UM: Jæger ble frontfigur med seks gull og bestemannspremie

September 09, 2019
Skrevet av:

Kristin Roset

På tross av litt rufsete værforhold presterte flere av våre mest lovende utøvere sterke resultater under Ungdomsmesterskapet på Jessheim denne helgen, og Henriette Jæger var en av de som hanket med seg mange gull. Vi oppsummerer mesterskapet her.

Ungdomsmesterskapet:
Henriette Jæger ble mesterskapets frontfigur med seks gull og en velfortjent bestemannspremie på jentesiden. Jæger har levert en strålende sesong og viste at hun verken er lei psykisk eller har en kropp som er sliten etter en lang sesong som blant annet har inneholdt flere aldersrekorder og sølv i EYOF i syvkamp.

Aremark-utøveren åpnet en sterk helg med gull på 100 meter med perstangering og mesterskapsrekord i J16 11.70 (1.9). Jæger viste også meget fin form i høyde på fredag da hun kom seg over 1.73 og vant. Hun var da bare to centimeter bak Anne Engen Andersen sin mesterskapsrekord og hun forbedret sin pers med en centimeter.

På lørdag ble det gull til Jæger i tresteg med 12.28 (4.3). Dette er over Mia Haave sin mesterskapsrekord fra 2006, men da ikke gyldig grunnet for mye medvind. Jæger fikk også med seg gull på 80 meter hekk etter å ha perset til 11.58 (-2.3) og hun er da nummer ti i 16-årsklassen i Norge gjennom alle tider, meget sterkt i kraftig motvind.

På 200 meter leverte Jæger nok et kruttsterkt løp med 23.89 (1.6). Hun senket da mesterskapsrekorden i J16 med hele 72 hundredeler og hun var ikke langt bak sin aldersrekord på 23.79. For å sette tiden i perspektiv er den norske juniorrekorden på 200 meter 23.73 og Jæger er junior også i 2020, 2021 og 2022. Hun er forøvrig nummer tre i U18-klassen i Europa i år på 200 meter, nummer seks på 100 meter og nummer tre i syvkamp. Jæger tok også gull i lengde på søndag med 5.69 (2.6).

Flere sterke resultater i diskos

Fabian Weinberg fra Kristiansand leverte meget solid i diskos og viste at han fortsatt har et høy nivå inne. Mannen som har flyttet aldersrekorden i G18 flere ganger i år kastet 59.24 på Jessheim på søndag og var under en meter bak Ola Stunes Isene sin mesterskapsrekord. Weinberg fikk opp sitt beste kast i første omgang og leverte disse resultatene i de øvrige omgangene: 55.91, 58.27, ugyldig, 56.97 og ugyldig.

I diskos i G15 hadde Sondre Jahren sikret seg gullet før siste omgang. Asker-kasteren smalt til med hele 62.53 i den omgangen, økning på nærmere to meter og klar økning av persen på 60.68. Han var like bak Steffen Melheim sin mesterskapsrekord fra i fjor på 62.96 og Jahren er inne som nummer tre i Norge gjennom alle tider i årsklassen. Alle Jahren sine fire kast var forøvrig langt foran andremann sitt beste. Jahren ble også gullvinner i kule senere i helgen med 15.27.

Steffen Melheim kaster i år i 16-årsklassen og vant gull i diskos med 59.96, som er drøy meteren bak hans pers. Olden-kasteren forbedret Fabian Weinberg sin to år gamle mesterskapsrekord i klassen med nærmere tre meter. Melheim fikk også med seg gull i slegge med 49.02 og bronse i kule med pers 15.34, i tillegg ble han vinner av bestemannspremien på guttesiden.

Gausdals Osazee Parkson leverte fint på 100 meter i G15. Han vant på 11.20 (1.5) og perset da med seks hundredeler. Tiden er bare seks hundredeler bak mesterskapsrekorden fra 1997 og Parkson er inne som nummer seks i 15-årsklassen i Norge gjennom alle tider. I klassen over vant Romerikes Simen Nordheim Berg da han perset til 11.19 (1.6). På 200 meter vant Aiden Floyd Vincent fra Groruddalen 15-årsklassen hundredelet foran Parkson etter at de løp på 23.00 (3.0) og 23.01.

Andreas Rooth. Foto: Kristin Roset

Medaljerush for Rooth

Korthekken, 110 meter, i G18/19 ble et fint løp med fire mann godt nede på 14-tallet. Tjalves Markus Rooth vant på 14.25 (0.7) og var 15 hundredeler foran sølvvinner Sondre Mjølkarlid fra Hattfjeldal. Gjert Høie Sjursen fra Gneist fikk stå på siste plass på pallen etter å ha løpt på 14.65, fem hundredeler foran Henrik Flåtnes fra Tønsberg. Alle karene perset og Rooth tangerte det som var kravet på øvelsen til sommerens U20-EM.

I lengde ble det som ventet gull til Henrik Flåtnes. Han hoppet 7.24 (1.9) i første omgang og det viste seg å bli det lengste hoppet. Markus Rooth ble sølvvinner med 6.90 (1.4). Rooth åpnet lørdagen med å sikre seg gull i spyd med 56.70. Han fortsatte deretter med seier i stav med 4.50, før det ble bronse i kule med 13.25, bak Oliver Engen fra Krødsherad og Bendik Espenes fra Strindheim. I diskos ble det sølv til Rooth med 42.82.

I høyde stod kampen om gullet mellom Markus Rooth og Henrik Flåtnes. Rooth kom seg over 1.87 i første forsøk og tok grepet om gullet. Flåtnes trengte to forsøk på 1.87 og tre forsøk på 1.90, mens Rooth klarte sistnevnte høyde i andre forsøk. Listen ble flyttet opp på 1.93 og begge to rev i sine to første forsøk. Flåtnes kom seg deretter over og sikret seg da helgens andre gull, mens Rooth tok sin syvende medalje. Forøvrig perset begge de to karene som deltok i sommerens U20-EM.

Andrea Rooth vant 100 meter på 12.05 (1.8) og 100 meter hekk på 13.47 (1.2) på fredag. Sistnevnte resultat er tangering av hennes pers fra Världsungdomsspelen og klar forbedring av Kristi Strømmen Kjerpeset sin mesterskapsrekord fra 2015 på 13.75. På lørdag ble det gull til Rooth i lengde med 5.41 i kraftig motvind (-4.1) og dårlig vær på Jessheim.

Tre gull til to bergensere

Martine Kolbeinshavn Hjørnevik fra Norna-Salhus viste at man kan prestere i internasjonale juniormesterskap i juli og nasjonale ungdomsmesterskap i september da hun løp 100 meter hekk på 13.80 (1.5) og vant et klart gull i J18/19. Fjorårets U18-europamester var to tideler bak sin pers fra Borås og forbedret Ida Eikeng sin mesterskapsrekord med tre hundredeler.

Det ble også gull til Hjørnevik i lengde. Hun lå på andreplass før siste omgang og der smalt hun til med 5.61 (1.0) og sikret seg da sitt andre gull på mesterskapets første dag. Dette var første gang bergenseren hoppet lengde siden 2015 og hun perset med nærmere halvmeteren. På søndag sikret Hjørnevik seg sitt tredje gull for helgen da hun løp 200 meter på 24.98 (1.4).

Det ble jevnt om gullet på 400 meter i eldste gutteklasse. Gneists Andreas Haara Bakketun var den sterkeste og vant på 48.98, elleve hundredeler foran BULs Luca Thompson. Leon Samuel Douglas fra Nesodden ble bronsevinner med pers 49.21. Haara Bakketun vant 400 meter hekk på 53.71, mens Douglas vant 800 meter på 1:54.75.

Andreas Haara Bakketun var også med på vinnerlaget til Gneist på 1000 meter stafett i 17-19-årsklassen. På laget løp Thomas Blücher, Gjert Høie Sjursen og Herman Ellingsen, i tillegg til den norske juniorrekordholderen på langhekk. Det ble en uhyre jevn duell mellom Bakketun og Douglas, sistnevnte løp ankeretappen for BUL. Gneist løp på 1:56.03 og vant tre hundredeler foran østlendingene. Begge lagene var under mesterskapsrekorden til Orion fra 2014 på 1:56.25.

Gode resultater i flere kastøvelser

I helgens første duell mellom Lotta Flatum Fallingen fra Brandbu og Elisabeth Thon Rosvold fra Asker var førstnevnte den beste og vant kule med et lengstestøt på pers 14.91, mens Thon Rosvold måtte ta til takke med sølv med årsbeste 14.44. Thon Rosvold fikk også med seg sølv i slegge etter å ha perset til 49.77, her vant Breviks Sarah-Christine Kouame Mikkelsen med 53.39.

På søndag var det klart for Elisabeth Thon Rosvold og Lotta Flatum Fallingen sin favorittøvelse diskos. Der tok Rosvold føringen fra første omgang med 46.25 og dette viste seg å bli vinnerkastet. Den norske juniorrekordholderen forbedret mesterskapsrekorden med nærmere fire meter. Flatum Fallingen ble sølvvinner med 44.75.

Vår Eik Litland fra Laksevåg smalt til med 52.25 i første omgang i spyd i J16. Hun tok da en klar gullmedalje og forbedret sin personlige rekord med nærmere seks meter. Eik Litland forbedret mesterskapsrekorden til Marie-Therese Obst med snaue tre meter og hun er tredje beste 16-åring i Norge med 500g-spydet noensinne.

Håkon Eik Litland vant slegge i G18/19 med et lengstekast på 67.17. Laksevåg-kasteren forbedret sin personlige rekord fra Karabinlekene med 14 centimeter.

Lovende løpere innfridde

Det ble en uhyre jevn duell mellom Anna Marie Nordengen Sirevåg fra Vidar og Julie Hammer fra Ull/Kisa om gullet på 1500 meter hinder i den yngste jenteklassen. Førstnevnte klarte såvidt å holde Hammer bak seg og vant med tre hundredeler etter å ha løpt på 5:03.97. Sirevåg forbedret sin pers med drøye fire sekunder. Det ble også en jevn duell mellom disse to på 2000 meter. Da var det Hammer som var den sterkeste og løp inn til gull på hjemmebane med 6:27.93, mens Nordengen Sirevåg løp på 6:28.23 og hun perset også på den distansen.

I klassen over løp Tyrvings Sigrid Alvik som ventet inn til et suverent gull på 1500 meter hinder med tiden 4:56.42 og hun forbedret da sin pers med to hundredeler. Tiden er også mesterskapsrekord i 16-årsklassen.

Andrea Modin Engesæth gjorde et fint løp på 2000 meter hinder i J18/19. Som eneste deltaker løp hun på 6:45.95 og var da drøye 12 sekunder bak Kristine Eikrem Engeset sin mesterskapsrekord fra 2006. Runar-løperen er inne som nummer fire i Norge i 18-årsklassen gjennom alle tider.

Filip Bøe fra Fana ble gullvinner i den eldste gutteklassen på 200 meter etter å ha krysset målstreken på 21.70 (2.0), 17 hundredeler foran Tomasz Siemieniuch fra Sandnes.

LES MER PÅ FRIIDRETT.NOHer har Anders Huun Monsen laget en fyldig rapport frå UM på Jessheim.