2751 Views

Løper-ess med likheter

Årets to norgesmestere i terrengløp lang løype, Filip Mangen Ingebrigtsen og Karoline Bjerkeli Grøvdal, hadde mye til felles.

Desember 13, 2020
ENDELIG NORGESMESTER: Filip Mangen Ingebrigtsen er europamester i terrengløp fra før, men NM-tittel var noe han manglet. Da var det grunn til glede på oppløpet i Skien fritidspark. I bakgrunnen en like begeistret heiagjeng, med bl.a. kona Astrid og lillebror William.
Skrevet av:

Jon Wiik

  • Begge var helt overlegne, og løp inn til hvert sitt NM-gull i ren oppvisningsstil.
  • Begge var tilbake for fullt etter måneder med ufrivillige pauser grunnet skader og motgang.
  • For begge innebar de gode opplevelsene starten på neste sesong, der OL i Tokyo blir det overordnede målet.
  • Begge ga uttrykk for glede over at årets sommerleker ble utsatt til neste år.

– Sett i ettertid ville jeg ikke hatt noe der å gjøre i år, fastslo Filip overfor Friidrett, og da Karoline fikk høre om det utsagnet, var hun rask med å replisere:

– Det kan jeg trygt slutte meg til for mitt vedkommende også!

FAMILIEKJÆR: Kona Astrid og ikke minst datteren Ellie, som kom til verden i februar, har vært gode å ha for Filip Mangen Ingebrigtsen i den tunge tiden på ettersommeren. Etter NM-triumfen i Skien var det pur glede.
FAMILIEKJÆR: Kona Astrid og ikke minst datteren Ellie, som kom til verden i februar, har vært gode å ha for Filip Mangen Ingebrigtsen i den tunge tiden på ettersommeren. Etter NM-triumfen i Skien var det pur glede.

Positiv formtest

Men én stor ulikhet var det mellom de to vinnerne i Skien fritidspark denne flotte oktobersøndagen. Mens Karoline kunne skilte med fem NM-titler i terrengløp fra før (to i kort og tre i lang løype), var dette Filips første.

Sandnes-karen opplevde med andre ord å bli europamester (Tilburg i 2018) før han ble norgesmester i denne disiplinen!

Det satte 27-åringen selvsagt stor pris på.

– Men det viktigste var at kroppen fungerte igjen. Jeg løp for å teste meg foran den viktige høst- og vintertreningsperioden. Og det ble virkelig en positiv test. Jeg hadde mer trykk i beina enn jeg våget å håpe på. Det ble med andre ord en god opplevelse bare noen dager etter at jeg startet opptreningen og den planmessige treningen igjen, forklarte Filip, som medga at han har vært generelt langt nede etter Diamond League-stevnet i Monaco 14. august.

Da løp han en fremragende 1500 meter på 3.30,35, men ni dager senere kom det store tilbakeslaget da han måtte bryte på samme distanse i Stockholm. Siden har det vært bare elendighet – både med pustebesvær og en kranglete legg.

GAMLE KJENTE: Karoline Bjerkeli Grøvdal (til venstre) og Silje Fjørtoft har kjent hverandre siden de startet med friidrett på kretsplan i Møre og Romsdal på 1990-tallet. I terreng-NM fi kk Karo hyggelig selskap på pallen av Silje, som løp inn til bronseplass.
GAMLE KJENTE: Karoline Bjerkeli Grøvdal (til venstre) og Silje Fjørtoft har kjent hverandre siden de startet med friidrett på kretsplan i Møre og Romsdal på 1990-tallet. I terreng-NM fikk Karo hyggelig selskap på pallen av Silje, som løp inn til bronseplass.

Tilbake med et brak

Karoline Bjerkeli Grøvdal på sin side pådro seg en belastningsskade i lysken omtrent samtidig med at koronaen slo til for fullt i mars. Den skulle komme til å henge irriterende lenge i. Hele banesesongen gikk i vasken. Riktignok prøvde hun seg på 3000 meter i Impossible Games i juni, men måtte bryte. Først etter fem måneder kunne romsdalingen friskmeldes.

Da hun først kom tilbake, så gjorde hun det med dunder og brak. Etter en løfterik 5000 meter på 15.01,13 på Bislett 27. september, satte hun like godt norsk bestenotering på fem kilometer gateløp i Spikkestad den første oktoberhelga. Klokka stoppet på 15,04, som var hele 20 sekunder bedre enn Susanne Wigenes tidligere rekord fra 2007.

Ei uke senere bekreftet hun altså storformen med sitt sterke NM-løp.

– Dette var deilig! Nå har jeg både overskudd og løpsglede, og ser virkelig fram til å forberede meg godt til OL-sesongen, konstaterte hun opprømt på vei ut fra NM-arenaen på Herkules stadion.

PÅ HJEMLIG GRUNN: Årets verdensener på 800 meter, Hedda Hynne, var på helgebesøk i hjembyen. Der fulgte hun terreng-NM med stor interesse fra sidelinjen sammen med sin tidligere løperkollega Ida Fillingsnes, som hjalp til med medaljeseremoniene – og var kledd deretter.
PÅ HJEMLIG GRUNN: Årets verdensener på 800 meter, Hedda Hynne, var på helgebesøk i hjembyen. Der fulgte hun terreng-NM med stor interesse fra sidelinjen sammen med sin tidligere løperkollega Ida Fillingsnes, som hjalp til med medaljeseremoniene – og var kledd deretter.

Fikk lærepenge i vm

Men med tanke på Tokyo-lekene, er det enda en ulikhet mellom de to terrengmestrene. For mens Karolines plan er å «doble» i OL, både 5000- og 10.000 meter, velger Filip å konsentrere seg om 1500.

– 5000 meter er uaktuelt. Jeg tok en kalkulert risiko ved å satse på begge distansene under VM i Doha i fjor. Det lyktes jeg heller dårlig med, men det ble en god og lærerik erfaring, påpekte han.

– Men du verden som jeg gleder meg til å jobbe mot et nytt OL. Det blir ekstra motiverende, sa Filip Mangen Ingebrigtsen, og Karoline samtykket.

Enda en likhet mellom de to norske terrengmestrene i lang løype!

PS. Karoline beviste sin gode form allerede like etter NM ved å løpe inn til ny norsk rekord på 10km gateløp under Hytteplanmila på tiden 30.32.

 

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy