1413 Views

Athletix

Et morsomt, variert og sosialt tilbud til friidrettsklubber som vil utvikle sitt breddetilbud.

Mai 10, 2017
Skrevet av:

admin

Athletix er et konsept utviklet av Norges Friidrettsforbund med ungdom i kikkerten. Det er laget på deres premisser og gjennom å ta breddeidretten seriøst er hensikten å beholde ungdom i klubbene. Athletix legger opp til fellestreninger med en times varighet. Disse inkluderer kondisjon, styrke, basistrening i tillegg til spenst og eksplosivitet. Klubber som tilbyr Athletix er: Norna-Salhus, Skjalg IL, Sandefjord IF, Utleira Idrettslag, IL Norodd Friidrett, Nidelv IL, Stord Friidrett og Haugesund IL. Sistnevnte beskriver sin erfaring med konseptet i teksten under.

 

Hva går konseptet ut på?

Det går ut på å skape spennende og tiltrekkende treningstimer til ungdom som ser seg ferdig med konkurranseidretten og satsing på idrett.Vi ønsker å beholde medlemmer i klubben ved å tilby treninger som utfordrer de fysisk og samtidig dekker deres behov for å tilhøre et lag og opplever samhold. Ofte er det kanskje slik at når en slutter med idretten så er en også ute av den sosiale biten av laget. Vi ønsker med dette tilbudet å la de fortsette å være i sitt miljø, men altså trene på en annen måte og med en annen målsetting ved treningen. Tilbudet gjelder også ungdom som ikke tidligere har vært i friidrettsmiljøet, men som ønsker å trene og tilhøre et kjekt og sunt miljø. Det hender også at satsende ungdommer blir med på treningene, men vi legger ikke opp til noe annet opplegg for dem, de får oppfølging av andre på andre treninger og blir behandlet på våre treninger på samme måte som resten av deltakerne. De som allerede er medlemmer i HIL betaler ikke noe mer for å gå på Athletix, de som kun går på Athletix betaler 600 i halvåret.

 

Hva er bakgrunnen for Athletix?

Vi har lenge savnet et tilbud til nettopp denne gruppen ungdommer. Har i mange år sett at de som slutter med idrett ikke nødvendigvis slutter fordi de er lei trening, men de er lei presset om å prestere, lei av å være bundet til avtaler med trenere og masse treningstider, lei av å tenke tap eller vinn, lei av å ikke styre sin egen fritid. De ønsker å trene for å kjenne seg vell, se bra ut, ha det gøy med venner, holde gymkarakteren, føle mestring. Ja, i det hele tatt ikke så ulikt slik de følte det før, da de var i en organisert gruppe, men bare på en mye mer uformell måte. Vi ønsket å være med å skape et slik miljø i HIL.

TRENING: øktene er varierte fra start til mål. De inkluderer kondisjon, eksplosivitet, bevegelighet og basistrening.

 

«Det er på en måte å ta et samfunnsansvar for ungdom.»

 

Hva ønsker dere at Athletix skal bidra til?

Vi ønsker å ha treninger som gjør at de, selv om de ikke lenger har mål om å bli best, synes det er godt å kjenne at kroppen liker å bli sliten og at det gjør noe godt med hele deg å kjenne at en har styrke og utholdenhet. Vi ønsker altså å opprette treningsiveren. Vi har i løpet av disse årene opplevd mye idrettsglede på treningene, herlig å se at beskjeden ungdom hiver seg med i leken. Vi prøver også på treningene å lære de litt om rett trening og hvordan en skal utføre øvelser for å få mer effektiv trening. Vi har også mye sosialt i løpet av året, tacokvelder, grøtfest, lekeland for voksne(Vallhall), dessuten et stort fruktfat på slutten av treningen. dette er samlende og vi ser at praten går bedre og bedre for hver trening ungdommen er samlet. Når det gjelder effekt for klubben så må det jo være at flere medlemmer er blitt værende istedenfor å slutte helt, dessuten er noen som tidligere har vært medlemmer, men sluttet, blitt medlemmer igjen. Så økonomisk har det jo litt å si for klubben, men også sosialt, klubben får jo beholde masse fl otte ungdommer som viser klubben utad. HIL blir en klubb som viser at vi bryr oss om de som ikke ønsker å satse også, og at de er en viktig del av gjengen.

 

Hvorfor bør andre klubber velge/ikke velge Athletix?

Andre klubber bør satse på Athletix nettopp på grunn av det siste skrevne. Det bli en berikelse for klubben å ta vare på alle ungdommene uansett nivå og målsetting. Det skaper et større mangfold i medlemsmassen, og mangfold er bra for mye, blant annet trivsel. Å skape en Athletix gruppe viser også at en tar ansvar for ungdom som lett kan bli sårbare; det å ikke lenger tilhøre en gruppe eller et lag kan sette sine spor. En Athletix gruppe gjør at ingen trenger å føle det. Det er på en måte å ta et samfunnsansvar for ungdom. Ved å opprette en slik gruppe viser en også satsende ungdom at dersom eller når de ikke lenger orker å satse, så betyr ikke det slutten i laget, de har andre tilbud som gjør at klubben kan være viktig for dem veldig lenge. Athletix er et billig alternativ for trening, for mange er nok dyre helsestudioer det eneste alternativet når en slutter med organisert idrett. Så om klubben satser på en slik gruppe er en også med på å hindre pengepress for foreldre og ungdommene selv, som nok mange føler på når helsestudio blir et tema.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy