1259 Views

Maraton gull

Katastrofen rammer det olympiske arrangementet i München den 5. september. En gruppe på åtte palestinere fra organisasjonen Svart September trenger seg inn i deltakerlandsbyen, dreper to personer i den israelske troppen og tar ni gisler. Gisselaksjonen avsluttes på en militær flyplass, der de vesttyske myndighetene har utplassert skarpskyttere. Aksjonen avsluttes med ni drepte israelske OL-deltakere, fem drepte terrorister og en drept politikvinne.Den internasjonale olympiske komité beslutter at «lekene» skal fortsette, til tross for dette mørket midt i arrangementet. Avslutningsøvelsen er, tradisjonen tro, maratonløpet.

November 23, 2017
Skrevet av:

admin

GULL: Frank står på toppen av pallen etter at han vant maraton 10. september 1972. Forran Frank står Karel Lismot fra Belgia som vant sølv (2:14:31.8) og bak står Mamo Wolde fra Etiopia som vant OL gull på distansen 4 år tidligere i Mexico City (2:15:08.4). Foto: AP / NTB/ScanpixMarathon runner Frank Shorter, center, stands above his competitors during victory ceremonies in Olympic Stadium in Munich, Germany, after Shorter won the marathon, Sept. 10, 1972. At left is silver medalist Karel Lismont of Belgium, and at right is bronze medalist Mamo Wolde of Ethiopia.

Den internasjonale olympiske komité beslutter at «lekene» skal fortsette, til tross for dette mørket midt i arrangementet. Avslutningsøvelsen er, tradisjonen tro, maratonløpet.

FRANK VAR IKKE FAVORITT
Blant favorittene er tittelforsvareren fra Mexico- OL, etiopieren Mamo Wolde og sølvvinneren fra det samme løpet, japaneren Kenji Kimihara. De sterkeste europeerne regnes også til favorittsjiktet. Belgieren Karel Lismont har deltatt i tre internasjonale maratonløp. Han er blant annet regjerende europamester og ubeseiret på denne distansen. Britiske Ron Hill har vunnet Boston Maraton og maratonløpet i Commonwealth Games i 1970. Australieren Derek Clayton har den sterkeste tiden i et maratonløp, med andre ord uoffisiell verdensrekord.

FAMILIEN: Shorter familien i 1964. Frank står øverst til venstre og dr. Sam på hans venstre side.
Moren Katherine står midt i bildet. Gjengitt med tillatelse fra Frank Shorter.

De antatt sterkeste amerikanerne, Frank Shorter og Kenny Moore, har delt seieren i den amerikanske OL-uttakingen. De regnes ikke blant favorittene, til tross for at Shorter har tatt en sterk 5. plass på 10 000 meter en drøy uke tidligere. Løpet åpner med to runder inne på olympiastadion. Frank Shorter er i teten på første runde, og han er blant de fremste da feltet løper ut av stadion. Clayton går ganske tidlig i teten og holder farten i feltet. Shorter holder seg litt lenger bak i tetgruppen. Derek Clayton er fortsatt fartsholder da et samlet felt passerer 10 kilometer på 31:15. Etter ca. 15 kilometer føler Shorter at farten begynner å synke. Han velger da å overta ledelsen og holde tempoet oppe. Han får snart en luke til det øvrige feltet. Planen har vært å overta ledelsen, og holde et tempo som han tror han behersker bedre enn konkurrentene.

LEDELSE VED HALVMARATON
Etter 20 kilometer leder Frank Shorter med ett drøyt minutt på de nærmeste forfølgerne. Lismont drar den lille gruppen som følger minuttet bak. Der er også Wolde og Moore med. Shorter øker ledelsen gjennom resten av løpet. På stadion venter publikum på at en amerikansk løper skal komme først inn gjennom tunnelen til stadion. Da skjer det noe uventet. Mannen som kommer først er ikke Frank Shorter. Det blir forvirring blant publikum; han får den applausen som skal gis til vinneren.TV-kanalen ABCs reporter roper: «Det er ikke Frank, det er ikke Frank, det er en bløffmaker, få ham ut!» Mannen som løper først gjennom maratonporten er en student som har løpt inn i maratontraseen like før feltet nærmer seg stadion. Publikum blir overrasket, men tror først at det er vinneren, med nummer 72 på brystet som ankommer. Etter at han har løpt noen hundre meter inne på stadion blir de oppmerksomme på bløffen, og reagerer. Frank Shorter er ikke oppmerksom på hva som har skjedd da han løper inn på stadion. Han blir svært overrasket da han hører mer pipekonsert og knapt noen applaus blant publikum. Umiddelbart tror han at det som skjer er et utslag av en antiamerikansk stemning.

GULL
Vinnertiden er 2:12:19.8. Over to minutter senere kommer Karel Lismont inn til olympisk sølv og et drøyt halvt minutt bak belgieren kommer den olympiske mesteren fra Mexico-lekene, Mamo Wolde. Sistnevnte er over 40 år og den eldste olympiske medaljevinneren i et maratonløp. Frank Shorter kan feire den olympiske triumfen i sin fødeby. Han ble født i München i 1947, da hans far, dr. Samuel Shorter, var stasjonert der i militærtjeneste.

Kilder:
B. J. Hugman / Peter Arnold:
The Olympic Games 1896 – 1988.
Michael Sandrock:
Running With the Legends. 1996.
D. E. Martin / R. W. H. Gynn:
The Olympic Marathon. 2000.
E. Huberty / W. B. Wange:
Die Olympsche Spiele 1972.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy