1733 Views

Helt på jordet

Den 4. januar 1989 kom Yego til verden som fjerde av totalt fem barn. Han blefødt i et veldig fattig område i Vest-Kenya, og vokste opp uten elektrisitet og generell infrastruktur som bilveier.

November 29, 2017
Skrevet av:

admin

Den 4. januar 1989 kom Yego til verden som fjerde av totalt fem barn. Han ble født i et veldig fattig område i Vest- Kenya, og vokste opp uten elektrisitet og generell infrastruktur som bilveier. Den åtte kilometer lange skoleveien møtte løpes – hver dag.

I en film laget av kameraprodusenten GoPro reiser verdensmester Julius Yego hjem til foreldrene. Hjem til det fattige nabolaget i de kenyanske skoger. Hjem til jordene der han kastet pinner som barn. Hjem til røttene.

GLADGUTTT: Julius
Yego har vært et friskt
pust i friidretten. Her
under treningsøkt i
Kenya. Foto: GoPro

– Det er en god ting å reise hjem. Livet endrer seg så fort, sier Yego i mini-dokumentaren med tittelen «The YouTube Man».

KASTET PINNER I SKOGEN
– Jeg føler at jeg har spydkast i blodet mitt. Jeg ble født som en spydkaster, sier Yego. Som barn gikk Yego og skolekameratene i skogen for å finne pinner for å bruke dem som spyd. Enkelte trær var bedre enn andre, fant de ut, og pinnene var av forholdsvis høy kvalitet. Men da han endelig fikk kaste ordentlig spyd skjønte han at dette kunne gå langt. På flere måter.

– Første gang jeg kastet aluminiumsspyd kastet jeg 47 meter. Da var jeg bare et barn, og ante ikke hva jeg hadde i vente. Jeg trodde ikke jeg skulle kaste så langt som de beste i verden. Men da innså jeg at jeg kunne starte med seriøs trening.

KRANGLET MED FAREN
Det likte ikke faren, som satte seg på bakbena da unge Julius drømte om en lovende karriere som spydkaster.- Utdanning er så viktig. Du må gå på skolen, sier Yegos far i GoPros mini-dokumentar.

Det ble mange krangler dem imellom, men den talentfulle spydkasteren fornektet seg ikke.

– Av og til ganger skrek jeg til ham. Han drev med idrett i stedet for å gå på skolen. Vi kranglet masse, og jeg ble meget bekymret. Skulle ikke Julius stå på eksamen? fortsetter faren.

TRENTE ALENE
Men sønnens valg viste seg å være fryktelig lurt, selv om det til tider var tungt å være talentfull spydkaster i løpsnasjonen Kenya…

HELT: Yego er en favoritt i hjembygda,
og lærer gjerne bort sine kunster til den
yngre garde. Foto: GoPro

– Jeg hadde ikke trener, og var helt alene. Det var som om alt gikk imot meg. Det var mitt definitive bunnpunkt i livet, forteller en smått preget Yego.

Det er en grunn til at han omtales som «The YouTube Man». Og det er en grunn til at Yego er bittelitt norsk. YouTube-klipp av Andreas Thorkildsen og Jan Zelezny ble redningen for en ensom ulv i den vestkenyanske ødemarken.

– Videoene hjalp meg veldig, erkjenner Yego. Etter 2010 har det vært meget fruktbare sesonger for afrikaneren. 2010 var første gang han kastet over 75 meter – en vanvittig milepæl skal vi tro ham selv. Skulle det faktisk lykkes for Julius Yego?

2011: Julius Yego vinner de afrikanske lekene som første kenyaner i historien.

2012: I London-OL lander spydet på 81,81, og Yebo blir klar for OL-finalen, der han ender sist på 12. plass

2013: Første VM for den nå 24 år gamle Yebo, som blir firer i spydfinalen

2014: Som første kenyaner i historien vinner Yebo samveldelekene.

2015: Med 92,72 i VM-finalen kaster Yebo lengre enn Andreas Thorkildsen noen gang gjorde. Han blir verdensmester i spyd i Beijing, som første afrikaner noensinne.

– TRO PÅ DEG SELV
Sittende hjemme i den mikroskopiske landsbyen Cheptonon kan 27 år gamle Julius Yebo reflektere over spydkarrieren så langt. Selv om han er verdensmester må han ikke glemme hvor han faktisk kommer fra.

– Det er så fint å komme hjem og møte mamma og pappa. Da møter jeg de som har skapt meg, og jeg blir påminnet om hvor jeg er fra, sier Yego. Faren ler, smiler, og innser at Yebo var et geni

SENSASJON: Da Yego tok VM-gull i 2015 var det
mange som måtte gni seg i øynene. Foto: GoPro

som kastet pinner i stedet for å pugge gloser til neste prøve på skolen.

– Jeg er så glad. Jeg er så stolt., utbryter faren.

– Det er her jeg startet livet. Noen tror kanskje ikke det er mulig, men det var akkurat her alt startet. Du trenger bare å tro på deg selv, så blir du en mester, sier han.

PS! Filmen om kenyaneren kan ses i sin helhet på YouTube, og heter «GoPro: Julius Yego – The YouTube Man».

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy