1626 Views

Talent for å jobbe hardt

Mai 30, 2018
Skrevet av:

Kristin Roset

–Løpetalentet mitt er ikke særlig stort. Jeg har heller bedre talent for å jobbe hardt.

Dette er maratonløper Runa Skrove Falchs egne ord om sitt eget løpetalent, men etter resultatene å dømme bør vi vel kunne si at talentet for å løpe fort virkelig er til stede. 27 åringen fra Verdal satser for fullt på maraton, og kan skilte med den sterke tiden 2.36.45 fra Düsseldorf i fjor.

Fra et lite miljø
Runa som løper for SK Vidar, studerer juss i Oslo og jobber som ekstrahjelp på Løplabbet ved siden av satsingen.

– Jeg startet å løpe da jeg var 13 år. Løpingen gav tidlig mestringsfølelse, og det ble en naturlig idrett å fortsette med som følge av det. Det var et lite, men godt miljø i Verdal Friidrettsklubb som også hadde motiverende virkning, forteller hun.

Bestemte seg
Trønderjenta oppdaget løpingen for alvor da hun slo gutta på 60 meteren i 6.klasse, og bestemte seg for å satse då hun ble 16 år.

–Jeg deltok på UM og Junior NM, der jeg fikk gode opplevelser. Det var også inspirerende å begynne på idrettslinja på Steinkjer videregående skole, der jeg etter hvert fikk Henrik Sandstad som trener.

Livsstil
Friidrett, og det å løpe langt betyr veldig mye for Runa. Det har etterhvert blitt en livsstil, der hun i stor grad identifiserer seg gjennom løpingen. Den har også gitt mange flotte opplevelser, og møter med spennende mennesker. Målet hennes i første omgang er å satse for fullt til 2020.

–Det er så langt jeg ser i dag, så får jeg evaluere når den tid kommer, – om løpingen lar seg kombinere med en eventuell jobb etterhvert, sier hun.

EM i friidrett:Runa Skrove Falch under finalen på 10 000 meter på Letzigrund Stadion i Zurich, Sveits i forbindelse med EM i friidrett 2014. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix


Slik trener hun
Det er alltid spennende å høre hvordan en så god utøver trener, og Runa forteller gjerne.

–Kort sagt går det i kvalitet, framfor kvantitet. Jeg løper ganske mye på konkurransefart, pluss/minus ca. 20 sekunder, i form av intervaller, sammenhengende eller progressivt. Har ellers 3-4 helt rolige turer i uken, der jeg av og til bytter ut en av dem med alternativ trening for å avlaste. I tillegg kjører jeg en del skadeforebyggende styrke og tøying. Jeg kjører denne modellen fordi jeg synes den er målrettet og gøy. Den er også effektiv i en hverdag med fulltids studier.

 

Fornøyd med forberedelsene
Så langt i sesongen har Runa vist at treningen hun legger ned fungerer. I februar løpte hun en flott maraton i Sevilla på tiden 2.37.53.

–Jeg har trent som planlagt uten skadeavbrekk eller lengre sykdomsperioder. Det er vanskelig å si hva maratonløpet i februar indikerer, siden jeg startet for hardt. Det blir derfor spennende å konkurrere videre, avslutter Runa Skrove Falch.

 

Om Runa Skrove Falch:
Alder:27 år
Fra: Verdal
Bor:Oslo
Klubb:SK Vidar
Studerer:Juss og jobber som ekstrahjelp på Løplabbet.
Trener: Tomasz Lewandowski. I tillegg får Jack Waitz siste ord i saken om det er noe som må diskuteres i forhold til trening og konkurranser. Jeg er svært fornøyd med begge to, og trives med denne kombinasjonen.
Personlige rekorder: 16.11 på 5000m, 33.41 på 10km, 1.14.14 på halvmaraton, 2.36.45 på maraton ( satt i Dusseldorf 2017).
Meritter:
2017
– Norgesmester på halvmaraton
– Årsbeste i Norge på maraton

2016
– EM-deltakelse halvmaraton
– NM-sølv 10 000m
– 1. plass sentrumsløpet
– 2. plass Oslo Maraton

2015
– NM-sølv i terrengløp kort løype.

2014
– EM-deltakelse 10 000m
– Deltakelse i EM for lag, 5000m

2013
– Norgesmester 10 000m

 

Runas beste løpsopplevelse:
–Høyt på lista ligger vel Gdynia halvmaraton i fjor, samt halvmaraton-debuten i Barcelona et par år tilbake. Felles for begge er at jeg i stor grad overgikk forventningene mine, satte pers og opplevde flytfølelse gjennom hele løpet. Jeg har til gode å oppleve et maraton med god flyt helt inn, men det er noe helt spesielt med å løpe maraton som likevel gjør at de to jeg har fullført er verdt å nevne.

 

 

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy