Simen Hilstad Mangset med 1.95, mens Jahrs klubbkompis Erik Lønskog sikret seg bronsen med 1.90. Gjert Høie Sjursen fra Gneist vant 60 meter hekk på pers 8.77 og var 18 hundredeler foran Sondre Oppedal Rinde fra Norna-Salhus, som også perset. Simen Guttormsen sikret seg sin andre bronsemedalje for dagen med tiden 9.02 i det som var hans første hekkeløp med seniorhekkehøyde.

I lengde uten tilløp var det Kenneth Bjorvatn fra Birkenes som ble norsk mester med 3.31. Han har faktisk ikke notert resultat tidligere i friidrettsøvelser. Sturlas Ola Stunes Isene sikret seg sølv, akkurat som i fjor, med 3.27 og var centimeteren foran bronsevinner John-Arild Steen fra Hommelvik. Juniorklassen ble vunnet av Askims Alexander Nybertet med 3.05, som han oppnådde i siste omgang. Bak fulgte to blad Kongolo fra Søndre Land i Josue Illunga og Caleb Muamba med henholdsvis 3.03 og 3.00. Alle utøverne oppnådde disse resultatene i siste omgang og både Josue og Caleb perset.

Tingvolls Lisa Wilker vant lengde uten tilløp i kvinnenes juniorklasse med et lengstehopp på 2.65, hun vant en centimeter foran Sturlas Ester Holt, som perset. Både Wilker og Holt var veldig jevn, Wilker hadde fem hopp over 2.60 og Holt fire hopp over den lengden. Fanas Emma Moldestad Abotnes sikret seg bronsemedaljen med pers 2.60.

Tjalve og Skjalg stafettvinnere

Som vanlig var det 4×200 meter stafett som avsluttet NM. På kvinnesiden vant Tjalve med Astri Ayo Lakeri Ertzgaard, Malin Nyfors, Solveig Hernandez Vråle og Kaitsei Auma Ertzgaard på laget etter å ha løpt på 1.41.26. Selsbakk tok sølvet, mens det ble bronse til Dimna på 1.44.36.

Herregullet gikk til Mathias Hove Johansen, Simen Tjelta Larsen, Sergejs Kononovs og Mike Lubsebn som representerer Skjalg. De var eneste lag under 1.30 da de løp på 1.29.11. Florø løp inn til sølv på 1.30.34 og det ble bronse til Moelven 94 hundredeler bak sølvet.

Resultater 

Nordisk dobbel for Jakob Ingebrigtsen

Den dobbelte europamesteren Jakob Ingebrigtsen løper både 800 og 1500 meter under nordisk mesterskap i friidrett kommende helg.

Det ble klart da Norges Friidrettsforbund presenterte uttaket til mesterskapet mandag.

Storebror Filip Ingebrigtsen løper på sin side 3000 meter i Bærum Idrettspark søndag.

På startstreken er også blant andre Karsten Warholm. Han skal løpe 400 meter. Det samme skal for øvrig Amalie Iuel.

Karoline Bjerkeli Grøvdal løper 3000 meter.

Link til arrangementets hjemmeside

Kvinner:

60 meter:    
Helene Rønningen, IL Tyrving
Astrid Mangen Ingebrigtsen, Sandnes IL

200 meter:      
Helene Rønningen, IL Tyrving
Astrid Mangen Ingebrigtsen, Sandnes IL

400 meter:       
Amalie Iuel, IL Tyrving
2. kvinne tas ut senere

800 meter:
Hedda Hynne, IK Tjalve
Yngvild Elvemo, IL i BUL

1500 meter:   
Sigrid Jervell Våg, IL i BUL
2. kvinne tas ut senere

3000 meter:   
Karoline Bjerkeli Grøvdal, IK Tjalve
Pernilla Eugenie Epland, Stord IL

60 meter hekk:
Martine Hjørnevik, Norna-Salhus IL
Kristina Stensvoll Reppe, Ranheim IL

Høyde:  
Tonje Angelsen, IK Tjalve
Sigrid Kleive, Ålesund FIK

Stav:  
Birgitte Kjuus, Ull/Kisa IL
Agnes Elisabeth Morud, Ranheim IL

Lengde:   
Thale Leirfall Bremset, Stjørdal FIK
Mia Guldteig Lien, Ranheim IL

Tresteg:  
Monika Elisabeth Benserud, IL Gneist
Oda Utsi Onstad, Norna-Salhus IL

Kule:
Elisabeth Rosvold, Asker SK Friidrett
Solveig Fredriksen, Fana IL

Menn:

60 meter: 
Amund Høie Sjursen, IL Gneist
Jonathan Quarcoo, FIK Orion

200 meter:
Mathias Hove Johansen, IL Skjalg
Even Pettersen, Trondheim Friidrett

400 meter: 
Mauritz Kåshagen, Moelven IL
Karsten Warholm, Dimna IL

800 meter: 
Jakob Ingebrigtsen, Sandnes IL
Didrik Hexeberg Warlo, IL Tyrving

1500 meter: 
Jakob Ingebrigtsen, Sandnes IL
Abduljalell M. Ismail Hir, Steinkjer FIK

3000 meter: 
Filip Ingebrigtsen, Sandnes IL
Tom Erling Kårbø, Stord IL

60 meter hekk:
Vladimir Vukicevic, SK Vidar
Gjert Høie Sjursen, IL Gneist

Høyde:     
Frederik Jahr, IL Tyrving
Jon Simen Hilstad Mangset, Moelven IL

Stav:
Eirik Greibrokk Dolve, Fana IL
Pål Haugen Lillefosse, Fana IL

Lengde:     
Henrik Flåtnes, Tønsberg FIK
Amund Høie Sjursen, IL Gneist

Tresteg: 
Per Bucher Johannessen, Fana IL
Sondre Vie Ytrearne, Fana IL

Kule: 
Marcus Thomsen, IK Tjalve
Fredrik Simensen, IL Sandvin

Kilde: Friidrett.no

 

 

 

 

 

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy