838 Views

Ser på alle alternativer rundt friidretts-EM

Mars 27, 2020
Skrevet av:

Kristin Roset

Arrangøren av friidretts-EM har fått beskjed om øyeblikkelig å undersøke alle mulige scenarioer for mesterskapet som følge av viruskrisen. Også utsettelse.

Tokyo-OL og fotball-EM er allerede utsatt, og på kort sikt er idrettskalenderen noe nær tømt for arrangementer.

I Det europeiske friidrettsforbundet jobbes det nå med å se på hvilke konsekvenser det verdensomspennende virusutbruddet kan eller vil få for sommerens friidretts-EM i Paris.

Mesterskapet, der Karsten Warholm blant annet skal forsvare sitt gull på 400 meter hekk fra Berlin-EM for to år siden, skal etter planen avvikles fra 25. til 30. august.

Foreløpig foreligger det ingen endringer på den planen, men det kan naturlig nok komme. Styret i Det europeiske friidrettsforbundet har nå anmodet arrangørene i Paris om å gjennomføre «en øyeblikkelig og detaljert mulighetsstudie rundt arrangementet».

Frankrike hardt rammet

Vedtaket om raskt å få kartlagt alle mulige scenarioer for EM-gjennomføringen, også utsettelse, ble fattet under en to dager lang telefonkonferanse i det europeiske forbundet denne uken.

Der ble også friidrettstoppene informert om at EM-arrangørens arbeid i betydelig grad har blitt berørt av tiltakene franske myndigheter har iverksatt den siste tiden i kampen mot viruspandemien. Tilnærmet portforbud har vært innført de siste ukene.

Mer enn 25.000 franskmenn er så langt smittet av viruset, og over 1.300 har mistet livet.

Tross restriksjonene som er innført opplyser Det europeiske friidrettsforbundet at EM-forberedelsene i den franske hovedstaden fortsetter fullt ut etter planen og er i rute.

– Det er åpenbart at vi for tiden lever i spesielle tider som krever at vi må være fleksible, ha et åpent sinn og være realistiske. Fremfor alt må helsen og sikkerheten til utøvere, ledere, fans, frivillige, ansatte og alle som er involvert i europeisk friidrett ha vår aller høyeste prioritet, sier visepresident Dobromir Karamarinov.

U18-EM utsatt

Karamarinov ledet denne ukens videokonferanse i fraværet til norske Svein Arne Hansen. Den europeiske friidrettspresidenten ble nylig rammet av et hjerneslag.

Den greske hekkeløperen Periklis Iakovakis, som er leder av utøverkomiteen i europeiske friidrett, håper sommerens EM kan gå som planlagt.

– Å ha et lys i enden av tunnelen i form av at Paris 2020 fremdeles kan arrangeres, er noe positivt i disse ekstremt tøffe tider, sier han.

Toppene i Det europeiske friidrettsforbundet, som møtes neste gang 7. og 8. mai, har samtidig besluttet at sommerens U18-EM ikke kommer til å bli avholdt i 2020. Informasjon rundt omberamming av mesterskapet er varslet å komme på et senere tidspunkt.

U18-EM skulle vært arrangert i italienske Rieti fra 16. til 19. juli. Italia er det landet i Europa som er hardest rammet av viruspandemien.

 

 

Arrangøren tror på utsatt NM i friidrett

Arrangørene i Fana IL ser det som sannsynlig at friidretts-NM må flyttes i tid som følge av situasjonen rundt koronaviruset.

Årets hovedmesterskap skal i utgangspunktet avvikles i Bergen 19. til 21. juni, men det verdensomspennende virusutbruddet kan sette en stopper for det.

– Jeg ser det som sannsynlig at vi må flytte, sier leder av hovedkomiteen for mesterskapet, Anita Bolstad Raa, til NTB.

Hun opplyser at NM-arrangørene kommende fredag skal ha et møte med forbundet om saken.

– Der skal vi diskutere situasjonen, konsekvenser og muligheter, sier Raa.

Tettpakket terminliste

Hun peker blant annet på at det ikke er optimalt for utøverne å avvikle et NM som det første som skjer i utendørssesongen. Det vil gi deltakerne begrensede muligheter til å gjøre gode forberedelser inn mot det som for mange er et av sesongens desiderte høydepunkter.

En flytting av NM er samtidig ikke enkelt. Det henger sammen med mengden arrangementer som nå utsettes som følge av viruspandemien.

Når det på et tidspunkt igjen åpnes for idrett, skal det finnes plass i kalenderen til mange stevner både lokalt, nasjonalt og internasjonalt.

– Hvis vi flytter NM til høsten, hvilke alternative helger har vi, spør Raa og peker på at både utsatte Diamond League-stevner og andre viktige arrangementer står i kø for å bli replassert i terminlisten.

– Det er mange hensyn å ta, men vi gjør alt vi kan for å holde et flott NM. Vi drømmer om normale tilstander, sier NM-sjefen.

OL-utsettelse

I første omgang handler det nå om å få avklart om NM må utsettes. Det håper hun å ha et raskt svar på.

– Det er godt for oss også å kunne lande en konklusjon. Jeg håper vi klarer det i løpet av neste uke, sier Anita Bolstad Raa.

Det hjelper naturlig nok noe på terminlistesituasjonen at Tokyo-OL tidligere denne uken ble utsatt til neste år.

 

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy