2705 Views

Jordnær og effektiv

-Er det oppskriften på en superløper, tro? Hun er i hvert fall ung, og så til de grader lovende. Selvsagt er det Malin Edland som er denne utgavens Ung Profil.

Juni 04, 2015
Skrevet av:

admin

De fleste har antakeligvis fått det med seg – den 16 år gamle jenta som, allerede tidlig i sesongen, har løpt styggfort på 800m. Malin Edland startet sesongen med å kutte av hele fem sekunder på sin personlige rekord fra i fjor.

Under forøvelsene til Diamond League-stevnet på Bislett tidlig i juni løp hun inn til tiden 2.03,44, hvilket er verdens nest beste U18-tid i år. Ungjenta fra Hem i Lardal kommune har dermed kvalifisert seg til både U18-VM, U20-EM og U23-EM. Disse mesterskapene står hun riktignok over – målet for denne sesongen er European Youth Olympic Festival i Georgia.

 

LØPING OG LARVIK

– Jeg har alltid likt å løpe, slår Malin fast. Hun begynte med friidrett for tre år siden, og før den tid var hun beskjeftiget med en rekke andre idretter som ski, fotball, orientering og terrengløp. Da det ikke er noe friidrettstilbud i Svarstad som er nærmeste tettsted, tok det litt tid før hun bestemte seg for å bli med i Larvik Turn. En times kjøretur er det verdt – det gode samholdet i Larvik-klubben kan du lese mer om på side 20.

– I Larvik er treningsmiljøet veldig bra. Alle er gode venner og støtter hverandre under løp og på treninger, kan Malin meddele.

 

TRAVLE DAGER

Malin har de siste tre årene gått på ungdomsskole i Svarstad og pendlet ned til Larvik tre ganger i uka. Likevel synes hun ikke at kombinasjonen trening, reising og skole er noe slit.

– Jeg er effektiv, så det går helt fint. Det er selvfølgelig noen lange dager ettersom jeg må kjøre en time hver vei til fellestreningene i Larvik, men jeg er flink til å gjøre lekser på bussenog jeg surrer heller ikke vekk tiden når jeg er hjemme, forteller hun. Det er ingen tvil om at Vestfoldingen har forstått at disiplin er nøkkelen til å bli god – både i det ene og det andre. De resterende dagene i uken trener hun hjemme i Svarstad, og da som regel alene. Til høsten har hun søkt seg inn på studiespesialiserende på Thor Heyerdal videregående i Larvik. Da blir i hvert fall både skole og trening samlet på ett sted.

 

FRAMTIDA

Hvor hun ser seg selv om fem år var vanskelig å svare på for Malin, men én ting er sikkert – hun driver med friidrett også fem år fram i tid. En trenger ikke ha et veldig godt trent friidrettsøye for å kunne spå at denne jenta vil nå store høyder. Bare det at hun allerede er kvalifisert til en rekke internasjonale mesterskap vitner om talent og treningsvilje. Og antakeligvis en dyktig trener.

Malin skryter av trener Ole-Petter Henriksen og forteller at hun er godt fornøyd med treningsprogrammene han klekker ut. – Han er flink til å tilpasse treningen om det er noe som kommer i veien, for eksempel små-skader. Men det som kanskje er aller viktigst og noe av det beste er at han er opptatt av miljøet i friidrettsgruppa, det synes jeg er veldig bra, sier Malin.

 

ØNSKER Å UTVIKLE SEG LITT MER HVERT ÅR

Malins trener, Ole-Petter Henriksen, beskrev utøveren sin til Østlands-posten den 13. juni med følgende ord: «Evnen til å fokusere, gjøre ting enkelt, rå måte å løpe på, bakkekontakt, enorm vilje, edruelig og støttende familie.»

Det høres svært så treffende ut. Nøkternt svarer Malin, da det fortsatt er snakk om framtida, at hun ikke har et spesielt langsiktig mål, annet at hun ønsker å utvikle seg litt mer hvert år.

 

LES OGSÅ: Synne skal OPPOVER

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy