1468 Views

Junior-NM, Diamond League….det skjer mye på friidrettsarenaen om dagen

August 23, 2019
Skrevet av:

Kristin Roset

Ingebrigtsen-brødrene jakter røde blodlegemer i sveitsisk idyll

(26) og Jakob (18) er stappfulle av selvtillit. Henrik (28) sliter mer. Team Ingebrigtsen leter etter VM-formelen i ulikt lune i St. Moritz.

I den sveitsiske fjellandsbyen som arrangerte vinter-OL i 1928 og 1948 skal Team Ingebrigtsen holde til i over to måneder i sommer og høst. St. Moritz ligger knappe tre timer med bil fra finansmetropolen og friidrettsbyen Zürich.

Treningsanlegget ligger 1760 meter over havet. Hotellene oppe i lia ligger litt høyere. Høydemeterne er en viktig del av grunnen til at de oppholder seg nettopp i St. Moritz. De skal sørge for maksimalt opptak av oksygen, og det skjer lettere i høyden enn i lavlandet.

Rundt kl. 09.40 tirsdag formiddag kom løperbrødrene tilbake fra sin første økt. Det var lett yr i lufta. 15 minutter etter møtet med norske og utenlandske medier (sveitsisk TV, BBC og The Telegraph) på Hotel Steffani mellom 11 og 13 stakk de ut på sin økt nummer to. Noen timer senere var det klart for guttas tredje økt for dagen.

Også løpere fra andre nasjoner oppholder seg i St. Moritz. Antallet øker når det nærmer seg månedsskiftet august og september. VM i Doha fire uker etter det igjen er det store målet for dem alle.

God atmosfære

– Hvert år gleder jeg til å komme hit. Det er stille og rolig. Det er noe grunnleggende godt med atmosfæren, og så er det ekstremt gode treningsforhold. Vi kommer hit opp, du vet at det er sesong og det blir mange kjekke økter. Baneøkter. Så drar du hele tiden til konkurranser. Det er mye som skjer hele tiden, sier mellomste bror Filip Ingebrigtsen til NTB.

Filip kaller variasjonen for digg.

– Det blir ikke så monotont. Vi dro hit 14. juni, men var hjemme i drøye to uker rundt NM i Hamar og lag-EM i Sandnes.

Det eneste negative er at St. Moritz er en dyr by å bo i. Den har et aldri så lite snobbepreg.

Men det skal sies at det er svært så lite snobbepreg over Team Ingebrigtsen. De bor og lever ganske spartansk mens de er i Sveits.

– Folkelig er kanskje ikke det riktige ordet, men det er mange turister og mange løpere her. Vi får uansett ikke noe forhold til jetsettlivet, sier Filip.

Praktisk

Pappa og trener Gjert og de tre sønnene leier seg en enkel og spartansk leilighet som nesten er fri for møbler og inventar og som det ikke har vært gjort noe særlig med de siste 40 årene, men som ligger svært så sentralt til rett ved treningsanlegget ved vestenden av St. Moritzersee midt i hjertet av byen. De har vært her i perioder i over ti år allerede, og det kommer de antakelig til å fortsette med.

– St. Moritz er optimalt for trening for oss. Du har alt det du trenger. Det er grusveier, det er relativt flatt i selve dalen, det er sentralt for å komme seg til sentrale byer i Europa, Zürich, Berlin, Milano, Paris, Brussel, London. Det eneste aberet er prisen. Det er styggdyrt å være her, og vi lever i en standard som er dårlig målt opp mot det vi gjør hjemme Det er en slags 1970-tallsstandard, men det lever vi godt med.

 

Foto: Kristin Roset

Diamond League Paris:

Karsten Warholm er gledelig tilbake på den store scenen når han løper 400 meter hekk i Paris lørdag kveld kl. 20:03. Dimna-karen har fortsatt sin fremgang denne sesongen og løpt på 47.85, 47.33, 47.12 og 47.43 på sine fire løp på distansen, dermed har han forbedret den europeiske rekorden to ganger. Forhåpentligvis ble han ikke satt altfor mye tilbake av en matforgiftning som gjorde at han måtte stå over lag-EM for to uker siden. Det kan naturligvis ikke forventes nok en europeisk rekord, men med et løp der alt stemmer både med kropp, teknikk og vær kan en tid ned på 46-tallet være mulig.

Fem av de øvrige i feltet har løpt under 49 sekunder i år, best har amerikanske TJ Holmes vært med 48.58, mens de største navnene er Yasmani Copello og Kyron McMaster.

Filip og Jakob Ingebrigtsen løper 1500 meter kl. 20:35. De har prestert strålende på distansen i år med årsbestetider på 3:30.82 og 3:30.16, dermed er de nummer seks og to i verden. Tider ned mot dette kan nok ikke forventes, men den første Ingebrigtsen-seieren i Diamond League noensinne er innenfor rekkevidde. Sandnes-karene har trent i St. Moritz siden lag-EM og har begynt i sikte seg inn mot DL-avslutningen i Brüssel og VM i Doha.

Ingebrigtsens møter ikke sine to tøffeste konkurrenter, men Ayanleh Souleiman fra Djibouti, Samuel Tefera fra Etiopia og Ronald Musagala fra Uganda kan gi de meget tøff kamp. Ellers er olympisk mester på 1500 meter fra 2012 Taoufik Makhloufi fra Algerie tilbake i manesjen i sitt første DL-stevne siden 2016.

Sondre Guttormsen får sin internasjonale Diamond League-debut i et meget sterkt stavfelt. Vidar-hopperen hadde en sterk innendørssesong og etter å ha blitt kvitt skadeproblemene har han levert meget bra også utendørs. Han forbedret sin norske rekord til 5.80 i Tyskland for noen uker siden og hoppet 5.60 i samme land på onsdag. Klarer han hopp opp mot sin norske rekord bør en plassering godt oppe på resultatlisten være mulig i kamp mot blant annet Sam Kendricks og Renaud Lavillenie.

NRKs sendeskjema:
19:55-22:00 NRK2
(Kilde: Friidrett.no)

 

 

Junior-NM:

Årets junior-NM arrangeres i Sigdal fra fredag til søndag. Det er fyldige felt i mange av øvelsene og flere av våre aller mest lovende utøvere stiller opp i bygden i Buskerud, som etterhvert har arrangert en god del vellykkede friidrettsmesterskap.

Stevnet streames via Amadia-portalen direktesport.no. Dette er bak betalingsmur, men hvis du har abonnement på en av lokalavisene tilsluttet Amedia vil du i de fleste tilfeller kunne logge deg på gjennom den digitale delen av abonnementet. Hvis ikke må du kjøpe deg tilgang gjennom en av avisene.

Link til stream på direktesport.no

 

Verdens raskeste mann i dopingtrøbbel

Christian Coleman, som har hatt årsbeste i verden på 100 meter de tre siste årene, er i dopingtrøbbel for brudd på meldeplikten, ifølge flere medier.

To kilder med kjennskap til saken opplyser til nyhetsbyrået AP at Coleman tre ganger i løpet av 12 måneder ikke har vært på oppgitt sted når dopingjegere har møtt opp for å teste ham.

Sist helg trakk Coleman seg på kort varsel fra Diamond League-stevnet i Birmingham. De britiske avisene Daily Mail og The Times skriver at amerikaneren hevder at ett av de angivelige bruddene på meldeplikten ikke var hans feil.

23-åringen er regjerende USA-mester på 100 meter og et stort gullhåp foran høstens VM i Qatar og neste års OL i Tokyo. I 2017 slo han Usain Bolt i VM-finalen og tok sølv bak Justin Gatlin. Han har i år løpt på 9,81.

Coleman er VM-klar også på 200 meter. Han er dessuten verdensrekordholder og regjerende verdensmester på 60 meter innendørs.

Utøvere plikter å oppgi sitt oppholdssted slik at dopingjegere kan gjennomføre uanmeldte kontroller. Manglende informasjon om oppholdssted, eller ikke å være på rett sted, regnes som brudd på meldeplikten. Tre slike brudd utgjør grunnlag for en dopingsak som kan medføre to års utelukkelse.

Det er ikke oppgitt når og hvor Coleman skal ha brutt meldeplikten. USAs antidopingbyrå (USADA) vil ikke bekrefte at det er opprettet dopingsak mot ham.

– Saker må generelt behandles ferdig før de gjøres offentlig av USADA, sa en talsmann i byrået til AFP.

Selv om brudd på meldeplikten kan gi like streng straff som en positiv dopingprøve, har det skjedd at utøvere har gitt god nok forklaring til at de har sluppet straff. Prosedyrefeil fra dopingjegerne eller i behandlingen av saken har også ført til frifinnelser.

Pedersen avslutter sesongen

Isabelle Pedersen (27) dropper VM i Doha og avslutter sesongen. Det bekrefter Norges Friidrettsforbund.

– Etter en lang sesong hvor jeg har jobbet veldig hardt med å sikre at treningsmiljøet og alt rundt meg er strukturert og på plass for å kunne takle kravene for resten av min karriere, har jeg og teamet rundt meg tatt beslutningen om å fokusere på å gjøre de riktige grepene inn mot det som vil være det viktigste mesterskapet i min karriere, OL i Tokyo neste sesong, sier Pedersen.

Tenker OL og EM

Bergenseren ofrer dermed høstens i VM i Doha og retter i stedet blikket framover.

– Det vil innebære en full innendørssesong, som også inkluderer innendørs-VM i Nanjing i Kina, og deretter bygge sesongen inn til OL i Tokyo, sier hun.

Hun planlegger også å løpe EM i Paris neste år. Det mesterskapet går etter Tokyo-OL.

Pedersen har slitt denne sesongen etter at hun byttet treningsregime i fjor vinter. Tiden 13,08 fra årets Bislett Games står fortsatt som bergenserens årsbeste. Det er et tidel bak VM-kravet på 12,98.

Trodde på snuoperasjon

I et intervju med NTB under NM på Hamar tidligere denne måneden ga 27-åringen uttrykk for at de siste månedene har vært vanskelige, men at hun på ingen måte hadde gitt opp VM-håpet.

– Skipet kan snus, og det har vi gjort på så lite som to uker før. Vi gjorde det til London (VM) og til OL. Jeg kan gjøre det igjen, sa hun da.

Selv om hun ikke har klart VM-kravet, er det gode muligheter for at Pedersen hadde blitt å se i Doha i månedsskiftet september/oktober. Den norske hekkedronningen er nemlig fortsatt inne på Det internasjonale friidrettsforbundets liste over utøvere som vil bli invitert til mesterskapet i Qatar som følge av at ikke nok løpere på verdensbasis har klart kravet.

Friidrettsforbundets toppidrettssjef Erlend Slokvik har også tidligere gjort det klart overfor NTB at Pedersen har vært tiltenkt en plass i den norske troppen.

(©NTB)

 

 

Foto: Kristin Roset

Grøvdal med årsbeste på 3000 meter hinder

Karoline Bjerkeli Grøvdal viser stigende form på 3000 meter hinder foran friidretts-VM i Qatar. Søndag løp hun distansen på 9.22,69 i Birmingham.

Diamond League-løpet ble Grøvdals beste på distansen for sesongen. Tidligere i år hadde hun løpt på 9.24,53, og Tjalve-løperen har for lengst klart VM-kravet på 9.40.

Samtidig var søndagens tid et stykke bak hennes norske rekord på 9.13,45.

Grøvdal la seg tidlig midt i feltet, mens verdensrekordholder Beatrice Chepkoech stakk ifra og styrte løpet i front.

Kenyaneren Chepkoech vant også løpet kontrollert med 9.05,55 og stevnerekord. Grøvdal endte på 8.-plass.

(©NTB)

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy