1387 Views

Gjør det enkelt!

Her er Ingrid Kristiansens (59) beste råd for å bli god på maraton.

Februar 08, 2016
Skrevet av:

admin

Friidrett skulle egentlig intervjue maratonveteranen om det perfekte maratonløp.

– Det finnes ikke. Det er alt for komplisert til å ha noen oppskrift på det, sier Ingrid Kristiansen.

– Hva er det viktigste du lærer bort?

– Det er ikke å åpne for hardt. Når jeg har løpt maraton har det vært mange som starter i et voldsomt tempo. Hvis jeg hadde hengt meg på hadde jeg aldri klart å fullføre, sier Kristiansen. Hun fyller 60 år 21. mars i år. Da hun var 21 år løp hun sitt første maraton.

– Kjæresten min, som senere skulle bli mannen min, spurte om vi skulle løpe maraton i stedet for å løpe tre timer i Bymarka. Jeg hadde aldri gjort det før, men endte opp med å fullføre på 2:45, sier Kristiansen og humrer lett.

– Men da var jeg langrennsløper og godt trent.

 

BEGRENSNINGER

Å være godt trent er én sak. Å kjenne kroppen din og dens grenser er en annen.

– Du må kjenne dine egne begrensninger. Det er altfor mange som kaster seg i det og tror det er en enkel sak å gjennomføre et maraton. Løp heller halvmaraton i år, også tar du kanskje maraton neste år, sier Kristiansen.
I dag jobber hun som personlig trener, og langdistanseløperen deler gjerne flere oppløftende erfaringer fra PT-hverdagen.

– Jeg hadde tre stykker her i dag, og samtlige var opprørte over fremgangen. De hadde aldri trodd det skulle gå så fort.

 

TRENER FOR HARDT

Trioen er ikke den eneste som har fått hjelp av Kristiansen. Men formelen som brukes er alt annet enn noe hokus-pokus.

– 99 prosent av de som kommer til meg trener for hardt. De trener og trener og trener og opplever ikke fremgang. Da må jeg lære dem å roe ned litt. Da kommer fremgangen. Løp lenge, og ha gode økter. Intervaller er bare tull for å bli god i maraton, sier Kristiansen strengt.

– Når jeg går forbi treningssentre der man snakker om å «trene steinhardt» og «løpe til du faller av mølla» blir jeg litt trist, sier hun.

 

BEST PÅ FIRE DISTANSER

I januar i år fikk Kristiansen en telefon fra en tidligere trener.

– Han hadde en artig statistikk. Hvis jeg hadde vært aktiv langdistanseløper i dag hadde jeg vært best i Europa på fire distanser.
Best i Europa. På fire distanser. Snart 18 år etter siste VM-gull.

– Gjør det enkelt! Løping er ikke så vanskelig.
Du trenger ikke alle duppeditter og dingser som man har i dag. Jeg føler jeg kan si dette når jeg har de resultatene jeg har, sier Ingrid Kristiansen til Friidrett.

 

LES OGSÅ: Maraton gull

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy