1947 Views

Mirakelgutten

Rio-OL sjokkerte han en hel verden da han løp inn til sensasjonelle 43,03 på 400 meter. Med det slo han Michael Johnsons legenda.

November 28, 2017
Skrevet av:

admin

TEKST: JØRUND WESSEL CARLSEN

I Rio-OL sjokkerte han en hel verden da han løp inn til sensasjonelle 43,03 på 400 meter. Med det slo han Michael Johnsons legenda-riske verdensrekord på 43,18. Den hadde stått i 17 år før sommerens olympiske leker.

ÅRETS IDRETTSUTØVER
Nå tilhører rekorden en 24-åring født og opp-vokst i Sør-Afrika, men at Wayde van Niekerk nå er verdens raskeste er et under uten sidestykke.
Han ble nylig kåret til årets idrettsutøver i hjemlandet. I konkurranse mot Caster Semenya og flere andre fikk han flest stemmer, og ble til-delt prisen i september.

– Dette er fortjent gjennom fenomenale pre-stasjoner som har gjort oss stolte som sørafrika-nere, fortalte en av initia-tivtakerne Jan Scannell under prisutdelingen.I år har sørafrikaneren skrevet historie. Ikke bare slo han Johnsons vanvit-tige rekord. Han er den første i verden som har løpt 100 meter under 10 sekunder, 200 meter under 20 sekunder og 400 meter under 44 sek-under.
12 mars, under et stevne i den sørafrikanske byen Bloemfontein, løp han inn til 9,98 på 100 meter. Som 23-åring viste han ferdigheter ingen annen har vist før ham.

– LITEN OG SKJØR

15. juli 1992: Det kommer en liten gutt til ver-den på et sykehus i Cape Town, Sør-Afrika. Moren, Odessa Swarts, innser alvoret tidlig, i og med at gutten er født 11 uker for tidlig. Han veier kun to kilo, og er meget svak.15. juli 1992: Det kommer en liten gutt til ver-den på et sykehus i Cape Town, Sør-Afrika. Moren, Odessa Swarts, innser alvoret tidlig, i og med at gutten er født 11 uker for tidlig. Han veier kun to kilo, og er meget svak.– Han var så liten og skjør. Legene sa at de trodde han kun hadde 24 timer igjen. Da ba jeg til Gud. Nå har du endelig gitt meg et barn, skal du ta det fra meg med en gang?
Det sier Odessa Swarts i en dokumentar laget av News24. Lille Wayde tilbragte sine første uker i kuvøse, og etter noen uker på sykehuset fikk han være med hjem – mot alle odds.
Det kom tidlig fram at han var en glimrende sprinter, og som tenåring var han landets nest raskeste junior.

AGÊNCIA BRASIL

– Jeg skjønte at det var noe spesielt. Vi så potensialet da han var liten, sier stefar Steven Swarts.
Under et stevne ble han første junior som slo seniorene på 100 meter. Han ble kalt inn på sta-fettlaget til Sør-Afrika, og etter råd fra stefaren stilte en lynhurtig Wayde van Niekerk til start.

KARRIEREN PÅ SPILL
Det skulle han ikke ha gjort. Belastningen ble for stor. Midt i løpet stoppet han opp med store smerter. Lårmuskulaturen var ødelagt. Karrieren sto på spill.

– Når du ser på tidene han løp på er det ikke rart han løp stafetten. Men belastningen ble for stor. Hamstringen ble skadet, og vi visste ikke om han noensinne ville komme tilbake som sprinter. Alt ble kastet bort, forteller stefaren

– Det var en vanskelig periode. Vi tenkte at dette er slutten. Han kan ikke løpe mer, fortset-ter han.
Så kom et nytt mirakel.
Tannie Ans Botha, en 74 år gammel kvinnelig sprinttrener ble rednin-gen for sprinttalentet fra Cape Town.

– Wayde ønsket å løpemed oss, men fortalte
meg om skadene. Jeg vis-ste hva som plaget ham, og det første jeg gjorde var å droppe 100- og 200-meteren, forteller 74-åringen.

BRUTAL START: Moren fikk beskjed om at han hadde 24 timer igjen av livet like etter at han ble født. FOTO: PRIVAT

– Jeg kjente forbedring med en gang. Jeg star-tet å vinne igjen. Endelig var det noe positivt igjen, sier van Niekerk.

– Han ble større, raskere og sterkere. Det var hyggelig å se, sier stefar Steven Swarts.

UTROLIG
14. august 2016: OL-finalen i Rio de Janeiro. I ytterste bane er regjerende verdensmester van Niekerk på start. De største konkurrentene, Kirani James og LaShawn Merritt, er i bane fire og fem.Pang!
43,03.
– Han skjønner det ikke selv en gang, brølte TV2s kommentator Jørn Sundby da verdensre-korden var et faktum.

– Michael Johnson er slått. For et utrolig løp, supplerte eksperten Johan Kaggestad fra kom-mentatorplass i Brasil.For det er nettopp det han er: utrolig.

– Jeg har drømt om dette siden jeg var et lite barn. Jeg takker herren for alt som skjer i livet mitt. Hvert løp, hvert steg ligger i hans hender. Jeg stoler på ham i alt jeg gjør, fortalte han til pressen etter monsterløpet.

– Det er guds vilje.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy