1103 Views

Ten Days of Glory

I utgangspunktet en vill ide, men i juni hadde fire friidrettsinteresserte menn besøk av 15 ungdommer og fem ledere fra en favela i den verste slummen av Rio de Janeiro. Men det hele startet lenge før det; på 50-årsdagen til den yngste av dem, og da skjønner vi fort at det ikke var pur ungdom som sto for det spreke tiltaket.

November 23, 2017
Skrevet av:

admin

Valdres/Moelv: I august 2016 dukket fire mannfolk opp i favelaen INPS Bancarios i Rio de Janeiro og tilbød seg å arrangere en dag med friidrettsleker for barn og ungdom. De fire var Boie Strande fra Etnedal, Kåre Strande og Knut Erik Onstad fra Fagernes og Dag Kåshagen fra Moelv. De visste ikke mye om hvilken mottakelse som ventet dem, og barna i Bancarios visste vel enda mindre om hva dette var starten på.

PÅ GALDHØPIGGEN: En av de siste dagene på oppholdet gikk turen til 2469 moh, og det var første gang
brasilianerne fikk kjenne på snø.

SKULLE PÅ EGOTRIP TIL OL
Foranledningen var at disse friidrettsentusiastene fra Hedmark og Oppland hadde bestemt seg fem år tidligere for at de ville oppleve Rio og sommer OL i 2016. – Det var en felles drøm vi hadde, og som nå skulle bli en realitet. Vi opprettet sparekonto og hadde jevnlig kontakt for planlegging av turen. Billetter skulle skaffes, først og fremst for å se friidrett, men også en del andre godbiter, forteller Dag Kåshagen.

KOSTET VELDIG MYE PENGER
– Flybilletter måtte ordnes, og husrom måtte vi ha. Prisene ble skrudd i været, men med ei utgift på rundt 50.000 kroner på hver, så var vi der. Da hadde vi vært både heldige og flinke, til å finne det billigste. På vårt siste planleggingsmøte snakket vi om å bruke så mye penger på ei reise til den delen av verden hvor det er størst forskjell på fattig og rik. To millioner mennesker bor i enkle skur i favelaer, bare i Rio, og så kommer vi «rike nordmenn» til byen og «øsler med pæng» i to uker. Vi bestemte oss for at vi ville gjøre noe for noen barn og unge og samle inn penger til ei reise, matkasser og skolemateriell, forteller Kåshagen videre.

EN LANG VEI Å GÅ
Det ble mange telefoner og møter, før alt var på plass, men ganske snart så Aidro Norway dagens lys. Det ble opprettet et tett samarbeid med Casas da Noruega, som driver skole og annen form for hjelpearbeid i dette området. Flybilletter til de 20 brasilianerne ble bestillt, og husrom, klær, sko, mat og drikke ble behørig tigget og sponset av en rekke samarbeidspartnere. -De aller

MYE TØY: Det ble sponset både tøy og sko fra en lang rekke butikkjeder i Norge. Samarbeidet med Casas de Noruega var også viktig for å få til oppholdet.

fleste vi spurte var fantastiske. Vi samlet inn klær, sko og tigget mat for minst hundre tusen kroner. Vi fikk hjelp av Casas da Noruega til å sende ut innbetalingsgiroer, der de innsamlede midlene gikk nærmest uavkortet til vårt prosjekt, forteller Kåre Strande.

PLUTSELIG VAR DAGEN HER
Mandag 19. juni landet 15 brasilianske ungdommer og fem ledere fra favelaen i Rio de Janeiro på Gardermoen. Vi hadde samlet inn cirka 450.000 kroner og klær og andre ting for cirka 300.000 kroner. Det bokstavelige høydepunktet var nok da vi tok dem med på Galdhøpiggen tirsdag 27. juni, i et fantastisk flott vær. Nesten alle kom seg opp på 2469 moh. Det var en opplevelse for livet; ikke bare for brasilianerne. – Hovedfokuset var likevel Veidekkelekene i friidrett, som gikk over fire dager på Lillehammer. Det ble en god del trening mot det. Barna var håndplukket og fra samme favela som vi arrangerte idrettsleker og stafett i under OL i Rio i august 2016, forteller Strande videre.

STOR GLEDE OG FRAMGANG
– Ungdommene viste stor idrettsglede og masse følelser, og havnet på pallen i stafettene. Ei av jentene vant sin B-finale på 60 meter. Det var kjempegøy. Det ble også satt en haug med personlige rekorder, og kanskje fikk vi penslet noen av de flotte ungdommene inn på friidrett? Det ble uansett ti dager vi fire bak prosjektet seint vil glemme, og vi lærte at samhold, samhandling, høflighet og respekt er noe disse barna og ungdommene var gode på, sier Strande videre.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy