873 Views

Helgas friidrettsnytt

Oktober 21, 2019
Skrevet av:

Kristin Roset

Jakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord

Jakob Ingebrigtsen knuste konkurrentene og stakk av med seieren i Hytteplanmila lørdag. Med tiden 27.53 satte han ny norsk rekord på 10 kilometer gateløp.

19-åringen løp i mål i ensom majestet på 10-kilometeren i Ringerike. Storebror Filip ble akkurat nummer tre, 50 sekunder bak lillebroren.

Tiden til Jakob slettet dermed Sondre Norstad Moens tidligere norgesrekord på 27.55 med to sekunder.

– Jeg kom ikke hit nødvendigvis for å springe fort, men for å kjempe om seieren. Det var veldig gøy. Det er ikke hvem som helst som hadde den norgesrekorden før meg, sa han til TV 2 etter løpet.

Også løyperekorden, som storebror Henrik satte i fjor med 28.41, røk dermed på Ringerike lørdag. Henrik stilte ikke til årets løp.

I våte forhold byttet Jakob og Filip på å ligge i front fra start, og etter noen kilometer løp de i en tetgruppe med to andre. Ved passering seks kilometer lå de langt foran skjemaet til å ta løyperekorden etter å ha løpt på 2.46 på den siste kilometeren.

Omtrent tre kilometer før mål måtte Filip og de andre slippe, og Jakob ble løpende alene i front. Avstanden ned til konkurrentene fortsatte å øke og de siste hundre meterne la han inn en sterk avslutning, som akkurat holdt til ny norgesrekord.

 

 

Henrik Ingebrigtsen opererte sin trøblete tå

Friidrettsprofilen Henrik Ingebrigtsen la seg tirsdag under kniven for å få operert sin brysomme tåskade.

Det bekrefter Norges Friidrettsforbund i en pressemelding.

Inngrepet ble gjort ved Oslo universitetssykehus.

– Det har vært en skade som herr og fru Hvermansen fint hadde kunnet leve med, men som umuliggjør å kunne satse for fullt på et internasjonalt toppnivå, sier friidrettsforbundets lege Ove Talsnes.

Tidligere i høst antydet pappa og trener Gjert Ingebrigtsen at amputasjon av den aktuelle tåa kunne bli aktuelt.

– På tross av aktiv rådgiving fra sentrale deler av Henrik Ingebrigtsens støtteapparat ble det besluttet å forsøke å adressere årsaken i stedet for å kvitte seg med problemet, sier lege Talsnes muntert.

Rehabilitering neste

Ingebrigtsen står nå foran en rehabiliteringsperiode.

– Hvor lenge denne fasen vil vare må vi se nærmere an, men i denne perioden vil han gjennomføre tre daglige treningsøkter med alternativ trening, og vi i det medisinske støtteapparatet i Norges Friidrettsforbund vil følge ham tett opp, sier Talsnes.

Toppidrettssjef i Norges Friidrettsforbund, Erlend Slokvik, er fornøyd med at tåproblemet til en av Norges fremste løperprofiler nå trolig er tilbakelagt.

Han ser fram til at Ingebrigtsen kan satse for fullt fram mot neste års OL i Tokyo.

Tok NM-gull

Søndag løp eldstemann av løperbrødrene Ingebrigtsen inn til gull i NM terrengløp i Frognerparken i Oslo. I etterkant gjentok han at den vonde tåa hadde voldt ham bry, og at det nå måtte tas en beslutning på hva som skulle gjøres.

28-åringen har slitt med skaden gjennom store deler av sesongen. Det medførte at han ikke fikk forberedt seg optimalt til VM i Doha. Der løp han seg likevel til finale på 5000 meter sammen med lillebrødrene Filip og Jakob, men kom til kort da medaljene skulle deles ut.

 

 

Warholm nominert til prestisjetung pris

Karsten Warholm kan bli den første nordmannen som kåres til årets utøver av Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF).

Sunnmøringen er med på listen over de nominerte mannlige utøverne til prisen, som skal deles ut i Monaco 23. november.

Warholm har hatt en fenomenal sesong, som ble kåret med VM-gull på 400 meter hekk. Han har satt europeisk rekord på distansen med 46,92 og vunnet alle løpene han har startet i 2019.

På IAAFs verdensranking er han rangert som verdens nest beste mannlige utøver uavhengig av idrett. Kun sprinteren Noah Lyles, som tok VM-gull på 200 meter og 4 x 100 meter stafett for USA, er rangert over Warholm.

Også Lyles er blant de nominerte til årets utøver-prisen. Det er også Donavan Brazier (USA), Christian Coleman (USA), Joshua Cheptegei (Uganda), Timothy Cheruiyot (Kenya), Steven Gardiner (Bahamas), Sam Kendricks (USA), Eliud Kipchoge (Kenya), Daniel Ståhl (Sverige) og Christian Taylor (USA).

Warholm og Ståhl er med andre ord de eneste europeerne blant de nominerte.

Maratonløperen Kipchoge vant prisen i fjor.

 

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy