1257 Views

Warholm: – Hvis jeg dør nå så dør jeg lykkelig

Oktober 01, 2019
Skrevet av:

Kristin Roset

Karsten Warholm (23) ga treneren Leif Olav Alnes klar beskjed før VM-gullet. Han garderte seg i tilfellet hjertet ville sprenges.

23-åringen fra Ulsteinvik ga alt inn mot mål da han klokket inn til 47,44 og VM-gull nummer to på to år.

-Jeg tok i så mye at jeg trodde hjertet skulle stoppe. Jeg sa til Leif i heisen før vi var på vei at det kom til å skje og at hvis jeg døde så skulle han vite at jeg var lykkelig mens det skjedde, sa Warholm etter løpet.

Tilbake på hotellet noen timer senere var adrenalinnivået sunket til det normale, og gullgutten var sliten etter alle viraken.

Om han var sliten var han uansett reflektert om sin egen framtid og sin egen verdi som idrettsutøver.

– Hva betyr det at du har to VM-gull om en skal se litt framover?

– Det er fint å ha på CV-en. Det vil jeg påstå. For meg betyr det bare masse motivasjon til å stå på videre og prøve å skape mer magi, sa Warholm etter at han hadde fått hilst på alle dem som betyr mest for ham etter gullmarkeringen på det norske løperhotellet Wyndham West Bay noen timer etter midnatt.

DOHA, QATAR 20190930.
Karsten Warholm og moren Kristine G. Haddal feirer VM-gullet på 400 meter hekk på det norske hotellet i Doha på 400 meter hekk under VM i friidrett 2019 i Doha i Qatar.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Annerledes?

– Føler du at livet blir annerledes?

– Jeg tenker oppe i hodet mitt at en kar som har plukket flere titler gjør det bedre. Jeg tror nok at tilværelsen som idrettsutøver blir enklere framover. Samtidig skal jeg sørge for at det ikke blir for mye som endrer seg i livet mitt. Jeg skal fortsette som jeg alltid har gjort, sa Warholm etter at han hadde fått hilst på dem som betyr aller mest for ham på gullfesten på det norske løperhotellet.

Warholm sa at hverdagen ikke ble mye forandret etter gullet i London, men han var klar på at det som idrettsutøver skjer det mange ting når du tar slike titler som dette.

– Hvordan skal du takle at du blir rikere og enda mer berømt?

– Jeg vet ikke. Jeg er ikke den rette til å dømme, men jeg føler at har taklet det bra tidligere. Jeg skal fortsette i samme spor. Det ser ut til å ha fungert ganske bra.

Stjerne

– Hvordan er det å være stjerne i dette sirkuset? Du reiser rundt på Diamond League og er en av de største stjernene. Føler du på det selv?

– Jeg merker at presset er høyere og at det tar litt lengre tid å komme seg igjennom mediesonen. Det synes jeg er stas. Jeg har alltid hatt lyst til å være en av de beste og en av profilene, og da er det en av greiene. Det å være berømt er ikke det som appellerer mest, men det trigger meg veldig å sette litt spor i sporten og gjøre noen historiske prestasjoner. Det må jeg ærlig innrømme

– Noen hevder at profiler i friidrett er en mangelvare, bortsett fra i Norge kanskje?

– I Norge går det veldig bra. Det ser ikke ut som om vi har noe problem. Det er et tomrom etter vår gode mann Usain Bolt, men jeg tror nok at vi skal klare å holde det gående.

– Hvordan skal du løse at det bare er ti måneder til OL? Det ble mye styr etter gullet for to år siden?

– Jeg føler at jeg er blitt mer rutinert. VM-gullet i London kom mer som et sjokk. Da ble det mye på en gang. Nå har jeg en litt annen tilnærming til det, og jeg håper at jeg skal klare å lande fortere på føttene denne gangen.

– Du var skeptisk til å dra ned hit. Hvordan synes du det har vært?

– Nå er det veldig ok at jeg sitter igjen med et VM-gull. Vi skulle selvsagt ha ønsket oss mer liv på tribunen og alt det der. Det som er sagt om det er blitt sagt. I dag vil jeg bare kose meg med at jeg har en gullmedalje rundt halsen.

(©NTB)

 

DOHA, QATAR 20191001.
Karsten Warholm og kjæresten Oda Djupvik feirer VM-gullet på 400 meter hekk på det norske hotellet i Doha på 400 meter hekk under VM i friidrett 2019 i Doha i Qatar.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Flere nyheter fra VM i Doha:

Eventyrlige TV-tall da Warholm tok VM-gull

Nordmenn flokket seg rundt fjernsynet for å se Karsten Warholms jakt på VM-gull mandag. 1.465.000 fikk med seg 400 meter hekk-finalen i Doha.

Ved siden av Warholm løp også brødrene Henrik, Filip og Jakob Ingebrigtsen finale på 5000 meter mandag kveld. NRK hadde i snitt 1.007.000 seere under sendingen.

1.314.000 fulgte 5000-meteren fra start til mål.

– Dette er strålende tall og viser at Warholm og Ingebrigtsen-brødrene har sprunget seg inn i hjertene til det norske folk. Det er sjelden vi ser slike TV-tall, og da er det ekstra morsomt at det nå er friidretten som samler det norske folket, sier NRKs sportssjef Egil Sundvor i en pressemelding.

Til sammenligning var det i snitt 589.000 som satt foran fjernsynet da Karsten Warholm tok gull på 400 meter hekk under EM i Berlin i fjor sommer.

Bislett-Hoen tror at Warholms markedsverdi minst kan dobles

Bislett Games-sjef Steinar Hoen tror at Karsten Warholm kan forlange den dobbelte, kanskje det tredobbelt, i startpenger neste år etter årets suksessesong.

Hoen var en av dem som var oppmøtt under gullfesten til sunnmøringen på det norske løperhotellet Wyndham West Bay etter oppvisningen på 400 meter hekk på Khalifa stadion tidligere på kvelden.

– Markedsverdien har selvsagt skutt i været gjennom sommeren, og han er blitt ett av de mest attraktive navnene i sirkuset. Hans startpenger kommer til å skyte i været. Det er det ingen tvil om. Jeg tror helt sikkert på en dobling fra det han har hatt før, men det kan også være en tredobling, sa Hoen til NTB.

Han understreket at det er friidrettsagentene og i særdeleshet Warholms egen agent Daniel Wessfeldt som vet dette aller best, men som sjef for Bislett Games og som Diamond League-arrangør, vet nok også Hoen litt om hvor mye det koster å hente stjerner til et stevne og hvor mye et nytt VM-gull betyr for en 23-åring.

Kan bli årets utøver

Hoen påpeker også et annet moment som gjør at markedsverdien til Warholm vil skyte i været.

– I år har han hatt en prikkfri sesong. Denne skal bli vanskelig å kopiere uansett, og det som er utrolig er at han kan bli årets friidrettsutøver i IAAF uavhengig av disiplin. I så fall får han utdelt prisen i Monaco senere i år, sa Hoen.

Utdelingen i Monaco skjer 23. november. Kanskje blir det en ny stor dag for Warholm?

Blir du årets mannlige friidrettsutøver i verden blir naturligvis det lagt merke til av sponsorer og alle andre som bidrar med penger inn i idretten.

Det blir heller ikke mindre attraktivt av at mandagens pall på 400 meter besto av de tre store navnene i øvelsen.

– Det morsomme er at du fikk de tre store navnene som en, to, tre, og det skjer bare ti måneder unna OL i Tokyo. Det blir helt spinnvilt når de tre største talentene noen gang på 400 meter hekk kjemper om tronen fram mot OL på 400 meter hekk. Det er en av de mest spennende øvelsene i friidretten. og hvis Karsten blir årets utøver blir det enda mer oppmerksomhet. sier Hoen.

Imponert

Den tidligere storhopperen i høyde har latt seg imponere av Warholm gjennom hele sesongen. Han vant ikke bare på Bislett, i Hoens eget stevne, han har vunnet alt han har stilt opp i.

– Det er ekstremt imponerende. Når man har fått summet seg og fått sett på 2019-sesongen hans under ett, så er den bare helt vanvittig. Han er ubeseiret gjennom sesongen, sier Hoen.

Han trekker fram løpet i Zürich på under 47 (46,92) og sier at det toppet seg med et nytt VM-gull.

– Det er fenomenalt det han har gjort i år. Det steget han har gjort fra i fjor til år, det så jeg ikke komme, og det bare fortsetter. Jeg var ikke sikker på gull her i Doha. Jeg trodde fort at det kunne bli sølv på en god tid. Men det viste seg at han var sterk nok igjen. Jeg er så vanvittig imponert over ham som idrettsmann.

(©NTB)

Karoline Bjerkeli Grøvdal vet ikke hva som er galt – ble nummer 13 på 3000 meter hinder

Karoline Bjerkeli Grøvdal er usikker på hva framtiden vil bringe. Hun innrømmer at hun er bekymret over situasjonen etter 13.-plass på 3000 meter hinder i VM.

Kenyanske Beatrice Chepkoech løp i ensom majestet fra start til mål. Hun gjentok ikke tabben fra forrige VM og fikk endelig sitt VM-gull. Hun kom i mål på 8.57,84. Emma Coburn fra USA tok sølvet, mens tyske Gesa Krause tok bronsen.

Grøvdal kunne ikke matche tempoet som ble satt fra start og fikk det tøft i finalen.

– Kroppen var tung fra start i dag. Jeg blir stiv i beina med en gang, det var verre enn i forsøket, sa Grøvdal, som vurderte å bryte.

Hun har ingen god forklaring på hvorfor det er så tungt å løpe.

– Jeg er litt bekymret. Jeg hadde håpet at det skulle være litt lettere. Det var ingen god følelse i dag, og jeg vet ikke helt hvorfor det er sånn. Jeg har løpt bra på trening, men fikk en strekk i låret for to uker siden, så det ble en uke uten løping, sa Grøvdal.

Grøvdal skal også løpe 5000 meter i VM. Hun håper de tunge beina kan forklares med at løper hinder og at det blir annerledes når de er borte.

– Det er en distanse jeg vet jeg behersker. Men jeg har bare en dag på å snu dette, så nå gjelder det å restituere seg, sa Grøvdal.

(©NTB)

 

 

Stunes Isene på 10.-plass i diskos: – Helt fantastisk

Ola Stunes Isene var 13 centimeter unna å få seks kast i diskos-finalen, men 63,67 holdt bare til 10.-plass i VM. Svenske Daniel Ståhl vant.

Ståhl kastet meget jevnt og vant med 67,59, satt i tredje omgang. Fedrick Dacres fra Jamaica tok sølvet med 66,94, mens Lukas Weißhaidinger tok bronse med 66,82.

Ola Stunes Isene kvalifiserte til seg til VM-finalen med 64,54. Han fikk opp 62,95 i sitt første forsøk. Da hadde allerede svenske Daniel Ståhl satt standarden med 66,59.

Nordmannen hadde dødt i sitt neste og 63,63 i tredje forsøk. Iraneren Ehsan Hadadi var åttendemann med 63,80 meter.

Selv om nordmannen ikke fikk fullføre, var han strålende fornøyd med opplevelsen.

– Det var helt fantastisk. Første VM og det største mesterskap jeg hittil har vært med på. Et veldig godt punktum på en veldig god sesong, sa Isene til NTB.

Tidlig i sesongen fikk Isene opp 67,78, noe som var en forbedring av hans personlige rekord med 4,5 meter. 24-åringen har derimot ikke vært i nærheten av det resultatet i Diamond League denne sesongen.

Svenske Daniel Ståhl og Fredrik Dacres fra Jamaica har vært de to dominerende i diskos denne sesongen.

(©NTB)

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy