1159 Views

Friidrettstopp gjør helomvending – vil ha OL-utsettelse

Mars 23, 2020
Skrevet av:

Kristin Roset

Presidenten i Det internasjonale friidrettsforbundet, Sebastian Coe, ber nå om at Tokyo-OL utsettes som følge av koronakrisen.

Henstillingen om utsettelse framkommer i et brev Coe oversendte Den internasjonale olympiske komité (IOC) søndag. Nettstedet Insidethegames har fått tilgang til en kopi.

Dermed har den mektige friidrettssjefen skiftet betydelig kurs i løpet av få dager. Så sent som i forrige uke var han svært tydelig på at det var for tidlig å snakke om en OL-utsettelse.

I søndagens brev skriver Coe at det «verken er gjennomførbart eller ønskelig» å avvikle OL som planlagt i juli og august. OL-ilden skal etter planen tennes i Tokyo 24. juli.

«Jeg skriver til deg for å be om at OL blir flyttet», lyder det videre fra Coe i brevet.

Usikre utøvere

Det internasjonale friidrettsforbundet er en betydelig aktør i OL-sammenheng, og det er all grunn til å tro at oppfordringen til Coe blir vektlagt. Coe opplyser i tillegg at hans henvendelse kommer i kjølvannet av en diskusjon der flere områdesjefer i internasjonal friidrett har vært involvert.

I brevet som er stilet til IOC-president Thomas Bach, påpeker Coe at mange utøvere kjenner på usikkerhet som følge av viruspandemien og dens påvirkning på muligheten til å gjøre skikkelige OL-forberedelser.

Ved å utsette sommerlekene vil man gjøre slutt på den engstelsen, mener Coe. Friidrettstoppen peker også på det faktum at mange får OL-oppkjøringen sin delvis ødelagt, og at det gir frykt for ulike konkurransevilkår i Tokyo.

Utøvere som skal ta igjen det tapte i forkant av sommerlekene, vil også være mer utsatt for skader.

Rask avgjørelse

«Ingen ønsker å se OL bli utsatt, men som jeg har sagt offentlig, kan vi ikke avholde lekene for enhver pris, og definitivt ikke på bekostning av utøvernes sikkerhet», skriver Coe.

Han ber også om at en endelig avgjørelse tas «svært raskt».

Mandag gikk i tillegg utøverforeningen The Athletics Association, som samler et stort antall friidrettsutøvere, ut med en like klar oppfordring om at sommerlekene må utsettes.

«Vi har gjennomført en undersøkelse blant tusenvis av friidrettsutøvere fra hele verden, og det er helt klart at en overveldende majoritet vil at Tokyo 2020 skal utsettes», skriver foreningen på Twitter.

«Vi ber om at IOC annonserer utsettelsen nå», heter det videre.

Åpnet for utsettelse

Søndag åpnet IOC-president Bach for første gang for å utsette sommerlekene i Japan, og han opplyste at en beslutning tas i løpet av de neste fire ukene.

Samtidig er det klart at det ikke er aktuelt å avlyse lekene.

Norges idrettspresident Berit Kjøll sendte fredag brev til IOC-president Bach med klar beskjed om at viruskrisen må være avblåst før man kan avholde et eventuelt OL.

Mandag opplyste OL-komiteen i Canada at det uansett ikke er aktuelt å sende utøvere til Japan i sommer. I Australia har utøverne fått beskjed om å forberede seg på et utsatt OL i 2021.

 

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Team Ingebrigtsen kan komme til å droppe OL

Friidrettspappa Gjert Ingebrigtsen sier til VG at hans sønner kan komme til å droppe OL selv om resten av norsk idrett velger å delta.

Treneren og faren til løperbrødrene Henrik, Filip og Jakob Ingebrigtsen synes situasjonen rundt koronaviruset og OL er vanskelig og sier at de må gjøre sine egne vurderinger.

– Om det skulle bli OL, og vi følte det var uforsvarlig, ville vi ikke dra – hvis vi mente risikoen var for høy. Uavhengig av hva norsk idrett måtte mene, sier Ingebrigtsen til VG.

Enn så lenge er det ikke tatt noen avgjørelse om hvorvidt OL arrangeres som planlagt, utsettes eller avlyses. Men beslutningen kan ligge like rundt hjørnet. Stadig flere, blant andre den internasjonale friidrettspresidenten Sebastian Coe, har tatt til orde for utsettelse.

– Jeg synes det er unødvendig at alle skal ha en mening om alt til enhver tid. Alle kan ikke redde verden. Men det kan Sebastian Coe. Lederne må ta ansvar. Coe må sørge for at konkurransene holdes innenfor forsvarlige rammer, sier Gjert Ingebrigtsen.

(©NTB)

 

Ingen Holmenkollstafett i år

Vårens vakreste eventyr, Holmenkollstafetten 9. mai er avlyst på grunn av koronaviruset. Det melder arrangørklubben Tjalve i en pressemelding.

– Idrettsklubben Tjalve har besluttet å avlyse Holmenkollstafetten for å redusere smittefaren for koronavirussykdom. Arrangementet var forventet å samle opp mot 50.000 løpere i Oslo, med stor tetthet av mennesker på vekslinger, kollektivtransport og spisesteder som konsekvens. Basert på helsemyndighetenes anbefalinger og prognoser ville det ikke vært forsvarlig å arrangere stafetten.

– Den vanskelige avgjørelsen om å avlyse Holmenkollstafetten, er enkel å ta. Det eneste viktige nå er å redusere smittefaren, forteller styreleder i IK Tjalve, Egil Reidar Osnes.

Alle lag som ønsker det får refundert startkontingenten. Lagene kan også velge å ikke få refundert kontingenten for å bidra til å begrense underskuddet i forbindelse med arrangementet, eller overføre kontingenten til neste års stafett.

Holmenkollstafetten har blitt avlyst åtte ganger siden oppstarten i 1923. Det var i 1937 og 1971 ved ombygging av Bislett stadion og i krigsårene 1940–45.

Tjalve vil ønske alle velkommen til Holmenkollstafetten 8. mai 2021.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy