1563 Views

Til himmels med stav

Akershus og Oslo har satt i gang vinterens kretsprosjekter. Intet nytt i seg selv, men i vinter er hele 12 utøvere påmeldt kretstreningene i stavhopp.

September 27, 2015
Skrevet av:

admin

Akershus og Oslo har satt i gang vinterens kretsprosjekter. Intet nytt i seg selv, men i vinter er hele 12 utøvere påmeldt kretstreningene i stavhopp.

 

Klubber fra Oslo og alle deler av Akershus har med utøvere i prosjektet som har vart i noen år, men nå har rekorddeltakelse. Det skyldes åpenbart et godt treningstilbud og miljø. Hovedtrener Anna Olko er en viktig årsak. Hun har egne meritter, med bronse fra ungdoms- VM i 2001, men hun har også mye treningskunnskap.

Sondre Guttormsen fra Ski IL hopper høyest av utøverne per i dag, og manglet bare to centimeter på å kvalifisere seg til det samme mesterskapet i år. Uansett ble 1999-årgangen, som han tilhører, sendt til EYOF-mesterskapet i stedet for ungdoms-VM. Her tok han en fin sjetteplass i et godt norsk mesterskap. Neste år er han fortsatt U18, og han trener fram mot tidenes første utgave av U18-EM.

– Jeg vil gjøre det bra, uten å tenke på noen bestemt plassering. Jeg vil også nærme meg hopp på 5 meter, selv om det er ganske tøft.

 

– KJEMPEFLINK TRENER

Den opprinnelige polske Anna Olko (uttales Anja), som har pers på 4,10, har vært kretsprosjekt- trener siden 2013. Friidrett omtalte Olko samme år, hvor hun uttalte at hun «liker småklubber med lidenskapelige folk» og hun føler seg hjemme i stavmiljøet i Akershus. Hun kunne muligens blitt enda bedre selv, hadde det ikke vært for skader.

– Anna er kjempeflink og har selv holdt på med stav. Hun kan mye om skader, og kan si om en skade er alvorlig eller ikke, sier Sondre Guttormsen.

 

MANGE I FRAMGANG

Det er ikke bare Sondre Guttormsen som har utmerket seg i 2015. Hedda Kjølnes Hauge har notert seg for flere aldersrekorder i jenter 14. Vestby-jenta har til nå representert Moss, fra neste år Ski hun også. Før sesongen var aldersrekordene for årsklassen satt av våre to beste kvinnelige hoppere i år. Lene Retzius hadde 3,26 utendørs, men enda bedre var Katrine Haarklaus 3,31 innendørs.

I august–september hoppet Hauge først 3,27, og slo utendørsnoteringen. Deretter gikk hun over 3,32 og 3,37 og forbedret innendørsnoteringen også. Utøverne på prosjektet opplever som regel framgang, men det vil alltid være stor spredning mellom dem. Det går greit i Bærum Idrettspark med hele to stavmatter som alltid ligger framme. Dermed kan de deles opp i to grupper, og de erfarne utøverne kan også veilede de andre.

 

VEIEN Å GÅ

Slike prosjekter er veien å gå for å få fram utøvere i tekniske øvelser, mener prosjektets hjelpetrener og kretsleder Atle Guttormsen.

– Først må vi få utøvere til å begynne. Så kan vi jobbe for å få dem til å fortsette, sier mannen som også sitter i sentralstyret og Toppidrettsutvalget. Han trekker fram at prosjektet har fått med helt nye friidrettsfolk.

– Nykommerne hadde aldri hoppet stav hvis det ikke var for et sånt prosjekt, slår Guttormsen fast. – Det er også mye bedre å holde på sammen enn som 1–2 enkeltutøvere ute i hver klubb. Vi har ikke nok trenere og miljøer til at 15–16-åringer kan holde på på egen hånd. La folk komme fra forskjellige klubber og trene sammen, slik de lenge har gjort i Bergen, mener Atle Guttormsen.

 

«Vi har ikke nok trenere og miljøer til at 15–16-åringer kan holde på på egen hånd. La folk komme fra forskjellige klubber og trene sammen, slik de lenge har gjort i Bergen.»

ATLE GUTTORMSEN

 

LES OGSÅ: Helt konge i Europa

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy